Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. március 19. 12:21 Élet

Mindenki nyugodjon le: katasztrofális Magyarország PR-ja a bevándorlók körében

Nagyon kevés helyen olyan alacsony a bevándorlók elfogadottsága, mint Magyarországon. Ennek megfelelően az itt élő külföldi származású emberek nemzetközi összevetésben nem is kifejezetten boldogok. Náluk már csak a magyarok, azaz az ország többségi lakossága boldogtalanabb, ami, ha nem is egyedi, a világnak ezen a részén elég ritka. Inkább a dél-amerikai, arab és afrikai országokra jellemző.

Mindez a napokban megjelent Word Happiness Report című jelentéséből derül ki. A kiadványt az ENSZ által életre hívott Fenntartható Fejlődési Megoldások Hálózata (SDSN) jelenteti meg, és minden alkalommal egy adott szempontból vizsgálják mennyire boldogok az emberek a világ különböző országaiban. Ezúttal a migrációt helyezték a középpontba.

A jelentés készítői összesen 156 állam boldogságindexét számolták ki, és 117 országban vizsgálták meg ugyanezt a helyi bevándorlók körében. A mutatót olyan számszerűsíthető adatokból kalkulálták, mint az egy főre jutó GDP vagy a várható élettartam, és olyan mért mutatókból, mint hogy mekkora társadalmi támogatottságra számíthatnak az adott ország állampolgárai, ha bajba kerülnek, mennyire tartják magukat nagylelkűnek, vagy éppen milyen mértékűnek ítélik meg a korrupciót.

 

Mindezek alapján az első helyen Finnország áll, majd Norvégia, Dánia és Izland következik. Magyarország a 69. közvetlenül Koszovó, Moldova és Türkmenisztán mögött. A régiós országokban szinte kivétel nélkül boldogabbak nálunk: Ausztria a 12., Csehország a 21., Szlovákia a 49. Lengyelország a 42, Románia az 52. Szerbia, Bulgária és Horvátország viszont mögöttünk áll.

A GDP és a várható élettartam alapján sokkal előrébb lehetnénk a listán, de például a korrupciót olyan nagynak ítélik meg a magyarok, hogy itt hátrányban vagyunk a többi környékbeli országhoz képest. De legalább a tendenciák kedvezőek: a 2008 és 2010 közötti felmérés óta ugyanis csak nyolc országban nőtt nagyobb mértékben a mutató, mint nálunk.

 

Az általános mutatónál is érdekesebb az, amit a bevándorlók esetében számolt az SDSN. Az elmúlt évek közhangulatát látva egyáltalán nem meglepő, hogy

a külföldi letelepedőkkel szemben a magyar az egyik leginkább elutasító nép.

Bár ezen a listán a kelet-európai országok mind rendkívül hátul vannak (a 10 legrosszabb értéket kilenc régiós országban, illetve Izraelben mérték), Magyarország még itt is a sereghajtók köz tartozik: csak Montenegrót és Macedóniát előzzük meg. Ami Magyarországon 1,69, az Izlandon, Új-Zélandon és Kanadában 8 felett van, de Svájcban is 7,21 pont. 

Bevándorlóink nem is tartoznak a világ legboldogabbjai közé. Ebben a rangsorban 63. helyen állunk, ami egy hajszállal jobb az általános mutató alapján elért eredménynél, de a régióból így is csak a már említett Montenegrót és Macedóniát, illetve az ukránokat, a moldávokat és a szerbeket előzzük meg. Előttünk van viszont Zambia, Törökország és Oroszország is.

 

Ami azonban ennél is érdekesebb, hogy az itt élő külföldi származásúak így is boldogabbak, mint a magyarok. A listán előttünk álló országok csak 30 százalékában tapasztaltak hasonlót, az esetek többségében az őslakosoknál mértek magasabb értéket. A rangsorban lefelé haladva ugyanakkor ebből a szempontból már sokkal kiegyenlítettebb a helyzet. A fejlettebb országokban általában inkább a helyiek a boldogabbak, a feltörekvő államokban pedig a bevándorlók (még a listán Magyarországot megelőző államok esetében is inkább a latin-amerikai és afrikai országokra jellemző, hogy nem az őslakosok a boldogabbak).

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet bevándorlás bevándorlók boldogság Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.