Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. január 31. 13:40 Világ

Folytatják a csapatösszevonást az oroszok az ukrán határok mentén a Pentagon szerint

Az amerikai védelmi minisztérium szerint hétvégén sem szünetelt az újabb orosz csapatok felvonultatása Ukrajna határaihoz. A Pentagon szóvivője úgy fogalmazott, hogy az orosz elnök számára már nemcsak egy kisebb mértékű behatolásra állnak rendelkezésre az erők, hanem egy meglehetősen nagy léptékű támadásra is.

„Ez bármikor megtörténhet, csak azon múlik, hogy Vlagyimir Putyin mit akar tenni. Újabb csapatokat vezényelt az ukrán határra, ezt a hétvége során is figyelemmel kísértük” – tette hozzá John Kirby a Bloomberg cikke szerint.

Oroszország továbbra is elutasítja, hogy támadási tervei lennének Ukrajnával szemben, és azt állítja, hogy csak katonai rutinműveletekről van szó. Ez azonban nem akadályozta meg őket abban, hogy a „feszültség csökkentéséért cserébe” kiterjedt követelésekkel lépjenek fel az Egyesült Államokkal és a NATO-val szemben a szövetség bővítésének leállításától kezdve a NATO csapatainak és katonai infrastruktúrájának visszavonásáig a hidegháborús vonalra.

Ezt az USA és a NATO is visszautasította, amiről hajlandóak tárgyalni, az csak a rakétatelepítések és az Oroszország határainak közelében végrehajtott hadgyakorlatok korlátozása. Az oroszok hivatalosan egyelőre tanulmányozzák a választ, de előzetesen már csalódásuknak adtak hangot.

Azt nagyon nehéz megítélni, hogy mi következik ebből, hiszen míg az amerikai tisztségviselők szerint bármelyik pillanatban bekövetkezhet egy támadás, az ukrán elnök szerint nem súlyosabb a helyzet, mint néhányszor már az utóbbi pár évben. Ennek hangoztatására persze rövid távon jó oka van, a több mint bizonytalan helyzetben olyan tőkekivonás sújtja Ukrajnát, ami valószínűleg egy sokkal erősebb gazdaságot is megviselne, nemhogy az eleve gyenge lábakon álló ukránt. Az ország és kormányának gazdasági-politikai destabilizálása pedig egy olyan cél lehet az orosz vezetés számára, amelyet nem kizárt, hogy háború nélkül is elérhet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz orosz támadáshoz már a sebesülteket ellátó alakulatok sem hiányoznakAz utóbbi nyolc évben példátlan az orosz felvonulás az ukrán határok mentén, és bár hadseregük rengeteget fejlődött, Ukrajna megszállása túl nagy falatnak bizonyulhat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMire mennek az ukránok az új, nyugati fegyvereikkel az oroszok ellen?Egyre több nyugati páncéltörő fegyvert kap Ukrajna, de kérdéses, hogy egy esetleges háborúban ezek mennyire lesznek hatékonyan alkalmazhatók.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVan-e bármi esélye Ukrajnának egy oroszok elleni háborúban?Élesben remélhetőleg nem tudjuk meg a választ, de az erőviszonyok rendkívül egyenlőtlenek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ egyesült államok háború NATO Oroszország Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.