Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. november 22. 13:50 Világ

Már nem igaz a mondás, hogy sokan vannak, mint az oroszok

Tavaly kevés híján egymillióval csökkent Oroszország népessége, amely így 145 millió alá esett. Ez persze így sem kevés, de a munkaerőpiac szempontjából már biztosan nem igaz a „sokan vannak, mint az oroszok” kifejezés, hiszen hazánkhoz hasonlóan ott is a munkaerőhiány okoz problémát.

Az orosz munkanélküliség trendszerűen csökken a 2008-as válság mélypontja óta, de a most ősszel mért 4,3 százalékos arányra nem volt példa ebben az évezredben, és így valószínűleg a rendszerváltás óta sem. Ahogy a Bloomberg Businessweek írja, hiány van egyebek mellett építőmunkásokból, futárokból, taxisofőrökből és mezőgazdasági dolgozókból is. Ennek hatására a járvány előtthöz képest a bérek több mint 13 százalékkal emelkedtek az informatikában, a pénzügyi, kereskedelmi és vendéglátó szektorban, valamint az építőiparban.

Az egyik legnagyobb agrárholding, a Ros Agro gépesítéssel igyekszik csökkenteni a munkaerő hiányából fakadó problémákat, több helyen pedig diákok mozgósításával segítették a betakarítást. A vasutak karbantartására rabokat készülnek kivezényelni, vagy legalábbis szóba került ez a lehetőség.

Emellett igyekeznek a járvány nyomán milliós nagyságrendben távozott – elsősorban közép-ázsiai – vendégmunkásokat visszacsábítani, a beutazás megkönnyítésével és a korábbi munkaügyi szabálytalanságokra kínált amnesztiával. Ez azonban így sem könnyű, mert a vendégmunkások tartanak az esetleges újabb lezárásokról, ráadásul korábban esetenként szóbeli inzultusok és fizikai támadások célpontjai is voltak Oroszországban.

„Az üres állások betöltéséhez vagy vendégmunkásokra van szükség, vagy a meglévő munkaerőt kell újraosztani a régiók, ágazatok és cégek között” – állapította meg októberben az orosz jegybankelnök.

Bár a járvány közel félmillió áldozata Oroszországban is elsősorban az idősebbek közül került ki, az egyik legnagyobb kiskereskedelmi csoport múlt hónapban arra hívta fel a figyelmet, hogy a békeidőben példátlan mértékű halálozás bizony a munkaerőpiaci helyzetet is negatívan befolyásolja.

A kilátások akkor sem túl jók, ha sikerül a járványt legyőzni. Demográfiai okok miatt a munkavállalási korú lakosság száma csökken – a 30 és 40 év közötti korosztályé például 2030-ig a negyedével, miközben az oroszok ekkor dolgoznak a leghatékonyabban. A fejlett világban ez a mutató általában csak később kezd csökkenni, az orosz lakosság rossz egészségi állapota miatt azonban – amelynek vannak életmódbeli és egészségügyi ellátási okai is – ott már nem sokkal 40 fölött is egyre többet betegeskednek az emberek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÓriásvállalatnyi dolgozót veszített el az ország a koronavírus miattA járvány gazdasági áldozatairól beszélve érdemes nemcsak a kiesett bevételekre és csődbe ment cégekre gondolni, hanem azokra az emberekre is, akik már soha, semmilyen munkahelyre nem térhetnek vissza.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ demográfia járvány munkaerőhiány Oroszország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.