Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. november 2. 13:35 Világ

Felszólították az embereket, hogy spájzoljanak be élelmiszerből Kínában

A kínai kormány utasította a helyi hatóságokat, hogy biztosítsák a megfelelő élelmiszer-ellátást a téli hónapokban, egyben arra bátorította az embereket, hogy legyen otthon alapélelmiszerekből megfelelő készletük. Míg a dolog első részében semmi meglepő nincs – idén többször is kaptak hasonló iránymutatást a helyhatóságok –, a második része már érdekesebb, hiszen egy ilyen tanács könnyen felvásárlási pánikot okozhat.

A koronavírus-járvány nyomán a világ sok részén megfigyelhető volt, hogy a következményektől – például a lezárásoktól – megrémült emberek megrohanták a boltokat, és vittek szinte mindent az élesztőtől kezdve a konzerveken át a WC-papírig. Vagy egészen friss példa a hazai Adblue-helyzet: a Mol következetesen állítja, hogy nem lenne hiány a korszerű dízelmotorokhoz szükséges adalékanyagból, de mivel pánikvásárlások kezdődtek, ezért a máskor elegendő készletek gyorsan elfogytak a benzinkutakon.

Mivel egy ilyen helyzet nagyon könnyen kialakul, a vállalatok és kormányok mindent meg szoktak tenni ennek elkerülése érdekében – ezért is furcsa a kínai gazdasági minisztérium említett tanácsa. Arról ugyan nincs hír, hogy ez felvásárlási pánikot okozott volna az országban, de az interneten elindult a spekuláció arról, mi lehet a háttérben. Többen egy Tajvannal szembeni közeledő konfliktusra tippeltek, míg mások a járvány várható súlyosbodására gyanakodtak. Miután a minisztériumban látták a felzúdulást, a média igyekezett megnyugtatni a kedélyeket, mondván, csak azért tanácsolták a bespájzolást, hogy ne legyen gond, ha a járvány miatt karanténba kerül valaki.

Egyelőre ugyanakkor talán az időjárás a legnagyobb kockázat az élelmiszer-ellátás szempontjából. Az utóbbi hetek heves esőzései nyomán a zöldségek nagykereskedelmi árai máris sokat emelkedtek, és helyenként már többe kerülnek, mint a hús. Most a héten pedig egy hidegbetörés várható, amely az ország jelentős részén veti majd vissza akár 15 fokkal a hőmérsékletet, ami pedig az élelmiszerek szállítását befolyásolhatja kedvezőtlenül.

Rövid távon a kormányzati jó tanács a tartós élelmiszereket gyártó vállalatoknak használt leginkább, ahogy a Bloomberg írja, több ilyen cég részvényárfolyama 6-10 százalékot emelkedett.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért vásároljuk fel a boltok tartalékait, ha tudjuk, hogy nem kell felhalmozni?Még a viselkedéstudománnyal foglalkozó tudósoknak is eszükbe jut az üres polcok láttán, hogy elspájzoljanak a maradék wc-papírból, de miért? Két tudós szerint alapvető emberi reflexek magyarázzák a pánikot.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ élelmiszer felvásárlás járvány Kína koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.