Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. október 15. 11:13 Adat

Már éttermeket és edzőtermeket zárnak be a járvány miatt Szlovákiában

A héten is folytatódott a járvány újabb felfutása a visegrádi országokban. A helyzet továbbra is Szlovákiában a legaggasztóbb, ahol a vakcináció ellenére is több mint negyven százalékkal magasabbak voltak a napi esetszámok az elmúlt pár napban, mint tavaly ugyanekkor, a régiós szomszédokhoz képest pedig több mint kétszer annyi beteget azonosítanak.

A kórházak terheltsége is fokozódik, különösen Szlovákiában, de már Magyarországon is megütötte a kormányzat ingerküszöbét a kezelésre szoruló betegek növekvő száma: a héten kiderült, hogy Kásler Miklós október 6-án visszarendelte az intenzív osztályokra a szakorvosjelölteket a külső képzőhelyeikről, vélhetően a járványhelyzet miatt.Az elmúlt hetekben a koronavírus-fertőzéshez kapcsolódó halálesetek száma is növekedésnek indult, a napok kedvező fejleménye azonban, hogy a Szlovákiában tapasztalt kiemelkedően gyors emelkedés megtorpant. A többi visegrádi országban ugyanakkor lassan, de továbbra is felfelé tart a halálozási mutató.

A járvány fellángolása egyelőre úgy látszik, hogy nem javít az oltakozási hajlandóságon. A teljes oltási soron túlesett emberek aránya szeptember eleje óta 2-3 százalékponttal javult a térségben, míg az unió egészében 5 százalékponttal emelkedett az oltottak részesedése. Szlovákia helyzete mindenesetre egyértelműen mutatja az oltások jelentőségét, ugyanis a legrosszabb járványmutatókkal jellemezhető országban messze a legkevesebben vették fel az oltásokat régiós összehasonlításban.

A romló statisztikák egyelőre még érdemi szigorításokat nem vontak maguk után egyik visegrádi országban sem – persze érdemes felidézni, hogy tavaly is október második felében, illetve november elején kezdtek komolyabb lépéseket tenni a környékbeli kormányok a fertőzések megfékezésére. Igaz, az országosnál szűkebb léptékű, ámde jelentősebb korlátozásokra már van példa, Szlovákiában egyes járásokban a jövő héten már bezárják az éttermeket, a szállodákat és a konditermeket. 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat fertőzöttek száma járvány koronavírus visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Fontos

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.