Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. augusztus 6. 11:52 Világ

Miközben Törökország lángol, a tűzoltó repülőik a földön állnak

Bizarr és a helyi politikai életről sokat elmondó helyzet alakult ki Törökországban, ahol egyelőre képtelenek megfékezni a településeket és nyaralóhelyeket egyaránt veszélyeztető, eddig 50 ezer hektárt felperzselő erdőtüzeket.

Bár ezek kiterjedése sosem látott mértékű, a probléma természetesen nem újdonság a mediterrán klímájú országban, így az ellenük való felkészülés sem most kezdődött: az ország légi tűzoltó szolgálatát még 1925-ben hozta létre a modern Törökország megalapítója, Kemal Atatürk. Most azonban, amikor a szolgálat Canadair CL-215-ös gépeire mindennél nagyobb szükség lenne, azok egy Ankara melletti repülőtéren állnak.

Ahogy a Bloomberg írja, ennek az a fő oka, hogy a szolgálat hagyományosan állami támogatás nélkül, olyan adományokból tartotta fenn magát, amelyeket egy vallási ünnep keretében ajánlottak fel a hívek. Az országot vezető Recep Tayyip Erdogan viszont 2013-ban megszüntette a szervezet erre vonatkozó monopóliumát, hogy a felajánlások inkább iszlám jótékonysági szervezeteket gyarapítsanak, amelyek az elnök szövetségeseinek számítanak.

A hatóságok ezen túl is ellenségesen viszonyultak a légi tűzoltó szervezethez, amely ingatlanok eladásával és hitelekkel igyekezett a felszínen maradni. A légi hatóság 2015-ben biztonsági okokra hivatkozva megtiltotta, hogy a szolgálat használja a lengyel gyártmányú M-18-as repülőit, majd miután beszerezte az említett CL-215-ösöket, tavaly ezek használatát is ellehetetlenítették: előírták, hogy a tűzoltó repülőgépeknek legalább 5000 liter víz szállítására kell alkalmasnak lenniük – a használtan vett Canadair-gépek tartálya történetesen 4900 literes. A mezőgazdasági és erdészeti miniszter arra hivatkozott, hogy el kell kerülni a zsúfoltságot a légtérben.

Hivatalosan tehát a gépek akkor sem szállhatnának fel, ha erre műszakilag alkalmasak lennének, de a forráshiány nyomán elmaradt karbantartások miatt nem ez a helyzet. Így aztán most Törökországnak egyebek mellett Irántól és Oroszországtól kellett 20 tűzoltó repülőgépet és több tucat helikoptert bérbe vennie.

Erdogan természetesen visszautasította, hogy a kormány nem megfelelően kezelné a helyzetet, inkább az ellenzéki vezetésű önkormányzatokat hibáztatja, a hatóságok pedig korlátozták az erdőtüzek szerepeltetését a tévéműsorokban, emellett pedig vizsgálatok indultak kritikus közösségimédia-posztok közzétevői ellen.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDubajba menekült török maffiózó a Youtube-on borította az asztalt ErdoganraRitkán látni olyat, hogy egy nagy ország politikai és alvilági elitje egyaránt lélegzetét visszafojtva várja egy vlog legújabb részeit. Törökországban ez megy május óta, Erdogannak is van félnivalója.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA politika önsorsrontó természeteA törökök évek óta többet költenek annál, mint amit megtermelnek, de ennek beismerése olyan növekedési áldozattal jár, amelyet a politika nem mer, nem tud bevállalni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA felmelegedés olyan következményeit éljük át idén, amiket csak évtizedek múlva vártakEgymás után dőlnek a melegrekordok, soha nem látott kiterjedésben ég az USA nyugati partja, miközben ilyesmire nem számítottak ennyire hamar a tudósok.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Erdogan erdőtűz erdőtüzek recep tayyip erdogan Törökország tűzoltóság Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.