Hírlevél feliratkozás
Gyurcsik Attila
2021. április 2. 12:36 Világ

A politika önsorsrontó természete

(A szerző az Accorde Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója.)

Tavaly novemberben Törökország vezetői letették a garast egy ortodox gazdaságpolitikai fordulat mellett. Ennek lényegi eleme volt, hogy hagyják a török jegybankot dolgozni. Négy hónappal és 875 bázispontnyi kamatemeléssel később úgy tűnik, az ország vezetőjének elege lett az ortodox útból. Recep Tayyip Erdogan leváltotta a török jegybank elnökét.

A jegybankelnök elbocsátása persze lehet egy egyszerű blame game*azaz valakinek „el kell vinnie a balhét” része is, a gyenge népszerűségi és gazdasági mutatók miatt. Nem elképzelhetetlen, hogy valamiféle ortodox vonal talán továbbra is fennmarad. Ugyanakkor a törökök nem először játszanak a tűzzel, és az ő helyzetükben ez előbb-utóbb vissza fog ütni.

A szigorú monetáris politikára az infláció letörése miatt van szükség. Az infláció pedig azért magas, mert az ország politikai vezetése saját túlélése érdekében mindig fontosabbnak tartotta a növekedést az inflációnál és a devizaárfolyam alakulásánál. Így az alacsonyan tartott kamatok ugyan pörgették a növekedést, de ezzel párhuzamosan a török líra folyamatosan leértékelődött.

A leértékelődés mértéke számok szintjén is brutális: öt évvel ezelőtt három líráért lehetett egy dollárt venni, ma ehhez már nyolc lírát kell adni. Összevetésül: öt éve 281 forintért lehetett dollárt venni, ma 308-ért, de

ha a törököket követtük volna, akkor ma már 750 forintot kellene adni egy dollárért és közel 900-at egy euróért.

Ennek megfelelően a török gazdaság is csak lírában növekszik, valójában a gazdaság dollárban mérve évek óta stagnál, esik. Így papíron jól mutat a török növekedés lírában, de keményvalutában sehova nem jutottak évek óta. Ötéves távon a török tőzsdeindex közel felezett dollárban, ami jól mutatja a gazdasági „sikereket”.

Tavaly év végén úgy tűnt, hogy talán a gazdasági kényszerűség vagy a józan ész oltárán visszatérnek egy normálisabb gazdaságpolitikához, amelyhez elengedhetetlen az infláció megállítása. Ez pedig csak a líra stabilizálásával és magasabb kamatokkal lehetséges. A befektetők kifejezetten megörültek a fordulatnak, a török eszközök árfolyama október vége és március közepe között dollárban 61 százalékot emelkedett, hogy aztán a hétvégi hírek hatására egy nap alatt 20 százalékot essen.

A törökök évek óta többet költenek annál, mint amit megtermelnek, de ennek beismerése olyan növekedési áldozattal jár, amelyet a politika nem mer, nem tud bevállalni. Jól hangzik a gazdaságpolitika normalizációja, de ha ez alacsony növekedéssel és politikai népszerűségvesztéssel jár, akkor köszönik, de nem kérnek belőle. Ez a politika pusztító, önsorsrontó természete.

A fentiekről a skorpió és a róka története jut eszembe. A skorpió álldogál a folyóparton, arra megy a róka. A skorpió megkéri a rókát, hogy vigye át a folyó túloldalára. A róka ellenkezik, mondván, hogy a skorpió meg fogja marni őt. A skorpió megnyugtatja, hogy nem fog ilyet tenni, hisz akkor ő is belefullad a vízbe. Megegyeznek. A folyó közepén azonban a skorpió megmarja a rókát. Ahogy a méreg terjed szét a róka testében, megkérdi tőle: skorpió, miért tetted ezt? Most mindketten meghalunk! Tudom róka, tudom, nem tehetek róla, ilyen a természetem!

A fentiek alapján, a török politika sokadszorra húz a 19-re lapot. Ugyanis az ország mindenféle standard szerint is ki van véreztetve. A jegybank devizatartalékai több mint mínusz 40 milliárd dolláron vannak. Jól olvasták, mínusz. Tehát nemhogy tartalék nincs, hanem tartozás van tartalék helyett.

És egy ilyen helyzetben rúgták ki a piac által megbízhatónak tartott, gazdasági fordulatban gondolkodó, azt hitelesen képviselő jegybankelnököt. Az sokat elárul arról, hogy mekkorát változott a világ 13 év alatt, hogy 2008 végén, amikor Magyarország devizatartalékai az úgynevezett Guidotti-Greenspan-szabály alá csökkentek, akkor az országnak az IMF-hez kellett fordulnia, mert teljesen megszűnt a külső finanszírozásunk. A magyar helyzetben ez a mutató igazságtalanul számolt, de ezt most engedjük el. Maradjunk annyiban, hogy most, 13 évvel később a törökök negatív devizatartalékkal még nem számítanak becsődölt országnak, sőt. A környezet nagyon megengedő most, és ez a kedvező helyzet még fennmaradhat egy darabig.

Ugyanakkor azt látni kell, hogy a gazdaság dollarizációja ezerrel zajlik, a lakosság elfordul a lírától, dollárban tartja a megtakarításai egyre nagyobb részét. Egy ilyen folyamat is eljuthat olyan bizalomvesztésig, amely a bankok megrohanásához, a pénzügyi közvetítő rendszer összeomlásához vezet. Ebben pedig egy nulla tartalékkal rendelkező jegybank érdemi szerepet nem fog tudni vállalni. Így valamikor a nem túl távoli jövőben megtörténhet az IMF történetének legnagyobb hitelnyújtása, ami már a mai számok alapján is százmilliárd dolláros nagyságrendnek néz ki.

Rövidtávon ugyanakkor jó eséllyel a piac megnyugszik majd. A Covid utáni globális gazdasági fellendülés a törökök számára is kedvező lesz, a növekedés és a fizetési mérleg szempontjából is. Így bőven lehet néhány jó év, negyedév. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy a skorpió skorpió marad akkor is, ha ezzel a saját vesztét okozza.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkErdogan éppen most mutatja be, hogyan okoz gazdasági tragédiát a túlpörgetett illiberalizmusA gazdaságban is végzetes lehet, ha minden hatalom egy ember kezében koncentrálódik.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ alapkamat Erdogan jegybank jegybankelnök líra Törökország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.