Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. június 17. 11:39 Világ

Jobb élet vár azokra a gyerekekre, akiket az iskolai menza rászoktat az egészséges ételekre

Jobb körülmények között élnek azok, akik az iskolában mindennap egészséges ebédet kaptak – erre a megállapításra jutott egy svédországi kutatás az 1959 és 1969 között általános iskolákba járt korcsoport megfigyelését követően. A skandináv országban ekkorra már évtizedes hagyománya volt a családok számára ingyenessé tett, egészséges étrendet biztosító gyermekétkeztetési programnak, amit a hatvanas években közel egyenlő arányban vezettek be az önkormányzatok. 

Peter Lundborg és Dan-Olof Rooth eredményei egy újabb megközelítésből igazolják, hogy az iskoláskorú gyerekek táplálkozási lehetőségei és szokásai nagyban meghatározzák a jövőjüket. A gyermekétkeztetési programok hosszú távú hatásvizsgálatára ugyanis a szerzők szerint eddig csak kevés lehetőség adódott, most viszont körülbelül másfél millió ember megfigyeléséből kiderült, hogy akik az általános iskolában töltött kilenc év alatt mindvégig részesültek az egészséges étkeztetésben, azok

átlagosan 0,5-0,7 centiméterrel magasabbra nőttek, 0,3 évvel több időt töltöttek az iskolarendszerben (vagyis több osztályt végeztek el) és életük során három százalékkal több pénzt kerestek

a programból kimaradt kortársaikhoz képest.

A kedvező hatások különösen a szegényebb családok gyermekeit érintették, de a jómódú diákok körében is kimutathatók. A program tehát az egyébként eleve viszonylagos jómódban élő svéd társadalom minden rétegét kedvezően érinti, méghozzá leginkább az egészséges étrendre való áttérés és nem az étkeztetés ingyenessé tétele miatt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ étrend gyerekek iskola iskolai étkeztetés Svédország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.