A kávé a klímaváltozásnak az egyik leginkább kitett és a klímaváltozást egyik legnagyobb arányban előidéző élelmiszer. Egy kilogrammra vetítve a marhahús (és egyes tejtermékek) mögött a kávénak (és az étcsokinak) a legnagyobb az ökológiai lábnyoma az elterjedtebb élelmiszerek közül (persze kávéból és csokiból értelemszerűen kevesebbet fogyasztunk alkalmanként, mint húsból).
Emellett a leginkább elterjedt kávébab, az arabica az egyik leginkább veszélyeztetett élelmiszer-alapanyag. Az Afrikából származó növény 1000-2000 méter magasan, hűvös, szubtrópusi éghajlaton terem. Az olyan éghajlatot kedveli, ahol egyértelműen elkülönül az esős és a száraz évszak.
A klímaváltozás hatására azonban jelentős mértékben csökkennek az ilyen területek. A Bloomberg által idézett tudományos kutatás szerint a következő hetven évben az arabica potenciális termőterületeinek több mint 50 százaléka fog eltűnni. Az éghajlat változásával folyamatosan új termőterületeket kell keresni, ami értelemszerűen erdőirtással is jár.
Ahogy a fenntarthatósági (és az állatjóléti) szempontok miatt megjelentek a növényi alapú tejhelyettesítők vagy a műhús, a kávémentes kávé kifejlesztésén is évek óta dolgoznak. A 2018-ban indult amerikai Atomo Coffee nevű start-up egy sikeres közösségi finanszírozási kampány után kezdett el kifejleszteni kávét kávébab felhasználása nélkül.
A Bloomberg cikke alapján a többek között napraforgómag-héj vagy dinnyemag felhasználásával hozták létre a koffeint is tartalmazó kávépótlót, amely idén kerülhet forgalomba. A tervek szerint az új terméket először webshopon keresztül és nagy kávézóláncoknak fogják árulni. Először cold brew-t (hidegen készített kávét) árulnak, de terveznek majd instant változatot, őrleményt és egész “kávébabot” is árulni.
Az Atomo image filmje
A cég vezetői terméküket a Teslához hasonlították a cikkben. “Ha a Tesla megjelenése előtt akartál volna venni egy erős luxusautót, amely nem benzinnel vagy gázolajjal megy, akkor nem volt semmilyen választási lehetőséged. Az Atomo előtt pedig nem tudtál olyan kávét venni, aminek nincs közé az erdőirtásokhoz, most viszont már tudsz” – mondta Jarret Stopforth társalapító.
Egy pár hete megjelent hír alapján a szárazságra kevésbé érzékeny kávéfajtákkal is helyettesíthetik a két elterjedt kávénövényt, az arabicát és a robustát. A hagyományos kávéfajták eltűnése és/vagy a mesterséges kávépótlók megjelenése szociális válságot okozhat, mivel több mint 100 millió ember megélhetése függ a kávétermeléstől, főleg az Egyenlítő környéki szegényebb országokban.
Világ
Fontos