Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. május 28. 10:15 Világ

Minden német középosztálybelinek hiszi magát, ami feladja a leckét a baloldalnak

Érdekes összefüggésre hívja fel a figyelmet a német baloldali pártok szeptemberi választásokkal kapcsolatos esélyeit latolgató Guardian: a lap cikkében idézett kutatás szerint ugyanis Németországban a választópolgárok közül a szegényebbek és a gazdagabbak is azt hiszik, hogy a társadalom közepesen kereső rétegébe tartoznak.

A Konstanzi Egyetem és a berlini progresszív agytröszt, a Das Progressive Zentrum közös kutatása alapján egy olyan társadalom rajzolódik ki, amiben mindenki azt hiszi magáról, hogy középosztálybeli: a legrosszabbul keresők felül-, a legjobban alulbecslik azt, hogy a fizetésük alapján valójában hányadik jövedelmi tizedbe tartoznak.

A járvánnyal és egyenlőtlenségekkel kapcsolatos kutatásban hatezer embert kérdeztek meg arról, hogy relatíve milyennek ítéli meg a jövedelmi helyzetét. Ahogy az alábbi ábrán látszik, a legrosszabbul kereső 10 százalékba tartozók közelebb érzik a jövedelmüket az alsó 30 százalék tetejéhez, míg a felső 10 százalék a középosztály tetejéhez tartozónak érzi magát, jövedelmét oda lövi be, ahol valójában a harmadik legjobban kereső tizedbe tartozók vannak.

 

 

A tanulmány szerint ennek az a következménye, hogy a jövedelmi és vagyoni egyenlőtlenséggel kapcsolatos politikai üzenetek befogadhatatlannak bizonyulnak még az olyan választók számára is, akik szerint a társadalmi egyenlőtlenségek problémát jelentenek. Marius Busemeyer, a tanulmány egyik szerzője szerint a német szavazók „absztrakt szinten” pesszimisták, de a saját pénzügyi helyzetükkel kapcsolatban optimisták. Szerinte ez a baloldali pártoknak óriási kihívást jelent az egyenlőtlenségekkel kapcsolatos politikai témák keretezésében, nehéz például az örökösödési adó vagy a vagyonadó mellett érvelni.

Németországban a vagyoni egyenlőtlenségek viszonylag nagyok: a népesség felső 10 százalékának tulajdonában koncentrálódott az összes vagyon kétharmada már azelőtt, hogy a járvány ezeket az egyenlőtlenségeket tovább növelte volna. A két jelentősebb baloldali párt közül a baloldalibb Die Linke emiatt az 1997-ben felfüggesztett vagyonadó visszaállításával kampányol, és a 2 millió euró feletti vagyonok 30 százalékát szedné be adó formájában egy 20 éves periódus alatt. A szociáldemokraták egy mérsékeltebb javaslattal évente 1 százalékkal adóztatnák ugyanezeket a vagyonokat.

A két párt támogatottságán nem dobtak nagyot ezek a javaslatok: a Die Linke támogatottságát nagyjából 6-8 százalékra mérik, míg a szociáldemokraták több mint 10 százalékkal vannak lemaradva a legnépszerűbb zöldek és a konzervatívok mögött.

A már említett jelenségen kívül az sem segít ezeknek a pártoknak, hogy a kutatás alapján a választók nagyobbnak látják a jövedelmi, mint a vagyoni egyenlőtlenségeket, miközben a valóságban Németországban háromszor akkorák a vagyoni, mint a jövedelmi egyenlőtlenségek. Busemeyer szerint ennek a tudatosítása komoly politikai potenciált jelenthet azoknak a pártoknak, amik jelenleg nem túl sikeresek a témával kapcsolatos üzeneteik átadásában.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA legjobb iskolai teljesítmény sem hoz annyi vagyont, mint az öröklésG7 Podcast! A magas jövedelem mellett a szülők vagyona is komoly előnyt ad az életben a fiataloknak. Hogy mekkorát, arról Darvas Zsolttal beszélgettünk az új kutatása alapján.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyre több ország próbálja vagyonadóból pótolni a járvány miatt kieső bevételeketArgentínában és Bolíviában már kivetették, több amerikai államban és európai országokban pedig szó van az elmúlt időszakban újra népszerűvé váló adónem bevezetéséről.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ egyenlőtlenség jövedelem németország politika vagyon vagyonadó Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 4. 05:07 Adat

Soha nem volt még ilyen enyhe az év eleje Magyarországon

Nemcsak globálisan, Magyarországon is kiugróan magas volt az átlaghőmérséklet 2024 első harmadában. Februárban és márciusban is megdőlt a hőmérsékletrekord.

Bucsky Péter
2024. május 3. 04:31 Adat, Közélet

Átformálta a lakáspiacot a kormány a sok százmilliárdos támogatásokkal

A legalább három gyermeket nevelőknél látványos a lakástulajdonosok arányának növekedése, a falvakban pedig fogyni kezdtek az üresen álló házak.

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.