Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. április 16. 10:11 Világ

Suttyomban minden magyar kamionos 25 százalék kedvezményt kap a német közúti bírságokból

Amint arról többször is írtunk, Kelet- és Nyugat-Európa között gyakorlatilag állóháború van a kamionozásban, és ezúttal csak a nyugatiak egyik fő érvelésére emlékeztetnénk, amely szerint a keletről beáramló olcsó munkaerő tönkreteszi az európai piacot. A német cégek gyakran hivatkoznak arra, hogy egyenlő bánásmódot, egyenlő feltételeket akarnak minden uniós fuvarozó számára – és ezzel olykor az a céljuk, hogy a keletiek számára gazdaságilag vállalhatatlan nyugati feltételeket kényszerítsenek ki.

Ennek fényében különösen érdekes, hogy a Bundesamtes für Güterverkehr (közismert nevén a BAG), vagyis a német közúti felügyelet a kelet-európai kamionsofőröket más tarifával bünteti, mint a nyugatiakat. Legalábbis ezt állítja a Deutsche Verkehrs-Zeitung (DVZ) nevű újság a birtokába jutott BAG-dokumentumra hivatkozva.

A DVZ szerint a közúti ellenőröknek gyakorlatilag ki van adva utasításba, hogy például a szabályszegő magyar, cseh, lengyel és a horvát sofőröknek 25 százalékkal csökkentett összegű büntetéseket szabjanak ki, a bolgár, litván és lett kamionosok pedig 50 százalék kedvezményt kapnak. Az újság szerint a BAG megerősítette, hogy létezik a hivatalos lista a kedvezményekről, 21 ország kap kedvezményt, és ezek közül hét az egységes európai uniós piachoz tartozik.

A kedvezményrendszert 2017-től alkalmazzák, és kizárólag a 250 euró feletti helyszíni bírságokra vonatkozik, tehát azokra, amelyeket alapesetben helyben kell a sofőrnek zsebből kifizetni. A kedvezmény mögött állítólag az az elgondolás húzódik meg, hogy az általában több hétig Nyugat-Európa útjait járó keleti sofőröknek jóval kisebb a fizetésük, mint a nyugatiaknak, és

nem lehet őket annyira „kifosztani”, hogy ne maradjon náluk elég pénz a kinttartózkodásuk idejére.

A német bírságok minimuma 5 euró, de súlyosabb esetben akár 1000 eurót is elkérhetnek az ellenőrök, és ez már közel áll egy keleti sofőr teljes havi nettó fizetéséhez. Ittas vezetés esetén a bírság 3000 euróig is felmehet.

Nagyon furcsa körülmény, de a Német Szövetségi Szállítmányozási Szövetség (Bundesverband Güterkraftverkehr, Logistik und Entsorgung, BGL) azt mondta a DVZ-nek, hogy nekik fogalmuk sem volt erről a kedvezményrendszerről, és bár alapvetően nem ellenzik, de azért például a kedvezmények mértékéhez szakmai alapon hozzászólnának. Ma már egyébként a keleti cégeknél alkalmazott sofőröknek legalább az adott nyugati országra vonatkozó minimálbért meg kell adni fizetésként a kinttartózkodás idejére.

A nyugati cégeknél dolgozó sofőrök és munkaadóik szemében a BAG listája könnyen újabb szálka lehet, az ő szempontjukból nem elég, hogy az olcsó keletiek elviszik előlük a piac jelentős részét, ehhez még a német ellenőrök is asszisztálnak. (A nyugati fuvarozók érvelésével szemben legalább olyan erős a keleti álláspont is, ennek a témának a részleteit korábban három cikkben is körüljártuk, a BAG-lista csak egy újabb adaléka a szövevényes történetnek.)

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért fojtogatják a közép-európai sikerágazatot a nyugati kormányok?A német, francia és osztrák kormány vezetésével olyan szabályozást vittek keresztül az EU-ban, amely viccet űz a közös piacból, és adminisztratív eszközökkel igyekszik a sikeres keleti közúti fuvarozó cégeket kiszorítani.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEzért fogják megfojtani a közép-európai sikerágazatot a nyugati kormányokNyugat-Európának a keleti munkavállaló nagyon kell, a keleti versenytárs viszont nagyon nem, de ennek racionális oka van.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA fuvarozás-vita is arról szól, hogy feljebb tudunk-e kerülni az európai munkamegosztásbanEgyelőre csak az alacsonyabb bérrel tudunk versenyképesek lenni. Az európai integráció sikere múlik azon, hogy el tudunk-e mozdulni az értékesebb munka felé.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ BAG bírság kamion kedvezmény németország sofőr Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 4. 05:07 Adat

Soha nem volt még ilyen enyhe az év eleje Magyarországon

Nemcsak globálisan, Magyarországon is kiugróan magas volt az átlaghőmérséklet 2024 első harmadában. Februárban és márciusban is megdőlt a hőmérsékletrekord.

Bucsky Péter
2024. május 3. 04:31 Adat, Közélet

Átformálta a lakáspiacot a kormány a sok százmilliárdos támogatásokkal

A legalább három gyermeket nevelőknél látványos a lakástulajdonosok arányának növekedése, a falvakban pedig fogyni kezdtek az üresen álló házak.

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.