Hírlevél feliratkozás
Simó Márton Avatar
2021. március 22. 12:14 Élet

Egyenlőtlenségek minden társadalomban léteznek, de megvannak az eszközök a csökkentésére

A Rajk Szakkollégium, a Budapesti Corvinus Egyetem egyik szakkollégiuma tavaly ünnepelte fennállásának ötvenedik évfordulóját, két másik jubileummal egyetemben: a Neumann János-díj 25. és a Herbert Simon-díj 15. évfordulójával. Az egész éves ünnepségsorozat elemeként 2020 januárjában a szakkollégium diákjaiként egy operatőrrel elutaztunk az Egyesült Államokba, az út során ellátogattunk számos neves egyetemre, ahol személyes hangulatú interjúkat készítettünk 11 korábbi díjazottal.

Emmanuel Saez 2015-ben járt Magyarországon, amikor átvette a Rajk Szakkollégium Neumann János-díját. Ezúttal a kaliforniai Berkeley egyetemen lévő irodájában készítettünk vele interjút. A professzor munkássága lefedi a jövedelmi egyenlőtlenségeket, különböző adópolitikai és adótervezési kérdéseket. Interjúnkban egyebek mellett az adóelkerülésről, vagyonadóról és a társadalomban jelenlévő egyenlőtlenségekről beszélgettünk vele.

Egyenlőtlenségek minden társadalomban jelen vannak. Azért szükséges foglalkozni a kérdéssel, mert az ember alapvetően társas lény: másokhoz mérten értékeli a helyzetét, vonatkozzon ez a munkahelyi sikerre, jövedelemre vagy éppen magánéleti helyzetre. A mai globalizált piacgazdaságokban a növekvő vagyoni és jövedelmi egyenlőtlenségek egyre mélyebb társadalmi feszültségekhez vezetnek. Demokráciákban ez olyan folyamatokat eredményezhet, amelyek mentén az egyéni szavazat leértékelődik az anyagi támogatáshoz képest. Jó példa erre a legutóbbi amerikai elnökválasztás folyamata, ahol láthattuk, hogy a támogatások megszerzése és szerepe egyre fontosabbá válik.

Megvan ugyanakkor a lehetőség az egyenlőtlenségek csökkentésére, és Saez szerint ez az államok felelőssége. Munkáiban ennek az állami szerepnek a közgazdasági és közpolitikai vonatkozásait vizsgálja. Az egyik legfontosabb gondolat, hogy a társadalom képes az állam szabályozó szerepén keresztül hatni ezekre az egyenlőtlenségekre. Ezért az újraelosztásért pedig az adórendszer és az adópolitika felelős, Saez egy kutatásában például azt találta, hogy az Egyesült Államokban akkor nőttek leginkább a jövedelmi egyenlőtlenségek, amikor alacsonyabb volt az adókulcs mértéke.

A fejlett országok az összes gazdasági folyamat 30-50 százalékát adóztatják, az innen befolyó jövedelmek újraelosztása pedig csökkentheti az egyenlőtlenségeket. Ez viszont sok kérdést felvet. Nemzetközi óriáscégek és egyének is élhetnek az adóelkerüléssel – ennek megakadályozásához erős és jól megtervezett adórendszerek bevezetésére van szükség. E területen belül megoldás lehet Saez egyik legtöbbet emlegetett témája, a vagyonadó is. Célja a felső egy százalék megadóztatása, amivel a koronavírus-járvány által okozott válság európai kezelését is megoldaná. Röviden összefoglalva: a kormány által biztosított, különböző vállalkozásokat érintő mentőcsomagok költségvetési terheit a leggazdagabbak erősebb adóztatásával enyhítené, vagyonadón keresztül.

A videósorozat többi része megtekinthető a szakkollégium honlapján és Youtube-csatornáján.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVeseátültetés és házasság - Nobel-díjas professzorral interjúztak a Rajk Szakkollégium diákjaiHogyan lehet a legjobb eredményt elérni az élet olyan területein, ahol az ár nem megfelelő iránymutató? Alvin Roth egyebek mellett erről beszél a videóinterjú-sorozatban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„A legtöbb ember valamilyen kapcsolaton keresztül talál munkát”Matthew Jackson, a Stanford Egyetem professzora arról beszél a Rajk Szakkollégium videóinterjú-sorozatában, hogy milyen szerepük van a hálózatoknak a oktatásban és a munkaerőpiacon.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„Amikor egy nagy piacot akarsz bevenni, a befektetők túlzottan izgatottá válnak”Miért úsznak árral szemben a közép-európai gazdaságok, és mi áll a GameStop-őrület hátterében? Ezekről is beszél Aswath Damodaran a Rajk Szakkollégium videóinterjú-sorozatában.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÉrdemes-e pénzt fektetni az ingyenes felsőoktatásba?A Rajk Szakkollégium videóinterjú-sorozatában Joshua Angrist arra hozott példát, hogy milyen kutatási eredmény lehet érdekes a politikai döntéshozók számára is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElkerülhetetlen a nemzeti gazdaságpolitika visszatérése Európában, de kinek lesz ez jó?Nagyon nehéz az EU politikai integrációját elképzelni, ezért bizonyos mértékben elkerülhetetlen a gazdaságpolitika visszatérése a nemzeti szintre - mondja Dani Rodrik a Rajk Szakkollégium videóinterjú-sorozatában.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért kellenek demokratikus intézmények a jóléthez?A Rajk Szakkollégium videóinterjú-sorozatának első részében Daron Acemoglu beszél arról, miért nincs szinte sosem jólét demokratikus és nyílt intézményrendszer nélkül.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet állam egyenlőtlenség interjú rajk szakkollégium videó Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Fontos

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.