Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. március 10. 15:43 Élet

A német oltási bizottság elnöke agyondicsérte a Szputnyikot

Ez egy jó vakcina, amit valószínűleg jóvá fog hagyni az Európai Unió is valamikor.

mondta a Szputnyik V oltásról a német oltóanyag-bizottság vezetője, Thomas Mertens. A szakember “okos” megoldásnak nevezte az orosz vakcinát, amit a múlt héten kezdett vizsgálni az unió gyógyszerügynöksége, és hamarosan Magyarország mellett Szlovákiában és Csehországban is megkezdhetik az alkalmazását.

Az orosz szakemberek nagyon tapasztaltak az oltásfejlesztésben

-tett hozzá Mertens.

A Szputnyik V gyártása ráadásul nemsokára Nyugat-Európában is megkezdődhet. Az oltóanyag fejlesztéséért felelős RDIF orosz állami tőkealap már megállapodott a svájci székhelyű Adienne gyógyszercéggel, hogy annak egyik olaszországi üzemében is előállítsák a vakcinákat, és további tárgyalások zajlanak spanyol, francia és német gyógyszergyárakkal is.

Miközben hivatalos szinten egyre több jele látszik az orosz vakcina iránti bizalom növekedésének Európa nyugati felében, a német lakosság az elmúlt hetekben még az Oxfordi Egyetem/AstraZeneca oltásával kapcsolatban is szkeptikus volt. Németországban nagyon szerencsétlenül alakult ennek az oltásnak a kommunikációja, és sok német nem tartja elég jónak a Pfizer/BioNtech és a Moderna megoldásához képest. A nyugat-európai sajtóban többször is úgy említették a jelenséget, hogy a németek inkább kivárnak “az oltások Rolls-Royce-ára”, ami azért meglehetősen ellentmondásos, mert az országban százezer számra állnak beadatlanul a vakcinák. Ennek fényében különösen érdekes, hogy az európai forgalmazásai javaslattal egyelőre még nem rendelkező Szputnyikot a közfelfogás hova fogja sorolni.

A múlt héten egyébként Németországban is engedélyezték az AstraZeneca vakcina beadását a 65 évesnél idősebbeknek (ezt a példát aztán több európai ország, közöttük Magyarország is követte), és dolgoznak a szérum iránti bizalom helyreállításán. A lakosság gyanakvása ugyanis veszélyezteti az oltási program időben történő lebonyolítását: február végén az országba érkezett 737 ezer adag AstraZeneca vakcinából mindössze 87 ezret sikerült beadni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkRengeteg német nem kéri az AstraZeneca-oltástTöbb százezer adag vakcina áll felhasználatlanul.

Az AstraZeneca koronavírus-oltásával szemben Olaszországban, Ausztriában, Bulgáriában és Franciaországban is jelentős bizalomhiány tapasztalható. Friss felmérések szerint a Pfizer és a Moderna oltóanyagaihoz képest a brit-svéd gyártású vakcinát több nyugat-európai országban is jóval kevesebben adatnák be.

Szlovákiában viszont ott tartanak, hogy most már többen bíznak a Szputnyik V vakcinában, mint az AstraZeneca és a Moderna oltóanyagaiban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet AstraZeneca járvány koronavírus oltás szputnyik Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.