Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. február 19. 17:45 Élet, Világ

Rengeteg német nem kéri az AstraZeneca-oltást

Olaszországban, Ausztriában, Bulgáriában és Franciaországban is bizonytalanabbá váltak az emberek az AstraZeneca koronavírus-oltásával szemben, a legaggasztóbb helyzet azonban Németországban alakult ki. Berlinben a polgármester most már kénytelen volt csaknem megfenyegetni az érintetteket, hogy ha nem veszik fel az oltást, akkor a sorrendet felrúgva másoknak fogják felajánlani azokat.

A Guardian beszámolója szerint Németországban több százezer AstraZeneca-oltás áll felhasználatlanul. Az orvosok és a virológusok egyre hangosabban kénytelenek győzködni a lakosságot arról, hogy az oltás azonnali felvétele mindenkinek az érdeke.

A furcsa helyzet több egymástól független esemény és kommunikációs hiba szerencsétlen egybeesésével alakulhatott ki. Eleve sokan félreérthették, hogy a vakcina hatásossága 70 százalék körül van, miközben a Pfizer-BioNTech oltásának 90 százalék feletti az eredménye, és emiatt alacsonyabb minőségűnek tekintik a brit fejlesztésű oltást.

Rengeteg hír foglalkozott azzal, hogy az oltás nem teljesít olyan jól a dél-afrikai mutációval szemben, és Németország volt az első, amely jelezte, hogy időseknek nem adja be a vakcinát. Újabban az sem tesz jót, hogy a mellékhatásokról is ellentmondásos, félreérthető hírek keringenek.

Az AstraZeneca és a szakemberek védekező szerepbe kényszerültek, nap mint nap arról kell beszélniük, hogy miért nem helytálló a szkepticizmus – vagyis kommunikációs szempontból csak a kármentésre jut idejük.

A szakmai konszenzus ugyanakkor egyértelmű azzal kapcsolatban, hogy a vakcina gyakorlatilag 100 százalékban akadályozza meg a betegség közepes és súlyos lefolyását, és az egyéni védekezés mellett kimagasló társadalmi és gazdasági érdek fűződik ahhoz, hogy az országban minél hamarabb minél több embert oltsanak be. Az egészségügyi rendszer terhelésének csökkentése és a korlátozások enyhítése csak a széleskörű beoltottsággal képzelhető el.  

Magyar szemmel nézve pedig azért is különösen érdekes a német helyzet, mert a magyar lakosság az AstraZeneca vakcinával szemben az eddigi tapasztalatok szerint nem elutasító, de az is igaz, hogy Németországban egyelőre nem oltanak az orosz vakcinával, és rövid távon biztos, hogy a kínaival sem fognak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMennyiségi áttörést hozhat az AstraZeneca oltásaOlcsóbb és sima hűtőben szállítható a vakcina, amelynek beadását az Egyesült Királyságban elkezdték.

Élet Világ AstraZeneca németország oltás vakcina Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Fabók Bálint
2021. április 13. 06:54 Élet, Vállalat

„Nem oltatjuk be magunkat, kerüljön ez bármibe” – erős az oltásellenesség a fizikai dolgozóknál

Húsz kétkezi dolgozóval beszéltünk, ami alapján egész áruházakban, gyárrészlegekben nincs egyetlen beoltott sem. A kollégák jelentős része nem is kér az oltásból.

Avatar Avatar
2021. április 6. 14:44 Élet

„A politikusok csak akkor hallgatnak a gazdasági kutatókra, ha válság van”

Azért beszélünk a korábbinál sokkal többet az egyenlőtlenségről, mert populizmushoz vezetett - mondja Olivier Blanchard a Rajk Szakkollégium videóinterjú-sorozatában.

Avatar
2021. április 4. 18:53 Élet

Egészségünk nagyrészt a tanult képességeinken múlik

A genetika és a nevelés is fontos az egészség szempontjából, sőt, az utóbbi végső soron többet nyom a latba.

Fontos

Bucsky Péter
2021. április 16. 06:49 Közélet

Pénzeső hullhat Budapestre, de nem Karácsonyék fogják elkölteni

Budapestnek és vonzáskörzetének 3000 milliárd forint juthat az európai újjáépítési pénzekből, a főváros 600 milliárdot kér, de valószínűleg csak a hetedét kapja meg.

Fabók Bálint
2021. április 15. 14:41 Adat, Közélet

A fideszes szavazók 89 százaléka, az ellenzékiek 58 százaléka nincs tisztában a valós járványhelyzettel

Magyarország helyzete rendkívüli a járványban: halálozásban és átoltottságban is a top 10-ben vagyunk. A lakosság többsége azonban csak az egyikkel van tisztában.

Jandó Zoltán Torontáli Zoltán
2021. április 15. 06:48 Pénz

Jól hangzik az 50 százalékos állami támogatás napelemre, csak nem biztos, hogy megéri igénybe venni

Roham indult a napelemes ingyenpénzért, de ha elkezd valaki alaposan számolni, akkor hamar rájön, hogy hosszú távon a konstrukcióval nem feltétlenül jár jól.