Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. február 19. 17:45 Élet, Világ

Rengeteg német nem kéri az AstraZeneca-oltást

Olaszországban, Ausztriában, Bulgáriában és Franciaországban is bizonytalanabbá váltak az emberek az AstraZeneca koronavírus-oltásával szemben, a legaggasztóbb helyzet azonban Németországban alakult ki. Berlinben a polgármester most már kénytelen volt csaknem megfenyegetni az érintetteket, hogy ha nem veszik fel az oltást, akkor a sorrendet felrúgva másoknak fogják felajánlani azokat.

A Guardian beszámolója szerint Németországban több százezer AstraZeneca-oltás áll felhasználatlanul. Az orvosok és a virológusok egyre hangosabban kénytelenek győzködni a lakosságot arról, hogy az oltás azonnali felvétele mindenkinek az érdeke.

A furcsa helyzet több egymástól független esemény és kommunikációs hiba szerencsétlen egybeesésével alakulhatott ki. Eleve sokan félreérthették, hogy a vakcina hatásossága 70 százalék körül van, miközben a Pfizer-BioNTech oltásának 90 százalék feletti az eredménye, és emiatt alacsonyabb minőségűnek tekintik a brit fejlesztésű oltást.

Rengeteg hír foglalkozott azzal, hogy az oltás nem teljesít olyan jól a dél-afrikai mutációval szemben, és Németország volt az első, amely jelezte, hogy időseknek nem adja be a vakcinát. Újabban az sem tesz jót, hogy a mellékhatásokról is ellentmondásos, félreérthető hírek keringenek.

Az AstraZeneca és a szakemberek védekező szerepbe kényszerültek, nap mint nap arról kell beszélniük, hogy miért nem helytálló a szkepticizmus – vagyis kommunikációs szempontból csak a kármentésre jut idejük.

A szakmai konszenzus ugyanakkor egyértelmű azzal kapcsolatban, hogy a vakcina gyakorlatilag 100 százalékban akadályozza meg a betegség közepes és súlyos lefolyását, és az egyéni védekezés mellett kimagasló társadalmi és gazdasági érdek fűződik ahhoz, hogy az országban minél hamarabb minél több embert oltsanak be. Az egészségügyi rendszer terhelésének csökkentése és a korlátozások enyhítése csak a széleskörű beoltottsággal képzelhető el.  

Magyar szemmel nézve pedig azért is különösen érdekes a német helyzet, mert a magyar lakosság az AstraZeneca vakcinával szemben az eddigi tapasztalatok szerint nem elutasító, de az is igaz, hogy Németországban egyelőre nem oltanak az orosz vakcinával, és rövid távon biztos, hogy a kínaival sem fognak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMennyiségi áttörést hozhat az AstraZeneca oltásaOlcsóbb és sima hűtőben szállítható a vakcina, amelynek beadását az Egyesült Királyságban elkezdték.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ AstraZeneca németország oltás vakcina Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.