Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. február 19. 17:45 Élet, Világ

Rengeteg német nem kéri az AstraZeneca-oltást

Olaszországban, Ausztriában, Bulgáriában és Franciaországban is bizonytalanabbá váltak az emberek az AstraZeneca koronavírus-oltásával szemben, a legaggasztóbb helyzet azonban Németországban alakult ki. Berlinben a polgármester most már kénytelen volt csaknem megfenyegetni az érintetteket, hogy ha nem veszik fel az oltást, akkor a sorrendet felrúgva másoknak fogják felajánlani azokat.

A Guardian beszámolója szerint Németországban több százezer AstraZeneca-oltás áll felhasználatlanul. Az orvosok és a virológusok egyre hangosabban kénytelenek győzködni a lakosságot arról, hogy az oltás azonnali felvétele mindenkinek az érdeke.

A furcsa helyzet több egymástól független esemény és kommunikációs hiba szerencsétlen egybeesésével alakulhatott ki. Eleve sokan félreérthették, hogy a vakcina hatásossága 70 százalék körül van, miközben a Pfizer-BioNTech oltásának 90 százalék feletti az eredménye, és emiatt alacsonyabb minőségűnek tekintik a brit fejlesztésű oltást.

Rengeteg hír foglalkozott azzal, hogy az oltás nem teljesít olyan jól a dél-afrikai mutációval szemben, és Németország volt az első, amely jelezte, hogy időseknek nem adja be a vakcinát. Újabban az sem tesz jót, hogy a mellékhatásokról is ellentmondásos, félreérthető hírek keringenek.

Az AstraZeneca és a szakemberek védekező szerepbe kényszerültek, nap mint nap arról kell beszélniük, hogy miért nem helytálló a szkepticizmus – vagyis kommunikációs szempontból csak a kármentésre jut idejük.

A szakmai konszenzus ugyanakkor egyértelmű azzal kapcsolatban, hogy a vakcina gyakorlatilag 100 százalékban akadályozza meg a betegség közepes és súlyos lefolyását, és az egyéni védekezés mellett kimagasló társadalmi és gazdasági érdek fűződik ahhoz, hogy az országban minél hamarabb minél több embert oltsanak be. Az egészségügyi rendszer terhelésének csökkentése és a korlátozások enyhítése csak a széleskörű beoltottsággal képzelhető el.  

Magyar szemmel nézve pedig azért is különösen érdekes a német helyzet, mert a magyar lakosság az AstraZeneca vakcinával szemben az eddigi tapasztalatok szerint nem elutasító, de az is igaz, hogy Németországban egyelőre nem oltanak az orosz vakcinával, és rövid távon biztos, hogy a kínaival sem fognak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMennyiségi áttörést hozhat az AstraZeneca oltásaOlcsóbb és sima hűtőben szállítható a vakcina, amelynek beadását az Egyesült Királyságban elkezdték.

Élet Világ AstraZeneca németország oltás vakcina Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Avatar
2021. február 28. 17:53 Élet

Az alvás segít meghozni a nehéz döntéseket, de csak akkor, ha egy feltétel teljesül

Van természettudományos alapja annak a bölcsességnek, hogy érdemes aludni rá egyet.

Avatar Avatar
2021. február 28. 12:17 Élet

Érdemes-e pénzt fektetni az ingyenes felsőoktatásba?

A Rajk Szakkollégium videóinterjú-sorozatában Joshua Angrist arra hozott példát, hogy milyen kutatási eredmény lehet érdekes a politikai döntéshozók számára is.

Debreczeni Anna
2021. február 27. 12:39 Adat, Élet

A magyar női vezetők fele hetente legalább három alkalommal sportol

Többnyire futnak és jógáznak a magyar női menedzserek, és kiderült az is, hogy más előnyöket kaptak a sporttól, mint külföldi társaik.

Fontos

Kasnyik Márton
2021. február 28. 07:00 Pénz

Valamit mondani próbál nekünk a pénzügyi piac a járvány utáni világról

Gond van a világ pénzügyi rendszerének egyik legfontosabb alapkövével. Nem kizárt, hogy búcsút mondhatunk a 2010-es évek világának, és ez sokakat elbizonytalanít.

Stubnya Bence
2021. február 27. 07:03 Podcast

Nem a rendszerváltás, hanem a 19. század óta nem tudunk felzárkózni Nyugat-Európához

G7 Podcast! Nincs kelet-európai ország, amely felzárkózott volna a világgazdaság centrumához. Vonyó Tamás, a Bocconi Egyetem docense szerint viszont siker, hogy vissza sem csúszott a régió.

Avatar
2021. február 26. 16:32 Pénz

Minden adott, hogy az infláció meglóduljon

Laza monetáris és fiskális politika, pénzben úszó világ, hirtelen felfutó kereslet, már csak az a kérdés, hogy az infláció átmenetileg, vagy tartósan ugrik meg.