Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. február 7. 19:39 Pénz

Soha nem látott összeomlást mutatott be az értelmetlen befektetés

Valaki kitalálta pár éve, hogy egészen könnyedén lehessen arra fogadni a tőzsdén, hogy mennyire fognak rángatózni az árfolyamok. Ez elég furán hangzik, de lényegében tényleg ez történt, most pedig egyetlen nap alatt megsemmisült az egész.

Éveken át pont olyan jó üzlet volt a tőzsdei nyugalomra fogadni, mint a tőzsdék emelkedésére. Az amerikai tőzsdeindexek ugyanis nem egyszerűen csak emelkedtek, hanem ezt nagyon kiegyensúlyozottan tették az utóbbi egy-két évben. Egyszóval megérte shortolni*= kölcsönvenni valakitől, azonnal eladni, később a piacról visszavenni, és az árkülönbséget zsebre tenni. Így lehet a piacok esésére játszani. a volatilitást*= az árfolyamok ingadozását., és létre is jöttek olyan termékek, amik lehetővé tették ezt.

Most viszont elpattant valami, és újra megismerkedtek a brókerek a pánik már-már elfeledett érzésével. Pénteken – nem mondhatni, hogy váratlanul – 666 pontot esett a Dow Jones index, hétfőn még 1175 pontot (ez pontban számolva minden idők legnagyobb esése volt), hogy aztán kedden nagy visszatéréssel a napi mélyponthoz képest ezer pontot emelkedjen. Azaz hirtelen őrült módon visszatért a volatilitás.

A tőzsdei félelemre már korábban is lehetett fogadni, ezt mutatja a VIX-index, amit sokáig a befektetők nyugalmi állapotát követő fontos jelzésként kezeltek. Ezt a legnagyobb forgalmú tőzsdei index (az S&P 500) határidős jegyzéseinek eltéréséből számolják egy matematikai képlet segítségével. Azaz lényegében azt fejezi ki, hogy mennyire várnak mást a kereskedők az adott hónap végi indexárfolyamtól. Mint látható, az utóbbi időben ez nagyon-nagyon alacsony volt, tavaly év végén 9 pont alatt ütött mélypontot a mutató, aztán pillanatok alatt a válságok idején szokásos ötven körüli szintre ugrott.

Mivel a kereskedők szeretnek a lehető legtöbbféle dologgal kereskedni, hogy fedezni tudják magukat a legváratlanabb piaci helyzetek esetére is, ezért létrejöttek olyan tőzsdén kereskedett pénzügyi termékek, aminek árait a VIX alakulásához kötötték (például a VXX index, amivel bárki iszonyatosan rosszul járhatott, aki hosszú távon tartotta: 2009-ben 120 ezernél járt, most 45 pontnál, ami masszív emelkedés a múlt heti 25-höz képest). Sőt, olyan terméket is létrehoztak, amivel a VIX alakulásának fordítottjára lehetett tenni. Ez lett az inverz VIX, amit találó módon XIV-nek neveztek el.*Valójában két nagyobb is létrejött ebből az obskurus termékből: a Credit Suisse-féle XIV (VelocityShares Daily Inverse VIX Short-Term ETN) és a SVXY (ProShares Short VIX Short-Term Futures ETF). A baj csak az, hogy ezt a tőzsdén kereskedett kötvényt (ETN) valahogy úgy rakták össze, hogy nagyobb piacmozgások esetén teljesen összeomlik. A képlet szerint ha a VIX duplázódik – amire a tapasztalatok alapján pár évente azért van példa -, akkor a XIV nagyjából száz százalékot esik.

Ez a mostani, nehéz hétkezdet után meg is történt, 95 százalékot esett a XIV, egészen emlékezetes grafikont lerajzolva:

Ezzel a XIV-ben és a hasonló eszközökben lévő piaci érték 3 milliárd dollárról egészen 135 millióra zuhant. A maradékot visszautalják a befektetőknek, ugyanis a Credit Suisse kedden bejelentette, hogy bezárja a terméket. Ezzel az egész volatilitás shortolására épülő befektetési stratégiának befellegzett.

A XIV és társai kissé kicsavart módon ahhoz is hozzájárultak, hogy az utóbbi napokban elszabadult hajóágyúként viselkedjen a tőzsde. Ahhoz, hogy fedezni tudják veszteségeiket, rengeteg VIX-határidős szerződést kellett vásárolniuk, amivel felhajtották azok árát, ami miatt rengeteg befektető – látva a VIX index megugrását – további eladásokkal reagált.

Fogalmam sincs, hogy mi értelme van annak, hogy ezek a termékek létezzenek

– mondta Devesh Shah a Bloombergnek, az eredeti VIX-index egyik feltalálója. A szakember szerint ez a termék nagyjából a szerencsejátékkal egyenértékű, és tényleg, még a prospektusban is benne van, ráadásul aláhúzva és vastagítva, hogy hosszú távon szinte bizonyos, hogy pár éves időtávon nullára csökken majd az értéke. Szóval inkább az volt a csoda, hogy ilyen sokáig felfelé ment ez az index.

Elvesztettem négymillió dollárt, három év kemény munkáját és más emberek rengeteg pénzét

– ezt pedig egy kétségbeesett kereskedő írta a Redditen, aki nem a levegőbe beszélt, ezt screenshottal is bizonyította. Rengeteg másik hozzászóló írt hasonló rémtörténeteket.

Járulékos veszteség volt ebben a történetben a VIX-et gondozó chicagói határidős tőzsde, a CBOE. Adósságát leminősítették, részvényei 15 százalékot zuhantak. (Igen, a chicagói tőzsdét nem az állam birtokolja, vagy a jegybank, mint a budapestit, hanem a tőzsdén lehet kereskedni a tőzsderészvényekkel.) Szintén hatalmas veszteségeket könyveltek el a legkülönbözőbb hedge fundok, amelyek korábban úgy vették ezeket ezeket a XIV-eket, mintha kötelező lenne.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz tőzsde vix volatilitás Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.