Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. december 7. 14:26 Világ

Olyan nagy az optimizmus, hogy rég nem látott szintre drágultak az ipari fémek

Olyan derűlátás jellemzi jelenleg az ipari fémek piacát, amire nagyon régen nem volt példa: a réz közel nyolc éve nem volt olyan drága, mint most, a vasérc az idén legjobban dráguló befektetési termékek egyike, míg az alumínium és a cink 40 százalékkal kerül többe, mint május közepén.

Ennek az az egyik oka, hogy az árupiacokat is elérte a bevetés küszöbén lévő vakcinák által kiváltott általános tőkepiaci optimizmus. A várt gazdaságélénkítő lépésekkel együtt a befektetők arra számítanak, hogy a világ meghatározó gazdaságai jövőre már maguk mögött hagyják a koronavírus-járvány által kiváltott recessziót.

Ráadásul az ipari fémek legfontosabb felhasználójáról, Kínáról ez már jelenleg is elmondható, az ott hónapok óta dübörgő ipari termelés segített megfordítani a korábbi eső trendet, amely most már határozottan felfelé tart. A Goldman Sachs befektetési bank szerint a jelenlegi trend alapján idén Kína 4,4 millió tonna rezet importál, ami új rekord lenne – írja a Wall Street Journal.

Ez végső soron – a kínai állami stratégiai tartalékok feltöltésén túl – annak köszönhető, hogy az amerikai és európai fogyasztók rengeteg Kínában gyártott terméket vásárolnak otthonra a laptopoktól a kondigépekig.

Persze ahogy az ilyen nagy árelmozdulásoknál lenni szokott, más tényezők is szerepet játszanak. A központi bankok rengeteg frissen nyomtatott pénzzel árasztották el idén a piacokat, és ennek egy része most az árupiacokon talál magának befektetési célpontot. A kínálat viszont aránylag szűkös, mert az utóbbi évek nyomott árszintje miatt elmaradoztak a bányászati beruházások. Emellett a kitermelést hátráltatta a járvány, Peruban pedig sztrájkok is voltak.

Hosszabb távon a befektetők a megújuló forrásokra alapozó energetikai fordulatot is számításba veszik, ehhez ugyanis hatalmas mennyiségű ipari fémre van szükség, nemcsak a termelői oldalon (például szélturbinák), hanem a felhasználóin is, elég csak az elektromos autókra gondolni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKína más idősíkba került, de még nem világos, hogy ez a múlt vagy a jövőKínában V-alakú kilábalás követi a koronavírus-válságot, bár a szkeptikus elemzők szerint az ország éppen bebetonozza szerkezeti egyensúlytalanságait.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ ipari termelés járvány Kína réz vas világgazdaság Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.