Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. január 20. 10:02 Világ

Lehúzza a rolót az amerikai szövetségi kormány, és nincs megoldás a láthatáron

Bezár egy időre az amerikai szövetségi kormány, mert a Fehér Ház, a republikánusok és a demokraták nem tudtak megállapodni egymással az intézményrendszer finanszírozást legalább átmenetileg megoldó törvényről. Ugyan a törvényhozás mindkét házát a republikánusok irányítják, de a Szenátusban szükség van nyolc-kilenc demokrata szavatra is. És ez sem elég, mert az elnöknek is alá kell írnia a törvényt, ezért hiába állapodnak meg egymással a demokraták és republikánusok, ha Trumpnak nem tetszik, akkor nincs egyezség.

A kudarcnak az az oka, hogy több olyan kérdést is a tárgyalások részévé tettek, amelyek az ideológiai árkok miatt szinte megoldhatatlanok. A felek ezért olyan helyzetbe kerültek, hogy szavazói bázisa miatt senki nem engedhette meg magának, hogy kompromisszumot kössön. A fő vitakérdések közül

  • demokrata oldalról az USA-ban született bevándorlók gyerekeinek legális státuszát lehetővé tevő törvény (DACA) és egy gyerekegészségügyi program (CHIP) meghosszabbítása,
  • Donald Trump elnök és a hozzá hűséges republikánusok részéről pedig a mexikói határra építendő fal finanszírozása

vált megkerülhetetlenné. Utóbbi azért ironikus, mert Trump kampánybeli ígéretei közül a legemlékezetesebb éppen az volt, hogy a mexikóiak fognak fizetni a falért (ezt most furfangos érveléssel magyarázzák).

A tárgyalások körül egyébként is teljes volt a káosz, Trump előbb nagy nyilvánosság előtt elmondta a szenátoroknak, hogy bármit tesznek le elé, alá fogja írni, majd pár nappal később zárt ajtók mögött dühösen beszélt arról, hogy ha nincs fal, akkor nincs megállapodás, és egyébként is minden afrikai ország egy “szarfészek”, nem szeretne onnan és Haitiről bevándorlókat látni. A republikánus szenátusi vezető, Mitch McConnell többször is arról beszélt, hogy fogalma sincs, milyen kívánalmai vannak az elnöknek. Péntek éjfél előtt néhány perccel a Fehér Ház szóvivője arról adott ki közleményt, hogy a “lúzer és obstrukcionlista demokraták” miatt nem lesz megállapodás, és “ha a demokraták úgy döntenek, újra adnak fizetést a hadseregnek, akkor újrakezdhetjük a tárgyalásokat”. Ez megint csak nem a megállapodás irányába mutat.

Az amerikai kormány mindenesetre szombat nulla óra óta hivatalosan be van zárva. Ez egyébként percre pontosan Donald Trump elnökségének első évfordulója. 

A szövetségi kormány bezárása a gyakorlatban főleg azt jelenti, hogy a minisztériumok munkavállalóinak nagy részét felfüggesztik, nem kapnak fizetést és nem kell bejárniuk dolgozni. Az oktatási és a környezetvédelmi minisztérium alkalmazottait szinte mind, de felerészben a Pentagon civil alkalmazottait és a pénzügyminisztériumi dolgozókat is kényszerszabadságra küldik. Nagyjából egymillió katona sem kap fizetést átmenetileg, igaz, ők szolgálatban maradnak.

Legutóbb 2013 október első két hetében zárt be az amerikai szövetségi kormány, azelőtt pedig 1995-ben és 1996-ben, szintén néhány napig. Ezekben az esetekben demokrata elnök – republikánus többségű törvényhozás volt a felállás, korábban pedig fordítva, a republikánus George H. W. Bush és Ronald Reagan idején demokrata törvényhozás nem tudott alkut kötni a kormánnyal pár napig. Ezért viszonylag új, hogy most egypárti hatalom mellett nem sikerült megoldani a kormányzat finanszírozását.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Donald Trump egyesült államok kongresszus usa Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.