Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. május 23. 12:14 Élet

A Reebok elég ijesztő jövőt lát, ha ilyen vírusszűrő maszkokat fejleszt

Várható volt, hogy a világjárványhoz a sportszer- és sportruha-gyártók is alkalmazkodni fognak. A Reebok elkezdett dolgozni annak az új problémának a megoldásán, amellyel azok szembesülnek, akik maszkban szeretnének például futni vagy biciklizni az egészségük védelmében.

Bár sportolók (elsősorban futók) számára a koronavírus-járványtól függetlenül is régóta léteznek maszkok, ezek kimondottan azt a célt szolgálják, hogy csökkentsék a belélegzett oxigén mennyiségét, és ezzel a magaslati edzés körülményeit imitálják. Ezek a maszkok nem biztosítanak teljes védelmet egy vírusfertőzéssel szemben.

A nem versenyszerűen futók tömegei azonban most pont egy ellenkező tulajdonságokkal rendelkező maszkot szeretnének használni, olyat, amely megvéd a vírusoktól, de rendesen lehet benne lélegezni.

A Fast Company most három olyan koncepciót mutatott be, amelyet a Reebok készített (a képeket a Reebok csak az újságnak adta ki, a szerzői jogok miatt cikkünk írásakor csak ott nézhetők meg).

A gyártó arra számít, hogy a jövőben a világ számos városában a levegő szennyezettsége, illetve a mostanihoz hasonló,

gyakoribbá váló járványhelyzetek miatt nőni fog a kereslet a biztonságot nyújtó sportmaszkok iránt.

„Sajnos ez az új normalitás” – mondta a lapnak Don Albert, a cég európai fejlesztési központjának vezetője.

Az első koncepció a Sensorial nevet viseli, és nagyon hasonlít egy hétköznapi maszkhoz. Lényeges különbség, hogy a száj környéke átlátszó anyagból készül. A Reebok szerint az amatőr sportolók számára fontos, hogy a mozgás közösségi tevékenység is egyben, de a sima maszkokban nem látszik a száj mozgása és az arc mimikájának jelentős része. Albert azt mondja, hogy a maszkot fel lehet szerelni pulzus- és légzésmérővel, az adatokat pedig a maszk el tudja küldeni egy telefonos applikációnak.

A második koncepció neve Immersion. Ez a teljes arcot egy átlátszó pajzs mögé rejti, sőt még kapucni is tartozik hozzá, a levegőszűrő pedig be van építve a száj és az orr magasságában. Ez a maszk már olyan védelmet nyújt, hogy egy felrobbant vegyi üzem mellett is lehet benne kocogni – emiatt nem is teljesen világos, hogy mekkora kereslet lenne rá.

A teljes arctakarás alaposan megizzaszthatja a maszk viselőjét, de megvan az az előnye, hogy sportolás közben sokkal több egészségügyi adatot tud kinyerni az applikáció.

A harmadik koncepció a Symbiosis, amelynek érdekessége, hogy algát vagy mohát használ levegőszűrésre. Ez is véd a vírusok ellen, ráadásul úgy ad oxigént a viselőjének, hogy az a környezetéből kiszűrt szén-dioxid lebontásából származik.

A három koncepció egyike sem konkrét termék, csak a fejlesztési irányokat mutatja. Albert szerint azonban egyértelmű, hogy a sportruházati cégeknek maszkokat kell fejleszteniük, mert azok a hétköznapi sportolás elengedhetetlen kellékei lesznek a jövőben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„Már nincsenek szabályok, 2020 a túlélésről szól” - magyarok százezrei várhatnak a versenyükreÁprilis végéig közel száz magyarországi futóverseny marad el, és több mint százezer nevezés törlődik. Ez megroppanthatja a kisebb események szervezőit.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet fejlesztés futás járvány maszk Reebok sport Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Fontos

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.