Hírlevél feliratkozás
Katona Hajnalka
2020. április 23. 17:44 Élet

A nyugdíjasok egészsége is fontos, nem csak a nyugdíjrendszer fenntarthatósága

A nyugdíjrendszer fenntarthatatlansága és a várható élettartam növekedése miatt a nyugdíjkorhatár is egyre inkább kitolódik a fejlett országokban. Ennek azonban nemcsak pénzügyi következményei vannak, hanem egészségi hatással is van a dolgozókra.

Mateo Picchio és Jan von Ours holland adatokat vizsgálva arra volt kíváncsi, hogy milyen mentális és fizikai egészségi hatásai vannak a nyugdíjba vonulásnak. Ha ugyanis a nyugdíjas lét egészségjavulást hoz magával, akkor a folyamatos nyugdíjkorhatár-emelés jóléti csökkenést von maga után.

Egy olyan módszert használtak a nyugdíjazás hatásának mérésére, ami kiszűri azt, hogy milyen körülmények miatt döntenek a nyugdíjba vonulás mellett a dolgozók. Ezzel elkerülik azt, hogy olyan tényezők befolyásolják az egészséget, ami a dolgozók döntését is meghatározza. Például ne azért mutasson romlást az egészségi állapot, mert a beteg emberek választják a nyugdíjba vonulást; vagy pont fordítva, azok, akiknek unokái születnek, ami önmagában javítja a mentális egészségüket.

Ez a módszer a nyugdíjkorhatárt még el nem érőket és a korhatárt pont átlépőket hasonlítja össze, azt feltételezve, hogy ők nagyon hasonlóak egymáshoz, ezért a háttérben meghúzódó tényezők és döntések nem befolyásolják az egészségi állapotukat. Ezen kívül külön elemezték a házas és az egyedülálló dolgozókat, ráadásul a házasok esetén a házastárs egészségét is vizsgálták.

Az egyértelműen látszik, hogy a nyugdíjba vonulás valószínűsége, bár folyamatosan nő az emberek korával,

nagyon megugrik, amikor a dolgozók elérik a nyugdíjkorhatárt.

Ez a hatás nem olyan erős a párkapcsolatban élő nőknél, de rajtuk kívül mindenkinél 90 százalék fölé ugrik a valószínűsége, hogy a nyugdíjat választja, amikor eléri a hivatalos korhatárt. Ez is mutatja, hogy a hollandoknál ritka a korai nyugdíj, viszont a korhatár elérésénél a legtöbben a nyugdíjat választják. *Sok cégnél ki van kötve, hogy addig szól a munkaviszony, amíg el nem érik ezt az életkort.

Ami viszont fontosabb, hogy az adatok szerint

a nyugdíjba vonulás után a házas férfiaknak és feleségeiknek is javul a mentális egészsége.

Ez a hatás erős és szignifikáns, és ugyanúgy igaz az – önbevallással felmért – fizikai egészségükre is. Velük ellentétben azonban az egyedülálló férfiaknak nagyon erősen romlik a mentális és a fizikai egészsége is azután, hogy nyugdíjba mennek. Míg a házas férfiaknak nagyjából 20-30 százalékponttal javul a mentális egészsége, az egyedülállóké 40 százalékponttal csökken. Ez főleg annak tulajdonítható, hogy náluk nagyon megnő a magányosság érzése.

A nőknél, függetlenül attól, hogy házasok-e vagy egyedülállók, nem jelentkezik szignifikáns változás a mentális vagy fizikai egészségben, és a házastársaiknak sem befolyásolja az életét, hogy a párjuk nyugdíjba vonul.

Ebből az látszik, hogy nagyon változatos a nyugdíjba vonulás hatása nemtől és élethelyzettől függően, ezért nehéz megmondani, hogy a nyugdíjkorhatár kitolása milyen társadalmi, egészségügyi hatással jár. Az egyedülálló férfiak jólétét növelheti, ha későbbre tolódik a nyugdíjba vonulás, de rajtuk kívül másoknak nem kedveznek ezek a változások, így a pénzügyi elemzések mellett ezt is figyelembe kell venni, amikor a korhatár emelése mellett döntenek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA nyugdíjrendszer szinte összes elemét újra ki kellene találniBárhová nyúlunk, problémába ütközünk.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet egészség korai nyugdíj nyugdíjkorhatár Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Váczi István
2024. május 7. 16:33 Élet

Elkezdődött a G7 új korszaka

Újult erővel, több és frissebb cikkel térünk vissza.

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 7. 14:03 Tech, Vállalat

Elmegy a piac a magyar e-kereskedők mellett

Vége annak az egyszerű korszaknak, amikor a Kínából nagyban megvett árut kettes szorzóval itthon simán el lehet adni.

Jandó Zoltán
2024. május 7. 11:08 Adat, Közélet

Magyar egészségügy 2024: inkasszó, eszközhiány, 100 milliárdos adósság

A magyar tulajdonban lévő egészségügyi beszállító cégek lehetnek a kórházi adósságállomány folyamatos növekedésének vesztesei. Több vállalat is elhagyhatja a piacot.

Stubnya Bence
2024. május 7. 05:38 Közélet, Világ

A románok fogyasztanak, a magyarok beruháznak, de ki lesz ettől gazdagabb hosszú távon?

Románia fogyasztásorientált gazdasági stratégiával hagyta le egy főre eső GDP-ben Magyarországot. A magyar gazdaságpolitika viszont még inkább a beruházásokra fókuszálna.