Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. március 26. 15:12 Pénz

Csapágyasra hajtják az európai pénznyomdákat a vásárlási roham miatt

Miközben a kártyás fizetés – különösen a PIN-kód beírása nélkül – segíthet megfékezni a koronavírus-járvány terjedését, a 2008-as válság óta nem látott mértékben nőtt a forgalomban lévő készpénz mennyisége az eurózónában.

Az Európai Központi Bank (EKB) múlt hétre vonatkozó adatai szerint közel 19 milliárd euróval nőtt az euró bankjegyek és érmék összesített értéke. Ennél nagyobb (majdnem 20 milliárdos) ugrást csak 2008 októberében lehetett látni, amikor a kirobbanó gazdasági válság miatt sokan attól tartottak, hogy a várható bankcsődök miatt nem jutnak majd hozzá a pénzükhöz.

Bár nem lehet kizárni, hogy – az áttételes gazdasági hatások miatt – néhányan most is ettől félnek, az EKB szóvivője a Bloombergnek azt mondta: leginkább arról lehet szó, hogy az emberek a járvány miatt többet vásárolnak a boltokban, ezért van szükségük nagyobb mennyiségű készpénzre.

Ez már csak azért is így lehet, mert az eurózóna legnagyobb és legnépesebb tagállamában, Németországban az emberek hagyományosan ragaszkodnak a készpénzes fizetésekhez, a kártyahasználat sokkal lassabban nyer teret, mint például a skandináv országokban.

A szabályozás értelmében egyébként az EKB-nek kötelessége teljes mértékben kielégítenie a bankok készpénzigényét, vagyis nincs közvetlenül alkalmazható eszköze a forgalomban lévő mennyiség szabályozására.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNémetország nem engedi ki a készpénzt a kezéből, és most meg is indokolták, hogy miértTovábbra is ragaszkodnak az emberek a készpénzes vásárláshoz. Igaz, a nagyobb összegű számlákat egyre gyakrabban már bankkártyával egyenlítik ki.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz bankkártya euró euró bankjegy európai központi bank készpénz koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.