Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2019. november 6. 17:00 Közélet

Tíz hónapot vesz el az életedből a szmog, szóval egyél répát

A répafogyasztás segít a megfelelő A-vitamin-, kálium- és antioxidáns-bevitelben, ami védelmet nyújt az Indiában oly gyakori farkasvakság ellen. A répa emellett a szennyezés okozta egészségügyi problémák ellen is jó.

Ennyit sikerült hozzáfűznie az indiai egészségügyi miniszternek ahhoz, hogy Új-Delhiben a múlt hét végén közegészségügyi vészhelyzetet kellett elrendelni a brutális szmog miatt.

Éjszaka nem veszélyes, csak egészségtelen lélegezni

A világ második legnépesebb országának fővárosában vasárnap órákon keresztül a levegő minden köbméterében több mint 800 mikrogramm szálló por volt, és a hétvégén a legalacsonyabb mért érték is meghaladta a 180 mikrogrammot. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint egész napos átlagban ez nem lehetne több köbméterenként 25 mikrogrammnál, a 35 mikrogramm feletti értéket pedig már veszélyesnek tartják.

Légszennyezettségi pillanatkép november 4-én

A helyzet nemcsak Új-Delhiben kritikus, hanem lényegében egész Észak-Indiában, méghozzá azért, mert a térség falvaiban ezekben a hetekben égetik fel a tarlót. Ez pedig akkora füsttel jár, hogy azt még az űrből is látni lehet, nemhogy a közelben lévő, amúgy is szennyezett levegőjű tízmilliós nagyvárosokból. A valós idejű adatokon jól látszik, hogy éjszaka – amikor vélhetően kevesebb tűz ég – mindig kicsit javul a helyzet, de ilyenkor is tulajdonképpen egész Észak-India levegője egészségtelen, a nappali órákban pedig már messze túllép a szennyezettség ezen a szinten, és a veszélyes besorolásba kerül.

A helyiek nem viselik különösebben jól a helyzetet, és nemcsak azért, mert fuldoklanak, hanem mert a napi életükre is kihatással van a légszennyezés. A vészhelyzet miatt napokig nem mehettek iskolába a gyerekek, az autós közlekedést korlátozták, az építkezéseket pedig egy egész hétre leállították. Különösen ezeknek a fényében megdöbbentő, hogy a helyi kormányzat mennyire nem képes mit kezdeni a problémával, és – ahogy ez a Quartz összefoglalójából is kiderül – milyen döbbenetesen rosszul kommunikál róla.

Szakrális tüzek, politikai blöff és költözés

Az egészségügyi miniszter tweetje még a szórakoztató kategóriába tartozott, olyannyira, hogy az internet népét is megihlette, és több mém is született a témában. A kormány, illetve a politikai elit többi tagjának kommunikációja azonban inkább bosszankodáshoz vezetett. Az egyik szövetségi állam, Uttar Pradesh vezetője például azt mondta, hogy nem szerencsés kritizálni a tarlóégetést, hiszen az hosszú ideje bevett gyakorlat. A kritikák helyett javaslata szerint a helyi kormányzatok tarthatnának hindu rituálékat, amelyek során szakrális tüzek mellett az esőistenhez imádkoznak.

Ennél a megjegyzésnél is nagyobb felzúdulást keltett a környezetvédelmi miniszter, Prakash Javadekar, aki azzal támadt Delhi vezetésére, hogy az átpolitizálja a légszennyezés kérdését, miközben a központi kormányzat már szervezett államközi egyeztetéseket a témában. Utóbbi valószínűleg igaz is, sőt, valójában három találkozót is szerveztek október-novemberben. A gond csak az, hogy – amint ez egy később nyilvánosságra került dokumentumból kiderült – ezekből a megbeszélésekből semmi nem lett, mert Javadekar az összeset lemondta vagy telefonon, vagy e-mailben.

Ha mindez nem lett volna elég, a Niti Aayog kormányzati kutatóközpont vezetőjének sikerült még tovább hergelnie az internetező indiaiakat. Az elvileg épp az ország fenntartható fejlődésének megteremtésén dolgozó think-tank első embere ugyanis épp most látta elérkezettnek az időt, hogy nyugdíjazása utáni terveiről beszámoljon követőinek. Ezek kulcseleme pedig az volt, hogy elköltözik Delhiből a posztolt képek alapján egy olyan helyre, ahol kicsit jobb a levegő.

Megújuló szemétégetés

Indiában a State of Global Air (SoGA) legutóbbi jelentése alapján bő másfél évvel csökkenti a várható élettartamot csak annak a szállópornak a magas koncentrációja, amelyik most is gondot okoz. Ez az egyik legmagasabb érték az egész világon, mindössze néhány környező és egy-két afrikai országban vesz el ennél is többet az emberek életéből a légszennyezés*Valójában ez csak a 2,5 mikronnál kisebb szemcséjű szállópor okozta várható élettartam-vesztés, a teljes légszennyezés ennél is több életévbe kerül. Utóbbinál a globális átlag is 20 hónap..  Összehasonlításképpen, a SoGA szerint a dohányzás sem rövidíti meg ennél sokkal nagyobb mértékben az átlagos várható élettartamot, ott mínusz 1 év 10 hónap a globális átlag.

 

Az elemzés egyébként arra jutott, hogy ha Indiában valahogy sikerülne a WHO által megadott határérték alá szorítani a szállópor mennyiségét a levegőben, akkor a helyiek átlagosan egy évvel élnének tovább, mint most. (Vagyis még akkor is vesztenének körülbelül fél évet az életükből.)

Magyarországon nagyjából négy hónap plusz élettartamot nyerhetnénk a WHO-határérték betartásával, a szállópor ugyanis nálunk is kifejezetten komoly gondokat okoz az ország egyes pontjain.

A magyarok életét átlagosan közel 10 hónappal rövidíti meg a szálló por,

ez pedig Európában kiugróan magas értéknek számít. Csak néhány balkáni országban és szovjet utódállamban rosszabb a helyzet.

Korábban már írtunk róla, hogy itthon különösen a Sajó völgyében vannak gondok, az a térség Magyarország egyik legszennyezettebb levegőjű része, és az Európai Unióban is csak kevés terület számít szennyezettebbnek. Míg azonban az olaszoknál és a lengyeleknél az ipari kibocsátás miatt vannak hasonló régiók, addig Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a fűtési szezonban válik mérgezővé a levegő, miután sokan hulladékot, ruhákat égetnek a kályhákban.

 

Ráadásul Magyarország részben ezzel a nagyon szennyező gyakorlattal teljesíti az Európai Unió felé vállalt zöldkvótát. A statisztikákban ugyanis az elégetett szemét és ruha sokszor faként jelenik meg, mivel a szemétégetés illegális, így ha valaki azzal fűt, akkor ezt nem valószínű, hogy egy felmérés során bevallja. A fa viszont megújuló, azaz a fának hazudott, eszméletlenül szennyező szemétégetés papíron zöldenergia-termelésnek számít.

Ami az indiai egészségügyi miniszter javaslatát illeti, azt valószínűleg még sehol sem vizsgálták, hogy kifejezetten a répafogyasztás mennyiben segít megküzdeni a légszennyezés káros hatásaival. Más, vitaminokat és antioxidánsokat szintén tartalmazó zöldségekhez hasonlóan minden bizonnyal jót tesz az egészségnek, de azt például nem akadályozza meg, hogy a miniatűr szemcsék lerakódjanak a tüdőben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAhol a szegényeknek kiosztott ruhákkal fűtenekA Sajó völgyében európai szinten is kimagasló a légszennyezés. A mélyszegénységben élők hulladékkal, ruhákkal vagy az erre már száz éve sem javasolt lignittel fűtve próbálnak túlélni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzmogban úszó falvak segítségével próbáljuk teljesíteni a zöldkvótát, de így sem megyZsinórban a negyedik olyan év volt 2017, amikor csökkent a megújuló energiaforrások felhasználásának részaránya a hazai energiafogyasztáson belül. Pedig még csalunk is.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet india légszennyezés légszennyezettség szálló por Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.