Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. augusztus 29. 11:46 Vállalat

Kínaiak mentik meg a Neckermann Magyarország anyavállalatát

A hitelezők mellett az eddig is a legnagyobb tulajdonosnak számító kínai Fosun Tourism dob mentőövet a világ legrégebbi, ma is működő utazásszervezője, a brit Thomas Cook számára, amely közvetve a Neckermann Magyarország anyavállalata.

A megegyezés értelmében a kínai vállalat 450 millió fontot (mintegy 163 milliárd forint) tesz a Thomas Cookba, amelyért cserébe legalább 75 százalékos részesedést szerez az utazásszervező ágazatban és 25 százalékosat a csoport légitársaságában. Ezt egészítik ki a hitelező bankok és kötvénytulajdonosok további 450 millió fonttal, amelyért cserébe az előbbi arányok fordítottját kapják, azaz 25 százalékot az utazásszervezőben és 75 százalékot a légitársaságban – írja a BBC.

Ebből már látszik, hogy a mezei részvényesek rosszul járnak, de a vállalat szerint így lehet biztosítani a csoport jövőjét. Persze a kisbefektetőknek túlzottan vérmes reményei amúgy sem lehettek. A Thomas Cook részvényei 2007 nyarán 320 pennys árfolyamon kerültek tőzsdére, még tavaly májusban is adtak értük 136 pennyt, most viszont már 5 körül kereskednek velük. (A mentőcsomag bejelentése előtt még 7 penny volt az árfolyam.) A Citigroup idén májusban nemes egyszerűséggel értéktelennek minősítette a papírokat.

Ez nem is csoda, a vállalat egy éven belül három profit warningot tett közzé – arra figyelmeztette befektetőit, hogy eredménye várhatóan elmarad a korábban megadott becsléstől –, és nyáron 

1,5 milliárd fontos első féléves veszteségről számolt be.

Igaz, ebből 1,1 milliárd font egy korábbi tranzakció értékének leírásához köthető. Korábban felmerült a saját légitársaság eladása is, de ezt az üzletet nem sikerült nyélbe ütni.

A cég üzleti modelljét sok kihívás érte az utóbbi években, például az internetes utazásszervezők és a fapados légitársaságok részéről. Sokan ma már nem veszik igénybe utazási irodák szolgáltatását, megszervezik nyaralásukat saját maguk. Ehhez jöttek hozzá a brexit okozta bizonytalanságok, és a tavalyi nyugat-európai hőhullám is kedvezőtlenül befolyásolta a foglalások alakulását.

A Thomas Cookot még 1841-ben alapították vasúti kirándulások szervezésére, jó ideje utazási csomagokat értékesít, azaz megszervezi az utazást és szállást, valamint igény esetén kiegészítő programokat is. Évente 19 millió ügyfele 9 milliárd font bevételt termel, a csoportnak 16 országban 22 ezer alkalmazottja van.

A Thomas Cook leányvállalata az egyik legnagyobb magyar utazási iroda, a Neckermann is. A magyar cég teljesítményére nem lehet panasz, forgalma és nyeresége is nőtt 2016 óta. Tavaly 18,4 milliárd forintos árbevétel mellett 651 milliós adózott profitot termelt. Létszáma enyhén csökkent, a Bisnode PartnerControl legfrissebb adata szerint 136-an dolgoznak a cégnél.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár milliárdos összeget költött a kormány magyarok balkáni nyaraltatásáraA program első másfél évében 1,3 milliárd forinttal támogatta az állam a Wizz Air Budapestet és a nyugat-balkáni fővárosokat összekötő légi járatait.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat neckermann magyarország thomas cook turizmus utazási iroda Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.