Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2019. július 28. 12:05 Világ

Az EU eltökélte, hogy megakadályozza a világ erdőinek irtását

Miközben felgyorsult a Föld ökoszisztémájában kulcsszerepet játszó amazóniai esőerdő irtása és az idei második példátlanul erős hőhullám nehezíti a nyugat-európaiak életét, az Európai Unió fontos lépésre szánta el magát. Beismerve korábbi kísérleteinek kudarcát, az Európai Bizottság átfogó tervek kidolgozásába kezd az erdőirtások megakadályozásáért.

Az Európai Bizottság kedden adott ki közleményt arról, hogy átfogó iránymutatást fogadott el a világ erdőinek védelme és helyreállítása érdekében. Az EU ebben azt is elismeri, hogy korábban hiába tűzte ki célul, hogy 2020-ra csökkenjen felére a trópusi erdők irtásának mértéke, kudarcot vallott. „Emiatt elengedhetetlen az erősebb fellépés” – indokolták.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem a pálmaolaj behozatalával romboljuk leginkább a környezetetEurópa pálmaolaj-importjának négyötöde fenntartható forrásból származik, a faanyagnál és a szójánál viszont sokkal rosszabb ez az arány.

Az EU szerint 1990 és 2016 között 1,3 millió négyzetkilométer erdőterületet számoltak fel a világon, ami Franciaország területének kétszerese. Átlagosan óránként 800 focipályányi erdő tűnt el. Bár a tendencia mérséklődött, tavaly is Belgium területének megfelelő (30 ezer négyzetkilométernyi) erdőt vágtak ki.

Az erdőirtások felelnek a üvegházhatású gázok kibocsátásnak a 12 százalékáért. Ezzel a fosszilis energiahordozók után a klímaváltozás második legjelentősebb előidézője az erdők kivágása, hatása a közlekedésnél is nagyobb. A trópusi erdőknek kulcsszerepük van a levegőben egyre nagyobb mennyiségben jelen lévő szén-dioxid megkötésében.

Mezőgazdasági területek egy erdő körül Brazíliában. Fotó: AFP

A kiirtott erdőterületek 80 százalékát a mezőgazdaság hasznosítja. Az EU saját kutatása szerint pedig az ezeken a területeken termesztett növények és tenyésztett háziállatok 30 százalékát uniós tagországokba exportálták. Azaz a letarolt erdők jelentős részével az európaiak fogyasztását elégítették ki.

Az EU ezen jogi szabályozással és nemzetközi együttműködésekkel tervez változtatni. Az érintett országok kormányait bírna rá arra, hogy körültekintőbben használják az erőforrásaikat, például a négy dél-amerikai országot tömörítő Mercosurral kötendő szabadkereskedelmi egyezmény révén, amelyet már megkötöttek, de az Európai Parlament még nem hagyta jóvá.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLetarolják Szibéria végtelen erdőségeit a kínaiakOroszországból származik a kínai faimport több mint ötöde, ami miatt egyre fogynak a végtelennek tűnő szibériai erdőségek.

Az élelmiszeripari cégeket pedig törvényi eszközökkel venné rá a fenntartható ellátási láncok támogatására. Ez az arra való törekvést jelenti, hogy az EU minimalizálja azoknak a termékeknek, alapanyagoknak a fogyasztását, amelyeket erdők kiirtása révén állítanak elő.

Leginkább olyan mezőgazdasági termékekre lehet ez hatással, mint a kávé, a csokoládé, a pálmaolaj vagy a szója. Az EUobserver véleménycikke szerint amiatt van szükség az EU beavatkozására, mert a legnagyobb élelmiszeripari cégek hiába kötelezték el magukat a fenntartható forrásokból származó alapanyagok használata mellett, ezt mégsem tették meg.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ erdőirtás Európai Unió klímaváltozás környezetvédelem Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.