Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. július 19. 15:02 Világ

Tényleg megbéníthatja a repülőket, ha sokan bekapcsolva hagyják a mobiljukat

Sokan csak legyintenek a felszállás előtt rutinszerűen elhangzó felszólításra, hogy kapcsolják ki vagy állítsák repülő üzemmódba telefonjukat. Pedig amerikai tapasztalatok alapján ezt nem kellene félvállról venni, mert a Boeing két elterjedt, európai légitársaságok által is nagy számban használt típusánál is veszélyes problémával hozták összefüggésbe a bekapcsolva hagyott telefonokat.

A Bloomberg cikke szerint amerikai szakemberek még 2014-ben bukkantak egy nyugtalanító jelenségre: a mobiltelefonok és más berendezések rádiójelei időnként megzavarják a Boeing 737-es*A Next Generation nevű alsorozatról van szó, amelyet a 737 Max gyártásba kerülése előtt állítottak elő. és 777-es műszereit, így fontos információk válnak elérhetetlenné a pilóták számára. Az amerikai légügyi hatóság szerint csak az Egyesült Államokban 1300 repülőgépet szereltek fel olyan – a Honeywell által gyártott – kijelzőkkel, amelyek érzékenyek a wifi, a mobiltelefonok, de még az időjárási radarok által használt frekvenciákra is. Az érintett légitársaságoknak 2019 novemberéig kell kicserélniük a berendezéseket.

Az eltűnő adatok közé tartozik a repülési sebesség, magasság, valamint a navigációs felület, és ez a hatóság szerint

a repülőgép feletti irányítás elvesztését okozhatja olyan magasságban, ahol már nincs idő annak visszaszerzésére.

A berendezés gyártója azt állítja, hogy nem tud egyetlen esetről sem, amikor a kijelzők elsötétültek volna repülés közben mobiltelefonokból vagy más forrásból származó rádiójelek miatt. A Honeywell mellett légitársaságok is azt állították, hogy valószínűtlen ilyen problémák előfordulása, de a hatóság által szolgálatban lévő gépeken elvégzett tesztek igazolták a hiba létezését. Egy hatósági szóvivő ugyanakkor azt mondta, azért kaptak öt évet a légitársaságok a kijavítására, mert a kockázat kicsi.

A Honeywell adatai szerint 10,1 ezer kijelzőt érintett a probléma – amelyek a már említett 1300 repülőgép között oszlottak meg –, ebből 8 ezret kicseréltek, és már csak 400-nál van erre szükség. A 10,1 és 8,4 ezer közötti eltérést magyarázhatja, ha más országok hatóságai nem tartották szükségesnek a cserét, vagy ha repülőket a koruk miatt már a javítás előtt kivontak a szolgálatból.

A nagy amerikai légitársaságok közül a Delta és a Southwest már a végére ért a munkának, az Americannek még 14, a Unitednek 17 gépen kell elvégeznie a cserét. A legnagyobb európai fapados, a Ryanair átvizsgáltatta mind a 707 érintett kijelzőt, és kicseréltette azokat, amelyeknél erre szükség volt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚjabb kínos kérdésre kell válaszolnia a Boeingnak a tragédiák miattA Boeing nem tájékoztatta a légitársaságokat és a felügyeletet arról, hogy a 737 Max esetében semmi sem hívja fel a figyelmet az érzékelők meghibásodására.

A Bloomberg cikke ugyanakkor megjegyzi, hogy a rádiójelek a konkrét modellektől és hatósági jelentéstől függetlenül is veszélyesek lehetnek. Minél több mobiltelefont hagynak bekapcsolva, annál nagyobb az esélye annak, hogy megzavarják a repülőgép rendszereit – mondta Tim Wilson, az Embry-Riddle Repülési Egyetem professzora. Ebből a szempontból pedig nem megoldás a repülési üzemmód sem, mert ez a wifi-adatátvitelt lehetővé teszi, amely szintén problémákat okozhat.

Amerikai pilóták csak az utóbbi három évben tucatnyi alkalommal jelezték a veszélyes helyzetek rögzítésére szolgáló rendszerben, hogy a szóban forgó típusokon repülés közben fontos információk váltak elérhetetlenné. Tavaly szeptemberben például egy 737-700-ason különböző adatok többször fel- és eltűntek, minden alkalommal más sebességet és magasságot jelezve, majd egy fontos kijelző teljesen üressé vált. Ezért a pilóták úgy döntöttek, hogy útjukat megszakítva leszállnak a géppel.

2017 januárjában egy Costa Ricát elhagyó 737-esen az összes térképet mutató kijelző, valamint a gép vezetését segítő számítógép is elszállt, miközben hegyek között kellett repülni. „Ha ez rossz időjárási körülmények között vagy éjszaka történik, annak katasztrofális következményei lehettek volna” – írták a pilóták.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyre durvább dolgok derülnek ki az utóbbi fél év repülőgép-katasztrófáirólErős állítások jelentek meg az amerikai sajtóban az ország repülési biztonságáról, miután fél év alatt a Boeing két, szinte vadi új gépe zuhant le.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Boeing Boeing 737 Boeing 777 mobiltelefonok repülésbiztonság Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.