Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. június 27. 10:57 Élet

IKEA-házakba menekülnének az elszálló lakásárak elől

Idehaza kevéssé ismert, de az IKEA-nak van egy házépítéssel foglalkozó leányvállalata, amelynek célja, hogy megfizethető áron dobjon piacra lakásokat. A lakberendezési vállalat a szintén svéd – és Magyarországon ugyancsak jelen lévő – Skanska ingatlanfejlesztő társasággal közösen alapította meg a Boklok nevű céget, amely 1997-től napjainkig 11 ezer otthont húzott fel Dániában, Finnországban, Norvégiában és Svédországban.

A BBC most annak kapcsán írt a vállalatról, hogy az angliai terjeszkedésre készül. A dél-angliai Worthing önkormányzata arra készül, hogy megállapodjon a céggel 162 lakás felépítéséről egy lízingbe adott területen. Ennek értelmében 45 lakással az önkormányzat rendelkezhetne, ahova olyan rászorulók költözhetnek, akik piaci áron nem tudnának lakást bérelni a városban. A településen egy átlagos lakóingatlan 11 évnyi fizetésbe kerül, míg az országos átlag csak nyolcszoros.

„A jelenlegi ingatlanpiaci helyzetben még a teljes állásban dolgozók számára is nagyon nehéz saját otthont vásárolni. Ez a kezdeményezés remek lehetőséget biztosít számukra anélkül, hogy el kellene költözniük a városból”

– mondta a BBC-nek az önkormányzat illetékese. Annál is inkább, mert a Boklok maga is a megfizethető lakhatást tűzte a zászlajára, így vélhetően a maradék 117 lakásért sem a piaci ár tetejét kérné el.

A tervek szerint az építkezés jövő szeptemberben kezdődik, és az első otthonokat 2021-re állítják össze. A koncepció része, hogy a lehető legtöbb elemet gyáron belül állítják elő, így a terepen végzett munka leegyszerűsödik és lerövidül. A cég honlapja szerint egy kisméretű lakóházat akár egy nap alatt is fel tudnak húzni.

Környezetvédelmi megfontolások miatt fa tartószerkezeteket használnak, és a felhasznált anyag kevesebb mint egy százalékából lesz csak hulladék. Így az építkezés környezeti lábnyoma állítólag a hagyományos eljárás felét sem éri el. Ez persze nem csak fenntarthatósági szempontból előnyös, költségeket is meg lehet takarítani.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKettészakadt a budapesti panelmezőny, már nem a Pók utca a legdrágább lakótelepÚj adatbázist építettünk, hogy eldöntsük az örök kérdést: melyik a legdrágább és melyik a legolcsóbb panel lakótelep? Az utóbbi évek eszeveszett áremelkedése nem ugyanúgy érintette a paneleket.

Még a válság előtt volt egyébként a Bokloknak egy brit piaci próbálkozása Észak-Angliában, de attól idő közben minden bizonnyal megvált, mivel jelenleg nincs aktív jelenléte az Egyesült Királyságban.

Valószínűtlen, hogy egyszerre más új piacokra is be akarna lépni a cég, de lassan a hazai lakáspiaci helyzet is megérik egy ilyen szereplő megjelenésére. Az ingatlan.com tavalyi adatai szerint Budapesten átlagosan hét és fél évnyi fizetésből (annak teljes összegéből) lehetett egy 50 négyzetméteres lakást megvásárolni, míg a Takarék Index idén tavaszi kutatása szerint 8,5 évnyi átlagjövedelem kellett egy 60 négyzetméteres lakás megvásárlásához a fővárosban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA budapesti lakásár-robbanás, ahogy még sosem láttadTérképre raktuk az utcák átlagos négyzetméterárait, és elég látványos lett. De egy érdekes történet is kirajzolódik a város ingatlanpiacáról.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet boklok Ikea lakásárak skanska Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Fontos

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.