Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. május 10. 11:51 Világ

Trump megint össze-vissza beszélt, majd durván megemelte a kínai áruk vámját

A kínai kereskedelmi minisztérium “mélyen sajnálja”, hogy az Egyesült Államok 10-ről 25 százalékra emelte azoknak az áruknak a vámtételét, amelyek évente mintegy 200 milliárd dollár értékben érkeznek Amerikába. A drasztikus lépést már korábban kilátásba helyezte Donald Trump elnök, de a megadott határidő előtti utolsó pillanatig még élt némi remény, hogy a felek megegyeznek a vitás kérdésekben. Végül mégsem jött össze.

Bár a tárgyalások folytatódnak, megállapodás nincs, így a kereskedelmi háború újabb szakaszába lép. Kína azonnal jelezte, hogy ellenlépéseket tesz, egyelőre azonban nem részletezte, hogy ezek mik lesznek.

Trump a múlt héten vasárnap jelezte először, hogy vámemelés lesz, és azt állította, hogy a kínai tárgyalódelegáció becsapta az amerikai partnereit bizonyos kulcsfontosságú kérdésekben. Szerdán az amerikai elnök már úgy fogalmazott, hogy Kína megszegte az egyezséget, és erre már a piacok is reagáltak, beárazták a várható negatív fejleményeket.

Ehhez képest Trump csütörtökön azt közölte, hogy “gyönyörű levelet kapott” Hszi Csin-ping kínai elnöktől, beszél vele telefonon, és “erős napra” számít, bár azt is hozzátette, hogy

“fogalmam sincs, mi fog történni”.

A piacok már nem először kerültek nehéz helyzetbe Trump üzeneteinek értelmezésével, de a konszenzus az volt, hogy talán mégis sikerül megegyezni a határidő lejárta előtt. Végül ez a várakozás nem jött be.

Az amerikai elnök továbbra is erőből politizál, most már azzal próbál nyomást gyakorolni a kínaiakra, hogy újabb 325 milliárd dollár éves forgalmat elérő kínai termékekre akar 25 százalékos vámot kivetni. Ismét azzal érvel, hogy rengeteg bevétele származik majd Amerikának ezekből a lépésekből, de azzal nem foglalkozik, hogy a kereskedelmi háború elmérgesedése milyen károkat okoz az amerikai cégeknek, és közvetve a lakossági fogyasztóknak is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHátrálnak az amerikaiak és a kínaiak a kereskedelmi háborúbólAz Egyesült Államok és Kína közel került egy olyan kereskedelmi megállapodás megkötéséhez, amelynek keretében Amerika eltörölné a vámok nagy részét.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Donald Trump kereskedelmi háború Kína vám vámemelés Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.