Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2019. április 15. 14:28 Világ

Putyin és az orosz nép koldusszegény, de akkor ki birtokolja azt a rengeteg vagyont?

Oroszország történelmében egyáltalán nem újdonság, hogy néhány ember birtokolja szinte az összes vagyont, a 2010-es évek végére viszont oda jutott a helyzet, mint utoljára talán a cárok központi hatalmának megerősítése előtt, a bojárok idején. A kilencvenes évek szabadrablását követő putyini konszolidáció idején csak fokozódott a vagyoni egyenlőtlenség, az ország természeti erőforrásaiból nagyon kevés oligarchia részesedhet csak.

Egy most megjelent tanulmány szerint tavaly az oroszok háztartások 3 százaléka birtokolta az orosz pénzügyi javak 89 százalékát; ez öt százalékponttal magasabb, mint öt évvel korábban. Összevetésül, Magyarországon a leggazdagabb 10 százalék a pénzügyi javak 70 százalékát birtokolja, és a legvagyonosabb 30 százalék is a pénzügyi vagyon 86 százalékánál tart. Ez még mindig elég durva, de az orosz helyzethez képest kisebb koncentráltságot mutat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNagyon kevés kézben koncentrálódnak a magyar pénzügyi eszközökA legvagyonosabb 1 százalék birtokolja az összes magyar kötvény és részvény túlnyomó többségét. Ez eddig nem ismert adatokból derült ki.

Az orosz közgazdasági egyetem és az állami Vnyesekonombank közös tanulmánya a pénzügyi számlák és háztartási felmérések összevetése alapján becsülte meg, hogy mennyi pénz lehet a társadalom legtetején, és arra jutottak, hogy sokkal nagyobb, mint amit korábban becsültek (bővebben, oroszul itt). Az orosz statisztikai hivatal a múlt héten számolt be arról, hogy az oroszok harmadának cipőre sincs pénze, ehhez képest a tavaly gazdasági megszorításokat indító Vlagyimir Putyin orosz elnök éppen egy múlt heti Mercedes gyáravatón beszélt arról nem túl jó arányérzékkel, hogy úgy érzi, ezek a remek német autók „nagyon népszerűek lesznek az orosz nép körében”.

Putyin egyébként éppen a napokban tette közzé vagyonnyilatkozatát, és eszerint nem ő okozza ezt a vagyoni egyenlőtlenséget. Az itt elérhető hivatalos kimutatás szerint Putyin legnagyobb vagyontárgya két veterán Volga, egy lakókocsi és két lakás, éves keresete pedig nem érte el a kilencmillió rubelt (mintegy 40 millió forint). Tény, hogy Vlagyimir Putyin annyira azért nem álpuritán, mint Orbán Viktor magyar miniszterelnök – akinek legfrissebb vagyonnyilatkozata szerint 1,4 millió forintja van a számláján -, de azért feltűnő, hogy Putyin elnök többek között egy elég jelentős luxusóra-gyűjteményt csillogtatott már meg a csuklóján, köztük egy félmillió dolláros A. Lange & Söhne Tourbograph-fal is feltűnt.

De valójában a személyes vagyon és az ország vagyona közötti határvonal már régen elmosódott Vlagyimir Putyin esetében. Az orosz elnök kritikusa, Bill Browder volt oroszországi befektető például 200 milliárd dollárra becsülte az elnök személyes vagyonát. Hozzátartozói és bizalmasai – Szergej Roldugin, Jevgenyij Prigozsin, Arkagyij Rotenberg, Jurij Kovalcsuk és mások – valóban birtokolnak közvetlenül is dollár tízmilliárdokat. De abból a szempontból a legnagyobb orosz oligarchák vagyonát is Putyinénak lehet tekinteni, hogy az elnök, mint már többször bizonyította, bármikor elveheti tőlük a vagyontárgyaikat és a szabadságukat is, ezért ők inkább saját akaratukból hódolnak be az orosz elnöknek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNagy bajban van az a réteg, ami nélkül nem működhet normálisan a társadalomVilágszerte hatalmas probléma, hogy a sorvadó középosztály helyzete egyre nehezebb, amin ha nem változtatnak a kormányok súlyos társadalmi és gazdasági következményekkel fog járni. Magyarországon különösen nagy a baj.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Oroszország vagyoni egyenlőtlenség vlagyimir putyin Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.