Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. március 22. 11:48 Élet, Világ

Roncsnak beszámított német autókat sóznak rá a figyelmetlen kelet-európai vevőkre

Idős német házaspár hajtotta ezt az autót, szinte csak autópályán mentek vele, de most újat vesznek, itt a soha vissza nem térő alkalom a jó vételre – a szlovák lapok szerint egyre több kelet-európai vásárlót húznak be hasonló dumával azok a csalók, akik Németországból hoznak be ott lényegében roncsnak leadott autókat.

A trükkre az kínál jó lehetőséget, hogy Németországban a károsanyag-kibocsátási előírások szigorításával párhuzamosan az új autók vásárlásához kedvezményeket adnak, és így olyan kocsikat is „roncsként” lehet ott manapság leadni, amelyek kelet-európai mértékkel még jó állapotúak. A német autótulajdonosok azonban csak akkor vehetnek támogatással új autót, ha a régit megsemmisítésre adják le, vagyis azzal a céllal, hogy kivonják őket a forgalomból.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDöntött a bíróság, kitilthatják a német nagyvárosokból a dízelautókatEz fájni fog a német autóiparnak, akik egy évtizeden át mindent a dízelre tettek fel. Magyarországra viszont még nagyobb tempóban ömölhetnek a roncs dízelek.

Ezeket az autókat szerzik meg a nepperek, és viszik egyre nagyobb számban Szlovákiába, ahol gyorsan meg is válnak tőlük. Az ilyen autók papírjain a „Verwertungsnachweis lag vor” kifejezés szerepel, ám sokan azt sem tudják, hogy erre figyelniük kellene, vagy nincsenek tisztában a jelentésével (bontási igazolása van az autónak). A papírokra általában még az „Ungultig” azaz „érvénytelen” pecsétet is ráütik, de a kocsikat ennek ellenére is gyakran elpasszolják.

A szlovák rendszerben a vevő az eredetigazolás beszerzésekor szembesül azzal, hogy átvágták, és az autót nem tudja forgalomba helyezni. A helyzetet bonyolítja, hogy a roncsnak leadott autó importja nem jogellenes tevékenység, ezért a neppereket ezzel nem lehet megfogni, mert csak az tisztességtelen, hogy a figyelmetlen vevővel nem közlik az autó pontos jogi helyzetét.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFelpörgött az autópiac, de elönti az országot a nyugati hulladékIdén összesen 800 ezer autó adásvétel lehet Magyarországon, ami borzasztóan sok, de ebből csak 100 ezer az új autó, és a többiben rengeteg a használt roncs.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ autó csalás import roncs Szlovákia Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Fontos

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.