Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2019. január 7. 18:10 Vállalat

Minimálbéresek nélkül 45 százalékkal magasabb lenne az átlagbér

A magyarországi vállalatok alkalmazottainak 42,4 százalékát, egészen pontosan 879 ezer embert érintett a minimálbér vagy a garantált bérminimum idén év eleji emelése – derült ki Pénzügyminisztérium belső anyagából, amit a Portfolio.hu ismertetett. A minimálbért és a garantált bérminimumot kapó dolgozók közel egyenlően oszlanak el ezen belül. Az állami szférában további 230-250 ezer kapja a törvényesen utalható legkisebb fizetést, így a gazdaság egészében 1,1 millió ember kapja most januártól a 8 százalékos emelést.*A milliós önálló vállalkozói rétegre és kétszázezer fő körül ingadozó közmunkásra nem terjed ki az elemzés.

Ezek nagyon értékes információk, mivel ezekre az adatokra vonatkozóan a KSH nem ismertet statisztikákat, viszont a gazdaság egésze szempontjából nagyon fontos kérdésről van szó, és az eddigi becslések széles spektrumon szóródtak.

A PM anyagából kiderül, hogy vállalatméret, iparág, terület és a tulajdonos hovatartozása szerint jelentős eltérések vannak a cégeknél a lehető legalacsonyabb béren dolgoztatottak arányában. Általában minél kisebb egy cég, annál nagyobb a minimálbéresek aránya: 10 fő alatt 50 százalék, 1000 alkalmazott felett 25 százalék. Néhány iparágban, ahol különösen elterjedt a feketemunka, kiemelkedik az arány. Ilyen a vendéglátás (65 százalék), a ruha- (57 százalék) és élelmiszeripar (53 százalék), valamint a mezőgazdaság (48 százalék).

Budapesten feleakkora arányban dolgoznak minimálbéren vagy garantált bérminimumon, mint Békés megyében (32 és 60 százalék), a többi megyében pedig nagyjából úgy alakul az arány, ahogy a többi területi statisztikai jellemző alapján gondolhatnánk. Hasonló az eltérés a külföldi és a hazai tulajdonú cégek között: a külföldi cégeknél 27 százalék, a magyarországiaknál 49 százalék.

Ez utóbbi feltételezhetően összefügg a magyar és a külföldi vállalkozások durván eltérő termelékenységével, amiről legutóbb itt írtunk bővebben:

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElképesztő lemaradásban vannak a magyar cégek Magyarországon belül isKét ábra, amiből kiderül, hogy valójában mekkora hátrányból indulnak a magyar cégek már itthon is: ég és föld, annyival több értéket állítanak elő az itthoni külföldi tulajdonú vállalatok.

Ebből ki lehet számolni azt is, hogy megközelítőleg mennyivel lenne magasabb a bruttó átlagbér, ha csak azokat vennénk számba, akik nem minimálbért vagy garantált bérminimumot keresnek. A magyarországi vállalatok 1,9 millió embert foglalkoztattak a tavaly októberi legfrissebb adatok szerint, a bruttó átlagbér pedig 339,2 ezer forint volt. Feltételezve, hogy a PM által a 2017-es adatok alapján becsült minimálbéres és garantált bérminimumos létszám változatlan, az jön ki, hogy a vállalatoknál

a nem a lehető legkevesebbet kereső 1,02 millió alkalmazott bruttó átlagbére 493 ezer forint volt, tehát a teljes átlagbérnél 45 százalékkal több.

 

 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat átlagbér garantált bérminimum minimálbér Pénzügyminisztérium Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.