Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. december 18. 09:38 Pénz

Több mint egyévnyi emelkedést veszítettek már el az amerikai tőzsdék

Tegnap ismét pocsék napot zártak az amerikai tőkepiacok, mindhárom fontos tőzsdeindex több mint 2 százalékot veszített az értékéből. Az így elért szinteken utoljára tavaly októberben tartózkodtak a mutatók, azaz több mint egyévnyi tőzsdei emelkedés vált semmivé.

Az okok között nehéz igazán újdonságot felsorolni. A befektetők aggódnak az amerikai és a világgazdaság lassulása, a kereskedelmi háború és – most talán leginkább – az amerikai kamatemelések miatt. A Fed holnap tartja következő kamatdöntő ülését, amellyel kapcsolatban egy újabb 25 bázispontos emelés az általános várakozás. Az emelkedő kamatszint pedig főszabály szerint elszívja a tőkét a tőzsdéről.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÉvtizedek óta nem volt ilyen nehéz dolga a befektetőknekNagyon szokatlan, hogy az összes befektetési eszköz értéke csökken vagy csak minimális mértékben nő, így nincs hova menekülnie a befektetőknek.

A Bloomberg egyik cikke ugyanakkor arra emlékeztet, hogy nagyon ritkán emelt kamatot az amerikai jegybank, amikor éppen ilyen rossz passzban voltak a tőzsdék. Konkrétan az 1980 utáni 76 kamatemelés közül mindössze kettő esett olyan időszakra, amikor az S&P 500 tőzsdeindex 3, 6 és 12 havi távon is mínuszban volt.

Könnyen lehet, hogy a kamatemelés elmaradása meg is fordítaná a hangulatot, de ebben egyelőre nem bíznak a befektetők. Pedig a december erős szokott lenni a tőzsdéken, az év utolsó hónapjának emelkedését becézik Mikulás-ralinak. Most azonban ennek nyoma sincs. A Bloomberg által megszólaltatott egyik alapkezelő arról beszélt, hogy sokan félnek, és egyelőre kivárnak.

Érdekes fejlemény, hogy míg az utóbbi egy-két év emelkedését a technológiai szektor vállalatai vezették, addig most az informatikai cégek részvényei már csak a jövő évre becsült nyereség 15-szörösét érik, aminél még az olyan ágazatok papírjai is drágábbak, mint a közművek és a tisztálkodószerek gyártói. Ez utóbbiak olyan védekező jellegű szektoroknak számítanak, amelyek cégeit akkor részesítik előnyben a befektetők, amikor már nem bíznak igazán a további tőzsdei emelkedésben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy szörnyű év egyik legrosszabb napján vannak túl a befektetőkAz utóbbi hetekben a tőzsdéken már megszokottá vált az árfolyamok ide-oda csapkodása, de tegnap az amerikai piacokon nemcsak a részvények estek, hanem egyebek mellett az olaj és a kriptodevizák is.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz fed kamatemelés kereskedelmi háború tőzsdék Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.