Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. november 6. 10:24 Pénz

Szereted a háziállatokat? Pénzt is lehet velük keresni

Nemcsak a magyarok, az amerikaiak is odavannak a háziállataikért, tavaly kevés híján 70 milliárd dollárt (19 600 milliárd forint, a magyar GDP nagyjából fele) költöttek el rájuk. Az utóbbi tíz évben bő kétharmadával nőtt ez az összeg, így nem csoda, hogy a befektetési szolgáltatók fantáziáját is megmozgatta.

A Bethesda nevű cég ma indít útjára egy olyan tőzsdén kereskedett befektetési alapot (ETF), amely egy olyan indexet követ, amelyben a forgalmukat legalább felerészben háziállatokkal kapcsolatos tevékenységből szerző vállalatok részvényei szerepelnek. (Vagyis az ETF-et megvásárló befektetők közvetve ugyanolyan részvények birtokába kerülnek, mintha saját maguk vennék meg őket.)

A kilátások nem csak a már említett számok miatt kedvezők.

Az amerikai háztartások 68 százalékában van valamilyen háziállat, ami jóval több a gyermekek 41 százalékos arányánál.

A kibocsátást szervező cég szerint ráadásul olyan szektorról van szó, amely ellenálló a válságokkal szemben.

A Bloomberg cikke szerint a PAWZ (amelynek kiejtése angolul a mancsok szóéval egyezik meg) 5 ezrelékes alapkezelői díjat számol fel, amely jóval kedvezőbb a júniusban indított PETZC 9 ezrelékes díjánál. Igaz, az utóbbi egy aktívan kezelt alap, azaz a menedzserei saját maguk válogatják össze a befektetésre érdemes részvényeket, nem pedig csak lemásolják egy index összetételét. Ez utóbbi mindenesetre nem váltott ki túl nagy érdeklődést, csak 1,2 millió dollár tőkét tudott vonzani.

Állateledel-gyártásban egyébként Magyarország jól áll, igaz, kifejezetten ebbe a tevékenységbe kisbefektetőként nem lehet beszállni. A Nestlé Vas megyei, büki gyára ugyan az egyik legnagyobbnak számít Európában, de a világ egyik leghatalmasabb élelmiszeripari cégének a része. Kifejezetten a büki forgalom nem ismert, a legutóbbi bővítés után annyit mondtak el, hogy 920-an dolgoznak az üzemben.

Létszámban nem sokkal marad el ettől a Mars Csongrád megyei, bokrosi gyára, ahol 830-an dolgoznak. Az üzem az amerikai családi tulajdonban lévő Mars konszern része. Idehaza piacvezetőnek a Partner in Pet Food számít, amelynek Sopronhorpácson van gyára, ahol saját márkás tápok készülnek. A cég magyar alapítású, de már négy másik európai országban is van gyára, összesen kilenc. A vállalat idén cserélt gazdát, a brit székhelyű Cinven befektetési társaság vette meg.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz ETF háziállatok Mars nestlé tőzsde Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.