Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2018. október 26. 13:20 Élet, Pénz

64-szer zsebre tehetnék Magyarországot a világ szupergazdagjai

Egy átlagos dollármilliárdos 63 éves és 4,1 milliárd dolláros (1160 milliárd forint) vagyonnal rendelkezik a svájci UBS Bank és a PwC nemzetközi könyvvizsgáló által készített felmérés szerint. A tanulmány szerint jelentősen nőtt tavaly a számuk: év végén 2158-an tartoztak a dollárban számított milliárdosok klubjába, vagyis 179-cel többen, mint az azt megelőző évben. Az összvagyonuk 1400 milliárd dollárral nőtt, és ezzel elérte a 8900 milliárd dollárt. Ez a magyar bruttó hazai termék (GDP) 64-szerese.

Igaz, az ilyen jellegű statisztikákkal érdemes óvatosan bánni, mivel az adatok a nyilvánosan elérhető cégadatbázisokból, az UBS és a PwC saját adataiból és emellett nagyrészt becslésből származnak. Sok olyan milliárdos van, akiről nem is tudjuk, hogy gazdag. Elég csak a korrupt politikusokra gondolni.

 

Emellett az is sejthető, hogy az ismert szupergazdagoknak sem annyi pénzük van csak, mint amennyi kívülről látszik. A statisztika készítői is elismerték, hogy nem egyszerű pontosan feltérképezni a világ milliárdosait.

A tavalyi eredmények nagyrészt a tőzsdéknek köszönhetők. Mivel a milliárdosok vagyonának jelentős része céges részesedésekben van, ha felmegy a részvények ára, akkor automatikusan nő a tulajdonos vagyona. Az elmúlt 20 évben kilencszeresére nőtt a milliárdosok összvagyona, miután 1997-ben még csak ezermilliárd dollár volt ez az összeg. Igaz, a 2008-as pénzügyi válság megtizedelte az ő vagyonukat is.

A bővülés mellett a milliárdosok klubja folyamatosan cserélődik is, vannak kiesők. Tavaly arányaiban a kínaiak kerültek be a legtöbben, számuk 318-ről 373-ra emelkedett. Ez azért is figyelemre méltó eredmény, mert 2000-ben csupán egyetlen kínai szerepelt a dollármilliárdosok listáján.

Kínában (Hongkongot és Tajvant is beleértve) ma már több milliárdos él, mint Nyugat-Európában. Josef Stadler, az UBS egyik vezetője szerint a kínai milliárdosok számának növekedése a technológiai innovációnak és a termelékenység növekedésének köszönhető. Ez utóbbiakat egy ideje a kínai kormány is tudatosan ösztönzi.

A legfrissebb felmérés szerint ugyanakkor a legtöbb milliárdos még mindig Észak-Amerikában él. Itt a gazdagok még gazdagabbak: miközben Kínában az egy milliárdosra jutó átlagvagyon 3,1, addig Észak-Amerikában 5,1 milliárd dollár. A kínaiak, tajvaniak és hongkongiak alkotta triumvirátus ugyanakkor átlagosan fiatalabb.

 

Az ázsiai milliárdosok átlagosan 56 évesek, miközben amerikai és kanadai sorstársaik jó tíz évvel idősebbek. Kelet-Európában is viszonylag fiatalok az „újgazdagok”. A nők aránya térségünkben a legalacsonyabb, ami már csak azért is kirívó, mert 18 százalékkal Nyugat-Európában az egyik legnagyobb. Ez az ausztrál 23 százalékos női részarány után a második legmagasabb a világon.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVigyázat, jönnek a kínaiakElképesztő, amit az ország fejlődött az utóbbi tíz évben. Üzleti úti beszámoló.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Pénz Kelet-Európa Kína milliárdos pwc UBS Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Fontos

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.