Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. október 19. 08:08 Világ

Baj van Kínában, tíz éve nem növekedtek ilyen lassan

Tényleg ejt sebeket Kínán az amerikaiak által indított kereskedelmi háború, az idei harmadik negyedévben mindössze 6,5 százalék volt a GDP bővülése az előző évihez képest a kínai statisztikai hivatal szerint. Utoljára a válság mélypontján, 2009 első negyedévében volt ennél lassabb a növekedés Kínában, ezért hiába vannak a szakembereknek kétségei a kínai adatokkal kapcsolatban, ez mégis aggasztó jelnek tűnik.


source: tradingeconomics.com

A világ második legnagyobb gazdasága teljes egészében lassul: az ipar mellett a fogyasztás és a nagyberuházások lendülete is kifulladt, nem nőnek a bérek, és egyre több a vállalati csőd. Ez utóbbi Kínában különösen veszélyes, itt ugyanis óriási és nem is jól átlátható a magáncégek, illetve az önkormányzatok adósságállománya – csak az utóbbi értékét hatezer milliárd dollárra becsülte az S&P, ami több, mint a kínai GDP fele. Ezeket az adósságokat valahogy ki kell nőni, hiszen ha lassul a növekedés, akkor a törlesztés is nehezebb lesz, és ez egyre közelebb hozhat egy pénzügyi válságot.

Ilyen gazdasági háttérrel nincs jó tárgyalási pozícióban Kína az USA-val szemben. A két ország külkereskedelmét oda-vissza szinte teljes egészében büntető vámok terhelik a kereskedelmi háború idei eldurvulása óta. Ebből a szempontból érdekes, hogy a harmadik negyedévben éppen a kínai export volt az egyik olyan mutató, ami emelkedett (bár nem kizárt, hogy ennek az az oka, hogy a kínai exportőrök korábban teljesítették a megrendeléseiket, még a vámakadályok felhúzása előtt).

Egyébként az elemzők nem véletlenül kezelik bizalmatlanul a kínai GDP-adatokat, ezek ugyanis inkább mutatják be a tervgazdaság céljait – például a tartományi pártvezetők növekedési terveit -, mint a gazdaság valódi folyamatait. Korábban olyan statisztikákkal vetették össze a hivatalos adatokat, mint az áramtermelés vagy a tehervonat-forgalom, amelyeket biztosan nem hamisított meg a párt. De ami óta eltolódott a kínai gazdaság szerkezete az exportra termelő feldolgozóipar felől a belső fogyasztás és a szolgáltatások felé, az ilyen összehasonlításoknak is kevesebb értelme lett.

Mindenesetre az évek óta tartó fokozatos lassulás is inkább a pártvezetés szándékát tükrözi, még akkor is, ha ehhez feltehetőleg alkalmazkodnak a reálgazdasági folyamatok (az állami és önkormányzati nagyberuházások mindenképpen). A Kínával kapcsolatosan valamivel optimistább elemzők arra számítanak, hogy további lassulást már nem fog hagyni Hszi Csinping és a pártvezetés, ebben az esetben újra engedélyezni fogják a lazább hitelezést és felpörgetik a költségvetési kiadásokat is.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ globális makrogazdaság Kína világgazdaság Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.