Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. szeptember 30. 10:57 Élet, Vállalat

Lehet, hogy hamarosan nem vesszük meg, csak kölcsönözni fogjuk a ruháinkat

Amint azt korábban részletesen bemutattuk, a fejlett világban ma már jóval több ruha kerül a boltokba, mint amennyit el lehet adni, és a vezető boltláncok tonnaszámra küldik vissza Ázsiába az el nem adott darabokat. Ott külön iparág alakult arra, hogy felaprítsanak vagy elégessenek olyan ruhadarabokat, amelyeket soha senki egyetlen percig sem hordott.

A felesleg keletkezésének legfőbb oka, hogy a fejlett világban az emberek ma már sokkal gyorsabban cserélik a ruhatárukat, mint régebben. Lassan eljutottunk oda, hogy egy évben már a négy évszaknál is gyakrabban vesznek új ruhadarabokat.

A divatban maradás és a környezettudatos vásárlói szemlélet egybeolvasztására a BBC mutat be egy megoldást: Kínában a YCloset nevű induló társaság a tömeges ruhakölcsönzésben látja az iparág jövőjét.

A kölcsönzéstől egyelőre sokan idegenkednek, mert nem tudják elképzelni, hogy olyan ruhákat hordjanak, amelyeket előttük mások is viseltek. A turkálókhoz hozzászokott magyar vásárlóközönségnek azonban aligha kell magyarázni, hogy egy alig viselt ruhadarab másodlagos hasznosítása nagyon is életszerű megoldás lehet.

A YClosetnek több amerikai és brit előképe van, ilyen például a Rent the Runway, a Le Tote vagy a Girl Meets Dress. Ezek már nemcsak egyszeri ruhakölcsönzést kínálnak, hanem olyan előfizetéses megoldásokat is, amelyekben egy bizonyos havidíjért lehetővé válik a teljes ruhatár rendszeres, például hetenkénti cseréje.

A kölcsönzés elterjedése arra késztethetné a ruhagyártókat, hogy tartósabb darabokat készítsenek, hiszen a kölcsönzőcégek profitja akkor nőne, ha minél többször ki tudnák adni ugyanazokat a ruhákat. Ez pedig tovább javítaná az egész iparág környezettudatosságát.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért égetik el tonnaszámra az el nem adott ruhákat a boltláncok?Pár éve a fejlett világban évente 20 ruhadarabot vásárolt egy átlagos vevő, ma 68-at, és az évszakoknál gyorsabban cseréli le a ruhatárát.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Vállalat bolt Kína kölcsönzés ruha YCloset Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Fontos

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.