Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. szeptember 10. 16:03 Világ

Megnyílt a metróállomás, amelyre 17 éve zuhantak rá a World Trade Center tornyai

Szombaton, vagyis majdnem napra pontosan 17 évvel a 9/11-es terrortámadás után újra megnyílt a Cortlandt Street metróállomás New Yorkban. Az új neve WTC Cortlandt lett, az egykori ikertornyok után.

Az egykori World Trade Center felhőkarcolóinak közvetlen közelében lévő megálló plafonját zúzták szét a ráomló romok, de a vágányok is használhatatlanná váltak. A helyreállítást kezdetben az késleltette, hogy a rombadőlt tornyok maradványait a felszínről teljesen el kellett távolítani, illetve addig sem kezdődhettek el a munkák, amíg a környék épületeit helyre nem hozták.

A helyreállítást komplett felújítással is egybekötötték, a projekt így összességében 181 millió dollárba került. A modernizálás mellett a megálló falait az amerikai Függetlenségi nyilatkozat, illetve az ENSZ által elfogadott Az emberi jogok egyetemes nyilatkozata szövegének elemeivel dekorálták.

Az állomás építését a bürokrácia is nehezítette, az építkezés csak 2015-ben indulhatott be igazán, amikor New York kikötői hatósága hosszas huzavona után átadta a projektet a városnak.

Ez volt az utolsó olyan nagyobb munka, amit a 17 évvel ezelőtti terrortámadás okozta károk helyreállításaként terveztek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ 9/11 helyreállítás metróállomás New York terrortámadás World Trade Center Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.