Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. szeptember 1. 16:08 Világ

30 milliárdos irodát épít a cég, amely győztesnek hirdette magát a Budapest-Belgrád vasútnál

Egy 110 millió dollárba (több mint 30 milliárd forint) kerülő, 32 emelet magas irodaház építésével bízta meg az ugandai állami nyugdíjalap a China Railway Groupot (CRG). A kampalai beruházás jövő hónapban kezdődik, és a tervek szerint két-három évig tart majd – írja a Bloomberg.

Magyar szempontból persze nem annyira a kampalai ingatlanpiac vagy az ugandai nyugdíjalap befektetési politikája érdekes, hanem a CRG. A vállalat 2015 novemberében bejelentette, hogy két év alatt az általa vezetett konzorcium építi meg*Egészen pontosan a meglévő vágány korszerűsítéséről és a második vágány építéséről van szó. a Budapest-Belgrád vasút magyar szakaszát 10 milliárd jüanért, akkori árfolyamon mintegy 460 milliárd forintért. A Reuters erről szóló, a cég bejelentése alapján megírt híre továbbra is elérhető, méghozzá javítás vagy módosítás nélkül, a vállalat oldalán viszont ma már nincs nyoma.

Nem is csoda, hiszen ezzel a bejelentéssel jócskán előreszaladtak. 2015 novemberében zajlott éppen a Kína és a közép-kelet-európai országok soros csúcstalálkozója, amelyen a kínai, magyar és szerb illetékesek pénzügyi és építési megállapodásokat írtak alá a projekttel kapcsolatban. Akkoriban valószínűleg még az volt a magyar terv, hogy a 85 százalékban kínai hitelből finanszírozott beruházást éppúgy közbeszerzés nélkül, államközi szerződés keretében adják oda a külföldi vállalatnak, mint a paksi beruházást az orosz Roszatomnak. Az atomerőmű-építéssel szemben itt azonban nem sikerült meggyőzni az Európai Bizottságot, hogy hunyjon szemet az uniós szabályok megkerülése felett, így végül muszáj volt közbeszerzést kiírni.

A folyamat jelenleg ott tart, hogy a napokban kiválasztották a projekt független mérnökét és műszaki ellenőrét.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegvan, ki ellenőrizheti a Budapest-Belgrád vasút fejlesztését6,1 milliárd forintért a Főber és a Magyar Mérnök Céh lesz a Soroksár-Kelebia vasút felújításának független mérnöke és műszaki ellenőre.

 

A tervezésre és megépítésre kiírt, akár 578 milliárd forintos*Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszélt 577,5 milliárdos maximális kivitelezési árról. Hitelköltségekkel is számolva akár 750 milliárd forintba is kerülhet az országnak a beruházás. tender a tárgyalásos szakaszában van. Annyit tudni, hogy két ajánlat érkezett: a CRE és a Strabag-CCCC 2018 nevű konzorciumé. Ha nem trükköznek a nevekkel, akkor az előbbi a China Railway Engineering lehet (amely a CRG része). Az utóbbiból az orosz tulajdonosi háttérrel megtámogatott német-osztrák Strabagot talán nem kell különösebben bemutatni, a hazai építőipari közbeszerzések egyik stabil befutója. A CCCC pedig Kína legnagyobb infrastruktúrafejlesztőjének, a China Communications Construction Co.-nak a szokásos rövidítése.

A China Railway Group saját oldalán azt írja, hogy több mint 90 országban van jelen, alkalmazottjainak száma 300 ezer, 2016-ban a hetedik legnagyobb kínai vállalat volt. Mintegy 90 ezer kilométer vasutat épített, amelyből több mint 10 ezer nagysebességű volt. Emellett az ingatlanfejlesztésben is érdekelt, ennek része lesz az ugandai irodaház-beruházás is.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Budapest-Belgrád vasútvonal miatt fontos Pireusz csak egy bábu a kínai sakktáblánA kínaiak már az európai kikötői konténerforgalom tizede felett megszerezték az irányítást.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Budapest-Belgrád vasút China Railway irodaház Uganda Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.