Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. augusztus 27. 16:43 Közélet

Megvan, ki ellenőrizheti a Budapest-Belgrád vasút fejlesztését

Kihirdették a győztest a Budapest-Belgrád vasút hazai szakaszának felújításához kapcsolódó közbeszerzésen, amelyen a független mérnöki, műszaki ellenőrzési feladatok ellátására kerestek vállalkozót. A nyertes a Főber és a Magyar Mérnök Céh konzorciuma lett 6,139 milliárd forintos ajánlattal. A tájékoztató szerint alvállalkozóként bevonják majd a munkába a Bíró és Társa Mérnöki Szolgáltató Irodát is.

A másik ajánlattevő az Eco-Tec, a Transinvest és az Utiber által alkotott konzorcium volt, amely 7,7 milliárd forintért vállalta volna a munkát.

A beruházótól független mérnöki felügyelet minden uniós szabályok szerint kiírt infrastruktúrafejlesztési projektnél kötelező. Végül a Budapest-Belgrád vasút magyar szakaszának*Egészen pontosan a Soroksár és Kelebia közötti 152 kilométerről van szó. felújítását és kétvágányúvá alakítását is ennek megfelelően hirdették meg, noha eredetileg valószínűleg nem ez volt a terv, ezért késik több éve a projekt. (Szijjártó Péter első, 2013-as bejelentése szerint az egész munkának be kellett volna fejeződnie 2017 végére.)

A nyertes konzorciumnak egyaránt lesznek feladatai a beruházás előkészítési, megvalósítási és jótállási időszaka alatt. Azaz már munkához is láthatnak. A projekt megtervezésére és kivitelezésére egy másik közbeszerzést írtak ki, amelyen még nem hirdettek győztest. Annyit lehet tudni, hogy mindkettőben van kínai vállalat. Ez nem meglepő, mert a kamatköltségekkel együtt 750 milliárd forintból megvalósítani tervezett beruházást 85 százalékban kínai hitelből fogják finanszírozni.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Budapest-Belgrád vasútvonal miatt fontos Pireusz csak egy bábu a kínai sakktáblánA kínaiak már az európai kikötői konténerforgalom tizede felett megszerezték az irányítást.

 

A tervek szerint a tervezésre két, a kivitelezésre három év áll majd rendelkezésre, a beruházásnak 2023-ig kell elkészülnie. A független mérnök feladata lesz egyebek mellett a tervek felülvizsgálata, a projekt műszaki, pénzügyi és időbeli teljesítésének ellenőrzése, valamint a kivitelezési munkák felügyelete.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Budapest-Belgrád vasút felújítás független mérnök kínai Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Ercse Kriszta
2024. március 24. 04:34 Közélet

A kormányzat házalói: oktatási porszívóügynökök, szakértő szendvicsember

Porszívóügynökként el akarják adni nekünk a kormányzat költségkímélő megoldásainak álszent és gyermekkárosító magyarázatait.

Stubnya Bence
2024. március 23. 08:10 Közélet

A sebeit nyalogató Sparnak küldött hadüzenetet Lázár János

2022-ben sok kiskermulti volt veszteséges, de a Spar adózás utáni eredményének mínusza kiemelkedő volt.

Fontos

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.

Stubnya Bence
2024. március 26. 09:13 Adat

200-250 ezer főre becsli a jegybank a munkaerőpiac hazai tartalékait

Az alacsonyan és közepesen képzett fiatalok, valamint az 55-74 éves nők körében vannak leginkább olyanok, akik enyhíteni tudnák a munkaerőhiányt.

Nagy Zsolt
2024. március 26. 04:37 Vállalat

Dollármilliókat spórol a gyártóknak egy magyar fejlesztés, ami megmutatja, hogyan lehetnek extra hatékonyak

Az EPIC Innolabs adatelemzéssel és szimulációk készítésével segíti a termelés optimalizálását többek között olyan multiknak, mint az Audi vagy az Apollo Tyres.