Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. augusztus 24. 14:52 Élet, Világ

A felelős alkoholfogyasztás valójában nem lehet az italgyártók érdeke

Az alkoholos italok gyártói és forgalmazói általában azt állítják, hogy céljuk egy olyan világ, amelyet a felelős alkoholfogyasztás jellemez, és az alkoholizmus, illetve a nagyfogyasztók visszaszorulnak. Felelős fogyasztás alatt általában a mérsékelt és kevésbé rendszeres italozást értik.

Kommunikációs szempontból ez jó taktika, hiszen így az iparág az alkoholprobléma megoldásának része, és nem okozója. Egy 27 ezer fős angol minta alapján azonban kutatók megnézték, hogy milyen realitása van ennek a törekvésnek.

Az adatok szerint az Egyesült Királyságban értékesített alkoholos italok 77 százalékát a népességnek az a 25 százaléka itta meg, amely többet fogyaszt a felelősnek nevezhető mértéknél. A helyi szakmai álláspont szerint a határ heti hat pintnél (átszámolva összesen 3,4 liternél) sör vagy 1,5 üveg bornál van.

Ennél is fontosabb azonban, hogy

az iparág bevételének 68 százaléka származik az említett 25 százalékos csoporttól.

A helyzet pedig sokkal rosszabb, ha a nagyivókat nézzük, vagyis azokat a férfiakat, akik 3,5-szer isznak többet a felelős határértéknél, és azokat a nőket, akik 2,5-szer haladják meg a határt. Ebbe a körbe ugyan csak a népesség 4 százaléka tartozik, ők azonban az összes bevétel 23 százalékát adják.

Ezek után kiszámolták, hogy ha mindenki a felelős határértékre csökkentené a fogyasztását, akkor milyen áron kellene adni az italokat ahhoz, hogy a piac bevétele a jelenlegi szinten maradjon. Durva közelítéssel az lett az eredmény, hogy a sörözőben 75 százalékkal kellene emelni az árakat, a boltokban pedig majdnem a duplájába kerülne egy üveg bor.

Mivel ekkora áremelés a gyakorlatban nem képzelhető el, a felelős fogyasztás széleskörű elterjedése azt jelentené, hogy az iparág jelentős részének tönkre kellene mennie.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ alkohol alkoholfogyasztás bevétel felelős alkoholfogyasztás ivás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Fontos

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.