Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. augusztus 2. 13:17 Világ

Esőnyelő parkkal védik az özönvíztől a világ legnépszerűbb városát

Thaiföldön a nyár az esős évszak, amikor Bangkokra és a többi városra is rengeteg csapadék zúdul. Az utóbbi években olyannyira sok eső esett, hogy a víz teljes utcákat, otthonokat árasztott el és túlterhelte a csatornarendszereket is. De nem elég, hogy kezelhetetlenül sok eső esik, Bangkok még süllyed is, évente több mint egy centimétert. Becslések szerint 2030-ig a város tengerszint alá kerülhet – írja a Business Insider.

A városvezetés és néhány helyi szervezet több projektbe is belevágott annak érdekében, hogy a jövőben ne árassza el a lezúduló csapadék a várost. Ennek keretében felvázoltak egy elég kiterjedt vízgazdálkodási tervet, aminek az egyik legfontosabb eleme a Chulalongkorn University Centenary Park.

A CU park egy 4,5 hektáros zöldterület, ami akár 3800 köbméter esővizet is képes tárolni. Az esőnyelő parkot Bangkok központi részének közelében építették fel tavaly egy 700 millió dollárt érő földterületre. A felszín egyik fele lejtős, így tudja a csapadékot egy gigantikus konténerbe irányítani. A park teljes felületét úgy alakították ki, hogy a víz végig kiépített úton halad és végül egy víztározóba folyik a park alatt. Az egész rendszer egyébként szűrőrendszerként is működik, kivonja az esővízből a mérgező anyagokat.

Komoly esőzések esetén a víztározó tó közel kétszeresére tud nőni úgy, hogy a park területére is kiterjed. Emellett a park peremén is olyan esőkertet alakítottak ki, amely elnyeli a vizet, hogy megóvja a környező utakat az áradástól.

A 20 milliós Bangkok persze továbbra is süllyedni fog és áradásokkal küzdhet, azonban a CU park és az ehhez hasonló projektek nagyban segíthetik a várost, hogy ellenállóbb legyen. Ez a turizmus szempontjából is lényeges, amely az ország nagyon fontos bevételi forrása. A Mastercard legutóbbi felmérése szerint a világ összes városa közül 2016-ban – Londont és Párizst megelőzve – Bangkok volt a legnépszerűbb, 19,4 millió látogatóval.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Bangkok Thaiföld vízgazdálkodás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.