Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2024. szeptember 18. 16:27 Közélet

A VI. kerületi tiltás után a kormány is ráfordulna az Airbnb-szabályozás szigorítására

A VI. kerület példáját várhatóan nem fogják követni a belső budapesti kerületek az Airbnb tiltásával, ugyanakkor országos szabályozás jöhet a nemzetgazdasági miniszter ígérete alapján.

Mi történt? Az Airbnb-típusú szálláskiadás betiltása mellett döntöttek a Budapest VI. kerületében vasárnap lezárult ügydöntő szavazáson. Ezen vasárnapig két hét alatt 6083-an vettek részt, tehát a potenciális résztvevők kicsit több mint ötöde szavazott. A résztvevők 54 százaléka szavazott a tiltásra.

  • Terézvárosban nulla napban fogják meghatározni a kiadható napok számát az egyéb és magánszálláshelyek esetén. A rendelet 2026. január 1-jén lép hatályba, így a szálláskiadással foglalkozóknak több mint egy évük lesz felkészülni a változásra – írta a szavazás lezárultát követően Soproni Tamás polgármester a Facebook-oldalán.

Előzmények: a lakosságarányos szálláshelyek száma alapján és forgalomban is régiós vezető lett Budapest a járványt követően a platformszolgáltatókon keresztül rövidtávra kínált szálláshelyek és Airbnb-szállások piacán.

  • A VI. kerületi önkormányzat azért is írta ki a szavazást, mert nem örülnek a kerület kiürülésének. A VI. kerületben 20 százalékkal kevesebben laktak 2022-ben, mint 2001-ben.

Felülnézet: az ezzel foglalkozó kutatások szerint az Airbnb lokációtól és vizsgálattól függően kisebb vagy nagyobb mértékben növeli az ingatlanárakat és a lakbéreket, viszont a lakhatás megfizethetőségének jelentős javulása nem várható önmagában a tiltástól.

  • Több mint 600 millió forintnyi adóbevételtől esik el a tiltással a kerület, és mivel az Airbnb-ket választó turisták kutatások szerint nem szívesen mennek hotelekbe, a budapesti turisztikai forgalomra is negatív hatással lesz a VI. kerületi lakosok döntése.

Reakció: „Körülbelül 2700 Airbnb üzemel Terézvárosban, és csak 900 olyan ingatlan van, amit hosszú távú bérbeadásra kínálnak fel. Ha csak a fele megy át az albérletpiacra, az azt jelenti, hogy a kínálat megduplázódhat, ami már jelentősen befolyásolhatja az albérletárakat is” – mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője az RTL Reggeli című műsorában.

  • Az eladó ingatlanok állományát akár duplázhatja is a VI. kerületi döntés, de Balogh szerint áresésre nem lehet számítani, arra viszont igen, hogy a jövőben mérséklődhet a drágulás a kerületben.

Mi várható? Soproni a szavazást megelőzően arról beszélt, hogy nem lenne meglepve, ha a VI. kerület példáját a VII., VIII. és a IX. kerület is követné, de a 24.hu-nak Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármester és Niedermüller Péter, a VII. kerület polgármestere is azt mondta, hogy a kerületükben nem várható tiltás.

  • Szigorításban gondolkodik a kormány, és az Airbnb-t nem turisztikai, hanem lakhatási kérdésnek tekinti  – mondta el Nagy Márton egy keddi sajtótájékoztatón a Portfolio tudósítása szerint.
  • 180 napban maximált lakáskiadás és adózási szigorítás is szerepelt a kormány asztalán járt javaslatban – mondta a nemzetgazdasági miniszter, aki megígérte, hogy a kormány is foglalkozni fog még a kérdéssel.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAkkor is drágítja a lakásokat és albérleteket az Airbnb, ha a lobbi az ellenkezőjét mondjaA rövidtávú lakáskiadás tiltása kis mértékben csökkentheti a lakbéreket és az ingatlanárakat, de az igaz, hogy a lakhatási válságot sehol nem ez oldja meg.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKözép-európai rekorder lett Budapest, de már láthatáron az Airbnb-szigorításLakosságarányos szálláshelyek száma alapján és forgalomban is régiós vezető lett Budapest, ahol a járvány után nem lett semmi az Airbnb szigorításából. Most újra nekifutnának.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet airbnb lakhatás rövidtávú lakáskiadás turizmus vi. kerület Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Stubnya Bence
2024. szeptember 18. 13:48 Közélet, Világ

Még mindig túl sokan dohányoznak, ezért újabb helyekről tiltaná ki az EU a cigarettát

Magyarországon 26 százalék volt tavaly a dohányosok aránya, az új szabályokat a hevített dohánytermékekre és elektronikus cigarettákra is kiterjesztenék.

Jandó Zoltán
2024. szeptember 18. 10:13 Közélet, Vállalat

A Brazil Államkincstár a hatezer milliárdos magyar cég kötvényéről: ez csalás!

Az értékpapír nem érvényes és soha nem is létezett, a vele kapcsolatos bármilyen kereskedelmi vagy pénzügyi tranzakció illegális - írták a brazilok.

Stubnya Bence
2024. szeptember 18. 05:31 Adat, Közélet

Orbán nagyokat mondott, de tényleg nem rosszak a magyar növekedési kilátások

Inkább 3, mint 5 százalékos növekedés várható jövőre, de ez Közép-Európában és az uniós mezőnyben is az erősebb teljesítmények közé tartozhat.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. szeptember 17. 16:33 Közélet, Vállalat

Miért mondja Nagy Márton, hogy a Spar politizál?

A Spar és a magyar állam közötti csörte jogi-szakmai oldala helyett a kormány a jelek szerint most már a politikai szálra helyezi a hangsúlyt.

Torontáli Zoltán
2024. szeptember 17. 14:18 Élet, Világ

Euróban számolva is milliárdos lehet az árvízkár Közép-Európában

Egyelőre a mentés a fontos, de több országban már kezdik felmérni a károkat.

Jandó Zoltán
2024. szeptember 17. 05:04 Vállalat

Tartozáshegy alatt roskad össze egy százéves magyar gyár

Ha nem sikerül megmenteni a nagyatádi cérnagyárat, akkor több mint 200 ember marad munka nélkül, és a település költségvetése is nehéz helyzetbe kerülhet.