Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A csak mérsékelten enyhülő forróság és a folytatódó szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és néhány más növény termését, ami az ország teljes gazdasági teljesítményét is negatívan befolyásolhatja.

Számokban: az utóbbi két hét szélsőséges időjárása miatt átlagosan hetente nagyjából egy tonnával csökkent a kukorica hektáronkénti várható termésátlaga, amely ideális esetben 7-8 tonna körül van.

  • Ez hetente mintegy százmilliárd forintos kárt okoz csak a kukorica esetében – mondta Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora a 24.hu-nak.

Miért fontos ez? A mostanra már betakarított búza és árpa terméseredménye átlagos lett, de ha a kukorica és a napraforgótermés nagyon rossz lenne, az áremelési nyomást helyezne az élelmiszeriparra.

  • Az ország gazdasági teljesítménye (GDP) tavaly azért csökkent csak 0,7 százalékkal, mert a 2022-es aszály után fellendülő mezőgazdaság 2,2 százalékponttal javította a mutatót. (Amely tehát enélkül közel -3 százalék lett volna.)
  • Az idei első negyedévben a mezőgazdaság GDP-hozzájárulása lényegében semleges volt, ha ez az év későbbi részében érdemben negatívba fordulna, akkor a gyengélkedő ipar mellett még nehezebb lenne elérni az idénre várt 2,5 százalék körüli gazdasági növekedést.
  • A növekedés nagysága sok mindent befolyásol az államadósság GDP-arányos mértékétől a költségvetés helyzetén át végső soron a nemzetgazdaságban szétosztható jövedelmekig.

Igen, de: az Agrárminisztérium 24.hu-nak küldött válasza szerint a korábbi évekhez képest csökkent a kukoricával bevetett terület nagysága, 874 ezer hektárra, a napraforgók pedig egyelőre „még jobban tűrik a helyzetet”.

Mit mondanak ők? „Lemondhatunk a kiváló termésről, de jó közepes még így is lehet” – írta a kukoricáról július 10-én Raskó György agrárközgazdász, mezőgazdasági vállalkozó. Azóta a helyzet tovább romlott.

Tágabb kontextus: a hőhullám egész Délkelet-Európában nagy károkat okozott, a Bloomberg cikke szerint Ukrajnában 20-30 százalékkal lehet kisebb a kukoricatermés a korábban vártnál, Romániában több mint kétmillió hektáron károsodott a kukorica és a napraforgó.

Mi következik? Ez főként az időjárástól függ. A Hungaromet agrometeorológiai előrejelzése szerint az előttünk álló napokban kissé mérséklődik a hőség, de számottevő csapadék csak kevés helyen valószínű. Így országszerte a talajok további száradása, az aszály kiterjedésének és mértékének növekedése várható.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz egyik probléma megoldódott a magyar mezőgazdaságban, de máris itt a másikSokkal többet műtrágyáznak a magyar gazdák, mint tavaly. Önmagában azonban ez nem lesz elég, hogy megmentse a mezőgazdaság évét.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVersenyhátrányba kerülhetnek a magyar gazdák, mégis nehezen váltanak a talajművelésbenA páréves távlatban sok előnnyel járó talajmegújító módszerek alkalmazása embrionális állapotban van, megnéztük egy helyszínen, hogy miért.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiközben a magyar ipart lehúzza az akku- és járműgyártás, a szlovák autóipar száguldA magyar járműipar közel 15 százalékkal esett vissza májusban, a szlovák viszont 8 százalékkal nőtt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet aszály búza gdp GDP-növekedés kukorica mezőgazdaság napraforgó Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Stubnya Bence Bucsky Péter
2024. október 21. 10:52 Adat, Élet

Visszaszorulóban van Magyarországon az éjszakai munka

A 2019-es 11,2 százalékról az idei év közepéig 8,8 százalékra csökkent az éjjel vagy este rendszeresen dolgozók aránya itthon.

Stubnya Bence Torontáli Zoltán
2024. október 21. 05:40 Élet, Vállalat

Miért nem kerülnek utcára azok a magyar dolgozók, akiknek a munkáját átveszik a robotok?

Csökken a munkaerőhiány, de még mindig megvédi a dolgozókat az elbocsátástól. Sok cég akkor sem épít le, ha automatizál vagy romlanak a kilátásai.

Vermes Nikolett
2024. október 20. 05:27 Élet, Vállalat

A magyar piactér, amely nem akar versenyezni a Temuval, mégis sikeres

A Meska kézműves-design online piactér is érzi az óriások nyomását, de az alapító bízik abban, hogy az egyedi termékekre megmarad a kereslet.

Fontos

Avatar
2024. október 21. 15:53 Pénz

Ki törhet be a két óriás mellé az elhízás elleni készítmények piacára?

Az Eli Lilly és a Novo Nordisk pozíciója aligha van veszélyben, az utánuk következő helyezések sorsa az évtized második felében dőlhet el.

Holtzer Péter
2024. október 19. 06:04 Podcast

Már azt sem tudjuk pontosan, hogy hány gyerek jár a magyar iskolákba

Egyre kevesebbet tudunk a közoktatásról, pedig szakpolitikai elemzések nélkül át sem lehet gondolni, hogy mit kellene hosszú távon csinálni.

Váczi István
2024. október 18. 15:16 Pénz

Újabb álomhatárt tört át az arany, örülhet a nemrég bevásárló magyar jegybank

Idén már több mint 31 százalékkal drágult a nemesfém, és könnyen lehet, hogy még nincs vége az emelkedésnek.