Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2024. július 16. 15:54 Pénz, Világ

Nem erőltetik, ami nem megy, 20 év után adta fel romániai ambícióit az OTP

Nem látja akadályát a román versenyhivatal annak, hogy az OTP-csoport eladja helyi érdekeltségét a legnagyobb román banknak, a Banca Transilvaniának, ezzel végleg eldőlt, hogy a pénzintézet kivonul Romániából.

Miért fontos ez? Az OTP 2002 óta nagyon aktív szereplő a regionális piacon, általában vevőként lép fel és mindenhol terjeszkedés a célja, az ígéretes román piac azonban kivétel, ott 20 év alatt sem sikerült elérni céljait.

Számokban: az eladási ár 347,5 millió euró (jelenlegi árfolyamon 136 milliárd forint), a román leányvállalat a piac 2,64 százalékát tudhatja magáénak, 420 ezer lakossági és 22 ezer céges ügyféllel. A bankfiókok száma 96, a cégnek 1800 alkalmazottja van.

Háttér: a román bankpiac viszonylag későn, csak az ezredforduló táján nyílt meg és indult fejlődésnek, és az OTP kezdettől fogva törekedett arra, hogy potenciálisan meghatározó szereplővé váljon.

  • A privatizációs tendereken azonban a román kormány döntése alapján még konzorciumi tagként sem nyert, 2004 tavaszán egy nem állami tulajdonban lévő kis szereplő, a RoBank felvásárlásával jelent meg. A vételár 47,5 millió dollár, a bank piaci részesedése pedig 0,7 százalék volt.
  • Tíz évvel később még egy másik kisebb helyi szereplőt, a Banca Milleniumot sikerült megvásárolni 12 milliárd forintért.

Mit mondanak ők? Csányi Sándor elnök-vezérigazgató az eladás fő okaként azt emelte ki, hogy világossá vált, csak felvásárlásokkal tudnának tovább növekedni, erre viszont nem látnak jó esélyeket.

Alulnézet: az OTP-nek az elmúlt 22 évben (részben felvásárlásokkal, részben organikus fejlődéssel) négy országban, Bulgáriában, Horvátországban, Montenegróban és Szlovéniában sikerült piacvezető pozícióba jutnia. Ezeken kívül jelen van még Albániában, Szerbiában, Ukrajnában, Moldovában, Oroszországban és Üzbegisztánban.

  • Románia mellett eddig – hasonló okokból – Szlovákiából távozott 2020-ban (ez volt egyébként az első külföldi célország, ahol megjelent, még 2002-ben).

Mi várható? A bank, amely kétharmad részben már nem Magyarországon éri el pénzügyi eredményét, várhatóan folytatja terjeszkedését. Miután Európán kívül is sikerült megvetnie a lábát, most a Baltikumba lépne be, de júniusi hírek szerint a Luminor Bank megszerzéséért erős versenytársai akadtak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTerjeszkedésének köszönhetően ontja a profitot az OTPHat-hét éve még a magyarországi tevékenységből származott az eredmény kétharmada, mostanra megfordult ez az arány.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTörténetének legnagyobb tranzakciójával az ötödik országban lesz piacvezető az OTPSajtóinformációk szerint közel 390 milliárd forintért vehetett meg az OTP egy szlovén bankot, amely magasan a legnagyobb felvásárlása az elmúlt évekből.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Világ bank eladás felvásárlás kivonulás OTP Románia terjeszkedés Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Avatar
2024. október 21. 15:53 Pénz

Ki törhet be a két óriás mellé az elhízás elleni készítmények piacára?

Az Eli Lilly és a Novo Nordisk pozíciója aligha van veszélyben, az utánuk következő helyezések sorsa az évtized második felében dőlhet el.

Váczi István
2024. október 18. 15:16 Pénz

Újabb álomhatárt tört át az arany, örülhet a nemrég bevásárló magyar jegybank

Idén már több mint 31 százalékkal drágult a nemesfém, és könnyen lehet, hogy még nincs vége az emelkedésnek.

Stubnya Bence
2024. október 17. 14:09 Közélet, Pénz

Nem lesz olcsóbb a repülés a reptéri adó eltörlésétől

Környezetvédelmi lett az extraprofitként indult adó 2022-ben, jövőre viszont kivezetik az egészet. Leginkább a diszkont légitársaságok járhatnak ezzel jól.

Fontos

Stubnya Bence Torontáli Zoltán
2024. október 21. 05:40 Élet, Vállalat

Miért nem kerülnek utcára azok a magyar dolgozók, akiknek a munkáját átveszik a robotok?

Csökken a munkaerőhiány, de még mindig megvédi a dolgozókat az elbocsátástól. Sok cég akkor sem épít le, ha automatizál vagy romlanak a kilátásai.

Vermes Nikolett
2024. október 20. 05:27 Élet, Vállalat

A magyar piactér, amely nem akar versenyezni a Temuval, mégis sikeres

A Meska kézműves-design online piactér is érzi az óriások nyomását, de az alapító bízik abban, hogy az egyedi termékekre megmarad a kereslet.

Holtzer Péter
2024. október 19. 06:04 Podcast

Már azt sem tudjuk pontosan, hogy hány gyerek jár a magyar iskolákba

Egyre kevesebbet tudunk a közoktatásról, pedig szakpolitikai elemzések nélkül át sem lehet gondolni, hogy mit kellene hosszú távon csinálni.