Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2024. március 9. 18:02 Pénz

Terjeszkedésének köszönhetően ontja a profitot az OTP

Az OTP vált az egyetlen helyi gyökerű, univerzális bankcsoporttá a régióban – jelentette ki Bencsik László vezérigazgató-helyettes, miközben a bank tavalyi rekordévét elemezte pénteken.

Számokban: az OTP 1000 milliárd forintos profittal zárt, amely 6-8-szorosa a tíz évvel ezelőtti számainak. Mérlegfőösszege – tehát a kiutalt hitelek, az elhelyezett pénz és a saját tőke összege – tíz év alatt háromszorosára nőtt.

  • Az OTP idén zárta le történetének legnagyobb vásárlását egy szlovén bank megvételével, így már öt országban piacvezető (Magyarország mellett Bulgária, Horvátország, Szlovénia és Montenegró).
  • Egy év alatt 34 százalékkal nőtt a külföldi ATM-ek száma, a leánybankokoknál dolgozók száma pedig 27 százalékkal (27,5 ezer főre).

A bank nemzetköziesedését szintén alátámasztja, hogy 6-7 éve még a magyarországi tevékenységből származott az eredmény kétharmada, mostanra megfordult ez az arány.

  • Ezt részben az magyarázza, hogy Magyarországgal szemben mindegyik külföldi csoporttag országában nőtt a GDP, emellett alacsonyabb volt az infláció, és a kamatszint kevésbé vetette vissza a hitelezést.

Tágabb kontextus: a magyar bankszektor 1450 milliárd forint nem konszolidált adózott eredményt ért el tavaly. Ez háromszorosa az egy évvel korábbinak, és a 2008-as válság előtti időket idéző, 21 százalékos tőkearányos megtérülést jelent.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTörténetének legnagyobb tranzakciójával az ötödik országban lesz piacvezető az OTPSajtóinformációk szerint közel 390 milliárd forintért vehetett meg az OTP egy szlovén bankot, amely magasan a legnagyobb felvásárlása az elmúlt évekből.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kormány csak Ukrajnával harcol a magyar cégekért, Oroszországgal nemFantombokszot folytat az OTP-t már nem listázó Ukrajnával a kormány, közben Oroszországban egyre kevésbé gyakorolhatják tulajdonosi jogaikat a külföldi cégek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz bankrendszer külföldi terjeszkedés nyereség OTP OTP Bank Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Al-Hilal István
2024. március 29. 04:32 Pénz

Csodálatos hetes? A GRANOLA jobb befektetés lehet

Az amerikai sztárrészvények tündöklése kockázatokat rejt magában, a legjobb európai vállalatokat viszont sokkal kedvezőbb árazás mellett lehet megvásárolni.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.