Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2024. március 9. 18:02 Pénz

Terjeszkedésének köszönhetően ontja a profitot az OTP

Az OTP vált az egyetlen helyi gyökerű, univerzális bankcsoporttá a régióban – jelentette ki Bencsik László vezérigazgató-helyettes, miközben a bank tavalyi rekordévét elemezte pénteken.

Számokban: az OTP 1000 milliárd forintos profittal zárt, amely 6-8-szorosa a tíz évvel ezelőtti számainak. Mérlegfőösszege – tehát a kiutalt hitelek, az elhelyezett pénz és a saját tőke összege – tíz év alatt háromszorosára nőtt.

  • Az OTP idén zárta le történetének legnagyobb vásárlását egy szlovén bank megvételével, így már öt országban piacvezető (Magyarország mellett Bulgária, Horvátország, Szlovénia és Montenegró).
  • Egy év alatt 34 százalékkal nőtt a külföldi ATM-ek száma, a leánybankokoknál dolgozók száma pedig 27 százalékkal (27,5 ezer főre).

A bank nemzetköziesedését szintén alátámasztja, hogy 6-7 éve még a magyarországi tevékenységből származott az eredmény kétharmada, mostanra megfordult ez az arány.

  • Ezt részben az magyarázza, hogy Magyarországgal szemben mindegyik külföldi csoporttag országában nőtt a GDP, emellett alacsonyabb volt az infláció, és a kamatszint kevésbé vetette vissza a hitelezést.

Tágabb kontextus: a magyar bankszektor 1450 milliárd forint nem konszolidált adózott eredményt ért el tavaly. Ez háromszorosa az egy évvel korábbinak, és a 2008-as válság előtti időket idéző, 21 százalékos tőkearányos megtérülést jelent.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTörténetének legnagyobb tranzakciójával az ötödik országban lesz piacvezető az OTPSajtóinformációk szerint közel 390 milliárd forintért vehetett meg az OTP egy szlovén bankot, amely magasan a legnagyobb felvásárlása az elmúlt évekből.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kormány csak Ukrajnával harcol a magyar cégekért, Oroszországgal nemFantombokszot folytat az OTP-t már nem listázó Ukrajnával a kormány, közben Oroszországban egyre kevésbé gyakorolhatják tulajdonosi jogaikat a külföldi cégek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz bankrendszer külföldi terjeszkedés nyereség OTP OTP Bank Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.