Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2023. február 7. 11:26 Vállalat

Történetének legnagyobb tranzakciójával az ötödik országban lesz piacvezető az OTP

A Mol lengyelországi benzinkút-felvásárlása után most az OTP zárta le történetének legjelentősebb bankvásárlását a szlovén Nova KBM megvételével.

Miért fontos ez? A második legnagyobb szlovén bank megvásárlásával az OTP az ötödik országban vált piacvezetővé a régióban (Magyarország, Horvátország, Bulgária és Montenegró után).

Számokban: a Nova KBM piaci részesedése nagyjából 20 százalékos. Mintegy 1500 alkalmazottja van (a legfrissebb jelentése alapján az OTP-nek 36 ezer alkalmazottja volt, ebből nagyjából 11 ezer Magyarországon).

  • A vételár közel egymilliárd euró (jelen árfolyamon közel 390 milliárd forint) volt lapértesülések alapján. A Portfolio összesítése szerint 2014 óta 13 bankot vett meg az OTP, a legdrágább Splitska Banka 130 milliárdba kerülhetett.
  • Az OTP 2019-ben jelent meg Szlovéniában az SKB megvásárlásával. Ez és az új leánycég integrálása 1,5 évig tarthat, közös piaci részesedésük 30 százalék körüli. Összesen nagyjából 450 bankfiókjuk lesz az integráció végén.

Tágabb kontextus: az OTP összesen 11 országban van jelen, de ez hamarosan tovább nőhet: folyamatban van a 36 milliós Üzbegisztán ötödik legnagyobb bankjának felvásárlása, amely az első Európán kívüli érdekeltség lehet.

Vállalat bankszektor OTP Bank szlovénia Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2023. március 24. 12:20 Vállalat

Hónapokig üres volt egy hálátlan, de fontos pozíció a Silicon Valley Banknál a csőd előtt

Épp akkor nem ült senki a kockázatkezelésért felelős vezetői székben, amikor csúcsra jártak a Silicon Valley Bank működését fenyegető veszélyek.

Stubnya Bence
2023. március 23. 16:55 Vállalat

A járvány óta kikészít minket a munka

A járvány miatt is terjedő munkahelyi digitalizáció csökkenheti a munkavállaló önállóságot, miközben növelheti a munkahelyi kontrollt. A kettő együtt pedig szörnyű hatással van a mentális egészségre.

Váczi István
2023. március 21. 17:59 Vállalat

Heteken belül hozzájuthatnak pénzükhöz a Wizz Air pórul járt utasai

A légitársaság vezérigazgatója elismerte, hogy tavaly nyáron lényegében összeomlott a működésük, de szavai szerint hamarosan felszámolják ennek következményeit.

Fontos

Fabók Bálint
2023. március 27. 04:34 Élet

Balatoni nyaralás 2023: még húzósabbnak ígérkezik a lángos ára az idei szezonban

Minden büfés a szomszédját lesi, hogy mennyiért adja majd a terméket. Az idei nyár sokaknak lesz vízválasztó.

Hajdu Miklós
2023. március 26. 15:47 Tech

Azok a technikusok is aggódhatnak a ChatGPT miatt, akiket a robotok hoztak jó munkaerőpiaci helyzetbe

Sőt, a legújabb fejlesztések már nem csak a rutinszerű feladatok gépesítésére alkalmasak, hanem a kreativitást igénylő tevékenységek elvégzéséből is kivehetik a részüket.

Torontáli Zoltán
2023. március 26. 04:34 Adat, Világ

Tényleg kell nekünk ennyi élelmiszerbolt?

Európai összehasonlításban viszonylag sok dolgozóval érünk el viszonylag kis forgalmat, esélyes, hogy a magyar boltosok szétaprózzák a piacot.