Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2024. július 11. 16:15 Közélet

Új módszerrel próbál meg 300 ezer embert munkába állítani a kormány

A minimálbér mértékéig egy évig elengedi, a második évben pedig felezi a szociális hozzájárulási adót (szocho) a kormány a munkaadó számára olyan esetekben, amikor egy cég olyasvalakit vesz fel, aki a munkába állás előtti év legfeljebb negyedében dolgozott.

  • A 2024. augusztus 1. után létrejövő munkaviszonyokra vonatkozik az intézkedés a rendelet alapján, amelyről a Portfolio.hu számolt be a hétfői Magyar Közlöny alapján.

Tágabb kontextus: a kormány szerint a rendelet célja, hogy megkönnyítse a munkaerőpiacra való belépést és ösztönözze a foglalkoztatást. 

  • A kormány célja 85 százalékos foglalkoztatási ráta elérése 2030-ig a 20-64 éves korosztályban. Orbán Viktor miniszterelnök év eleji évértékelőjében arról beszélt, hogy itthon még legalább 300 ezer ember bevonható a munka világába.
  • Csaknem félmillió új munkavállalóra lesz szükség 2030-ra a Gazdaságfejlesztési Minisztérium tavalyi számítása szerint. Ehhez vélhetően elég sok vendégmunkásra lesz szükség.

Felülnézet: 2024 első negyedévében a potenciális munkaerő-tartalék 326 ezer fő volt. 

  • Mintegy 200-250 ezer fő bevonható reálisan a következő hat évben a munkaerőpiacra a jegybank elemzése szerint, ami az alacsonyan és közepesen képzett fiatalokban és az 55-74 éves nők körében látja a magyar munkaerőpiac rejtett tartalékait.
  • Háromszázezer dolgozó hiányára számít 2030-ra a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) előrejelzése, amihez az is hozzájárul, hogy tíz éven belül a 15-74 évesek száma az előrejelzések szerint 300-400 ezer fővel csökkenhet.

Előzmények: a kormány az adókedvezményen kívül több intézkedést is bejelentett idén a foglalkoztatás növelése érdekében. 

  • 25-30 új munkásszállás építése indulhat el a következő négy évben a kormány tavaly decemberi bejelentése alapján.
  • Lakhatási támogatást igényelhetnek március közepétől a munkába álló regisztrált álláskeresők, ha új munkahelyük a lakhelyüktől legalább 60 kilométerre található.
  • A 30 év alattiak elhelyezkedését segítő Ifjúsági Garancia Plusz program keretében pedig a fiatalok kaphatnak 180 ezres albérlet-támogatást április óta. Ennek a programnak még több része is van, erről részletesebben itt írtunk.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEurópai rekorder lenne Magyarország, ha sikerülne a kormány terve85 százalékra emelkedhet a kormány tervei szerint a foglalkoztatottsági ráta. Tartalék azonban csak a 25 év alattiakban és az 55 év felettiekben van.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsaknem egy évtizede terelgeti a munkavállalás felé a kallódó fiatalokat a kormány, de a neheze csak most jönÁprilistól 200 milliárd forintos kerettel indít programot a kormány a fiatalok aktivizálására. A program előzménye sikeres volt a jobb helyzetű álláskeresők segítésében, a folytatásnak viszont nagy kihívásokra kell válaszokat találnia.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet foglalkoztatás munkaerőhiány munkaerőpiac Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Stubnya Bence
2024. október 16. 17:02 Élet, Közélet

A kormány szerint sokat drágultak a lakások, ezért intézkedik, hogy még többet dráguljanak

Lakásprogramot hirdet a fiataloknak a kormány, de félő, hogy ez ugyanúgy hozzájárul az ingatlanok drágulásához, mint korábban a csok és a babaváró.

Bucsky Péter
2024. október 15. 04:44 Közélet

Már nem is cél, hogy európai színvonalat érjen el a magyar vasút

A következő tíz évben nem tervez érdemi minőségfejlesztést a kormány a vasúton, csak a legkirívóbb problémák egy részének kezelésére lesz pénz.

Jandó Zoltán
2024. október 14. 15:17 Adat, Közélet

Senkinek nem kellett az ötmilliárdos tihanyi ingatlan

Az aukció három napja alatt egyetlen licit sem érkezett a közel 40 ezer négyzetméteres, 5,2 milliárdért kínált tihanyi ingatlanra.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. október 17. 04:44 Pénz, Vállalat

Szálloda, kastély, iskola, kórház: őszi kiárusítást tart milliárdos ingatlanokból az állam

Több mint háromszáz állami ingatlant bocsátott árverésre nyár vége óta a nemzeti vagyonkezelő, köztük szép számmal milliárdos értékűeket is.

Torontáli Zoltán
2024. október 16. 10:50 Adat, Világ

Az e-autósok harmada visszatért a benzines vagy dízelautóhoz Németországban

Legalábbis azok közül, akik az idei első kilenc hónapban cserélték le a kocsijukat. A hosszabb távú kilátások ugyanakkor így sem rosszak.

Mészáros R. Tamás
2024. október 16. 04:59 Világ

Nem a kínai kölcsönök és kütyük döntik romba a demokráciát a világban

Kína valóban sok elnyomó rezsimet lát el pénzzel és megfigyelőrendszerekkel, de egyes kutatások szerint ez a nyugati világra ugyanúgy igaz.