Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2024. június 5. 13:32 Adat, Közélet

Sok vendégmunkást kell behívnia a kormánynak, hogy teljesülhessen Orbán célja

„Tíz év múlva Magyarországon ötmillió ember fog dolgozni” – mondta Orbán Viktor az Üzleti 7-nek adott interjújában a „béke forgatókönyvéről”. Az előrejelzés a mostani statisztikák és tendenciák tükrében kétségesnek tűnik, a magyar népesség elöregedése és fogyása miatt vélhetően csak vendégmunkások foglalkoztatásával valósulhat meg.

Számokban: áprilisban 4 millió 749 ezer foglalkoztatottat tartott nyilván a KSH a 15-74 éves lakosság körében, továbbá 2024 első negyedévében a potenciális munkaerő-tartalék 326 ezer fő volt. Az ötmillió foglalkoztatott eléréséhez az ide tartozók döntő részének munkába kellene állnia, amire kérdés, mennyi esély van az elmúlt évek tendenciáit nézve.

  • 80 ezer főt sikerült már közülük mozgósítani, mondta el múlt héten Nagy Márton. Kérdés, hogy ők hogyan jelennek meg a foglalkoztatottakról szóló adatokban, idén január és április között 51 ezer fővel nőtt ugyanis a számuk a statisztikai hivatal szerint, és a nemzetgazdasági miniszter is 4,7 millió foglalkoztatottat említett.
  • A gazdaságilag aktívak adatain sem látszik teljes mértékben a 80 ezer fős többlet, az ő számuk 45 ezer fővel nőtt az első négy hónapban. A jelenség arra világít rá, hogy a munkaerő-kínálat valamivel szerényebb mértékben bővül, mint amennyivel szűkül a munkaerő-tartalék, így abból aligha lesz elérhető az ötmilliós határ átlépése a foglalkoztatottak számát tekintve.

Tágabb kontextus: a demográfiai folyamatok sem kedveznek a cél elérésének, tíz éven belül a 15-74 évesek száma az előrejelzések szerint 300-400 ezer fővel csökkenhet. A kormány ugyanakkor már tavaly az európai viszonylatban is rendkívül magas foglalkoztatási ráta elérését tűzte ki célul, a fennálló toborzási nehézségek és a lakosság fogyatkozásának ellenére.

  • Külföldi dolgozók révén biztosan növelhető a magyarországi foglalkoztatottak száma, a nemzetgazdasági miniszter 121 ezer külföldi és 4,7 millió magyar munkavállalóról tett említést egy hete. A kormány a vendégmunkások alkalmazását kvótarendszerrel korlátozza, de a számuk dinamikusan növekedett a közelmúltban.
  • Az nem derült ki az idézett interjúból, hogy vendégmunkásokkal is számol-e a kormányfő, vagy nélkülük kellene elérni az ötmilliós számot.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKi az a 300 ezer magyar, akit a kormány még munkára akar fogni?A dolgozni képes és szándékozó, de munkanélküli csoportok aktivizálására szánja a kormány az uniós források jelentős részét, kérdés, előrukkol-e újdonságokkal a korábbi intézkedésekhez képest.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEurópa-rekorder lesz Magyarország, ha a kormány újabb százezreket tud munkába állítaniMár most is legmagasabb foglalkoztatottságú európai országok közé tartozik Magyarország, mégis 80-ról 85 százalékra növelné 2030-ig a foglalkoztatási rátát a kormány.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Közélet foglalkoztatás foglalkoztatott munkaerő-tartalék munkaerőpiac Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2024. június 24. 10:56 Adat, Élet

Nőtt az anyagi összeomlás szélén állók aránya Magyarországon

Az arány 1 százalékpontot romlott tavaly 2022-höz képest, de még így is jobb a helyzet, mint 2013-ban.

Hajdu Miklós
2024. június 21. 17:57 Adat, Pénz

Maradt a kamatstop, hátha emelni lehet a bolgár alá csúszó lakossági költéseken

Ha kisebb a hitelek törlesztője, az emberek talán elköltik a zsebükben maradó pénzt - ezt reméli a kormány.

Hajdu Miklós
2024. június 21. 11:51 Adat, Pénz

A magasabb fizetéseket már nem emelik annyira, mint az alacsonyabbakat

Elszakadt egymástól az átlag- és a medián keresetek növekedése, de nem olyan mértékben, de a jövedelmi egyenlőtlenségek érdemben nem változtak.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. június 24. 14:01 Közélet

Egy pincében végzi be a rendszerváltás legnagyobb pártja, megvehető a neve és logója

Az MDF-hez kapcsolódó védjegyeket 80 ezer forintos kikiáltási áron bocsátja árverésre az utódpárt JESZ felszámolója.

Ercse Kriszta
2024. június 23. 06:35 Élet, Közélet

Az oktatási rendszer alapvető hibáit mutatja, hogy ilyen sokan megbuknak elsőben

Logisztikai és nem szakmai alapon kényszerül sok gyerek túl korán az általános iskolába, ahol nem kapja meg a számára szükséges támogatást.

Elek Péter
2024. június 22. 06:45 Közélet, Pénz

Csodára vár a kormány, hogy szavazatvesztés nélkül rendbe tudja tenni a költségvetést

Június 9-e után olyan belpolitikai képlet állt elő, amelyben lehetetlennek tűnik népszerűségvesztés nélkül korrigálni, márpedig azt muszáj lesz.