Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2024. június 5. 13:32 Adat, Közélet

Sok vendégmunkást kell behívnia a kormánynak, hogy teljesülhessen Orbán célja

„Tíz év múlva Magyarországon ötmillió ember fog dolgozni” – mondta Orbán Viktor az Üzleti 7-nek adott interjújában a „béke forgatókönyvéről”. Az előrejelzés a mostani statisztikák és tendenciák tükrében kétségesnek tűnik, a magyar népesség elöregedése és fogyása miatt vélhetően csak vendégmunkások foglalkoztatásával valósulhat meg.

Számokban: áprilisban 4 millió 749 ezer foglalkoztatottat tartott nyilván a KSH a 15-74 éves lakosság körében, továbbá 2024 első negyedévében a potenciális munkaerő-tartalék 326 ezer fő volt. Az ötmillió foglalkoztatott eléréséhez az ide tartozók döntő részének munkába kellene állnia, amire kérdés, mennyi esély van az elmúlt évek tendenciáit nézve.

  • 80 ezer főt sikerült már közülük mozgósítani, mondta el múlt héten Nagy Márton. Kérdés, hogy ők hogyan jelennek meg a foglalkoztatottakról szóló adatokban, idén január és április között 51 ezer fővel nőtt ugyanis a számuk a statisztikai hivatal szerint, és a nemzetgazdasági miniszter is 4,7 millió foglalkoztatottat említett.
  • A gazdaságilag aktívak adatain sem látszik teljes mértékben a 80 ezer fős többlet, az ő számuk 45 ezer fővel nőtt az első négy hónapban. A jelenség arra világít rá, hogy a munkaerő-kínálat valamivel szerényebb mértékben bővül, mint amennyivel szűkül a munkaerő-tartalék, így abból aligha lesz elérhető az ötmilliós határ átlépése a foglalkoztatottak számát tekintve.

Tágabb kontextus: a demográfiai folyamatok sem kedveznek a cél elérésének, tíz éven belül a 15-74 évesek száma az előrejelzések szerint 300-400 ezer fővel csökkenhet. A kormány ugyanakkor már tavaly az európai viszonylatban is rendkívül magas foglalkoztatási ráta elérését tűzte ki célul, a fennálló toborzási nehézségek és a lakosság fogyatkozásának ellenére.

  • Külföldi dolgozók révén biztosan növelhető a magyarországi foglalkoztatottak száma, a nemzetgazdasági miniszter 121 ezer külföldi és 4,7 millió magyar munkavállalóról tett említést egy hete. A kormány a vendégmunkások alkalmazását kvótarendszerrel korlátozza, de a számuk dinamikusan növekedett a közelmúltban.
  • Az nem derült ki az idézett interjúból, hogy vendégmunkásokkal is számol-e a kormányfő, vagy nélkülük kellene elérni az ötmilliós számot.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKi az a 300 ezer magyar, akit a kormány még munkára akar fogni?A dolgozni képes és szándékozó, de munkanélküli csoportok aktivizálására szánja a kormány az uniós források jelentős részét, kérdés, előrukkol-e újdonságokkal a korábbi intézkedésekhez képest.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEurópa-rekorder lesz Magyarország, ha a kormány újabb százezreket tud munkába állítaniMár most is legmagasabb foglalkoztatottságú európai országok közé tartozik Magyarország, mégis 80-ról 85 százalékra növelné 2030-ig a foglalkoztatási rátát a kormány.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Közélet foglalkoztatás foglalkoztatott munkaerő-tartalék munkaerőpiac Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2024. július 24. 12:40 Adat

Hiába nőnek meglepően a fizetések, nem merjük elkölteni

A jelenlegi helyzet jó példát mutat arra, hogy aligha csak a jövedelmek alakulásán múlik, mennyire visszafogott a háztartások fogyasztása.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.