Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. június 30. 13:04 Adat

Európa-rekorder lesz Magyarország, ha a kormány újabb százezreket tud munkába állítani

85 százalékos foglalkoztatási ráta elérését tűzte ki célul 2030-ig a kormány a 20-64 éves korosztályban, derült ki csütörtökön Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős állampolgár elmondásából. A mutató jelenleg 80 százalékon áll, a vállalatok toborzási nehézségekkel küszködnek, a lakosság pedig fogyatkozik, a szakpolitika tehát komoly kihívások előtt áll.

Tágabb kontextus: Magyarország már most is az egyik legmagasabb foglalkoztatási rátával jellemezhető ország Európában. A vágyott 85 százalékos szintet egyedül az unión kívüli Izlandnak sikerült 2022-ben elérnie.

  • Izland az egyik legfiatalabb népességű európai ország, a munkaerőpiaci részvétel magas. A munkavállalók jelentős része magasan képzett (41 százalék diplomás), a munkahelyek pedig döntően a szolgáltató szektorban (turizmus, pénzügy, egészségügy) vannak.
  • A potenciális munkaerő-tartalék alacsony Magyarországon európai összehasonlításban, csak Máltán és Lengyelországban vannak kisebb arányban a munkanélküliek, az alulfoglalkoztatottak, a dolgozni szándékozó, de munkát aktívan nem kereső, vagy a rendelkezésre állás kritériumát nem teljesítő inaktívak.

Alulnézet: Czomba szerint a munkaerőpiacon kihívást jelentenek a demográfiai változások is, 2030-ig várhatóan 300 ezerrel fővel fogyatkozik a munkaképes korú lakosság. Problémát jelent továbbá, hogy a magyar munkaerő földrajzi mobilitása hagyományosan alacsony, amit az államtitkár szerint a megfelelő térségekbe irányított beruházásokkal lehet ellensúlyozni.

  • Az átmenetileg külföldön dolgozók száma viszont a pandémiát követően ismét emelkedni kezdett, a foglalkoztatási statisztika részét képező adat az elmúlt negyedévekben már meghaladta a 100 ezer főt. Ám ez a szint még csak közelíti a koronavírus-járvány előtt tapasztaltat.
  • Magyarországra is egyre több külföldi munkavállaló érkezik mindeközben, már mintegy 81 ezer, zömmel ukrán, de egyre nagyobb arányban ázsiai országokból származó vendégmunkás dolgozik.

Mi várható? Az Eurostat előrejelzése szerint 2030-ban 5,66 millióra csökken a 20-64 éves lakosság száma az idei 5,78 milliós értékről. Ha sikerül elérni a 85 százalékos foglalkoztatási rátát e csoportban, akkor 4,81 millió foglalkoztatottra számíthatunk a következő évtized elejére. Tavaly év végén 4,56 millió foglalkoztatottról számolt be a KSH a 20-74 éves korcsoportban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsak szlogennek elég, vagy alapja is van Orbán 500 ezer új dolgozóról szóló tervének?A kormányfő arról beszélt, hogy elsődlegesen belső tartalékokból kellene 500 ezer munkahelyet betölteni a magyar munkaerőpiacon. A tervről Scharle Ágota munkagazdásszal beszélgettünk a G7 Podcastban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyre több az ázsiai vendégmunkás Magyarországon, a kormány szándékával egyezőenMár mintegy 81 ezer külföldi dolgozik az országban, a Fülöp-szigetekről, Mongóliából és Indiából érkező vendégmunkások száma nőtt a legnagyobb mértékben.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat foglalkoztatás munkaerő-tartalék munkaerőpiac toborzási nehézségek Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Fabók Bálint
2023. november 30. 09:52 Adat

Mely magyar városok a leginkább vallásosok?

Kapuvár a római katolikusok, Nagyecsed a reformátusok, Kiskőrös az evangélikusok vallási központja a lakosság vallásossága alapján.

Torontáli Zoltán
2023. november 29. 17:47 Adat, Élet

Budapesten a nők 77 , Észak-Magyarországon viszont kevesebb mint 63 százaléka dolgozik

A nemek közötti foglalkoztatási különbség Magyarországon átlagosan 9 százalékpontos, ami sokkal inkább az észak-déli, mintsem gazdasági alapú megosztottságra rímel.

Torontáli Zoltán
2023. november 29. 12:58 Adat, Élet

Benne vannak a vevők a palackvisszaváltásban, de sokan készpénzt szeretnének kapni érte

Elég magas a januártól induló rendszer ismertsége és támogatottsága.

Fontos

Torontáli Zoltán
2023. december 1. 04:34 Élet, Vállalat

Már nem igaz, hogy a munkaerőhiány miatt könnyű állást találni

Elég furcsa helyzet alakult ki a magyar munkaerőpiacon, mert a magas infláció miatt elkezdtek tömegével új állást keresni azok, akiknek egyébként van munkájuk.

Stubnya Bence
2023. november 30. 19:06 Közélet

Kamatstop-hosszabbítás, mini-Dubaj, reptérvásárlás – a kormányinfó legfontosabb bejelentései

Heteken belül megvenné az állam a ferihegyi repteret, konzultálnának a rákosrendezői beruházásról.

Avatar Fazekas Dóra
2023. november 30. 16:11 Világ

A COP28 megrendezésével Dubaj kihívja maga ellen a sorsot

A fosszilis energiahordozók nagyobb hangsúlyt kaphatnak, mint bármelyik korábbi klímakonferencián.