Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. június 30. 13:04 Adat

Európa-rekorder lesz Magyarország, ha a kormány újabb százezreket tud munkába állítani

85 százalékos foglalkoztatási ráta elérését tűzte ki célul 2030-ig a kormány a 20-64 éves korosztályban, derült ki csütörtökön Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős állampolgár elmondásából. A mutató jelenleg 80 százalékon áll, a vállalatok toborzási nehézségekkel küszködnek, a lakosság pedig fogyatkozik, a szakpolitika tehát komoly kihívások előtt áll.

Tágabb kontextus: Magyarország már most is az egyik legmagasabb foglalkoztatási rátával jellemezhető ország Európában. A vágyott 85 százalékos szintet egyedül az unión kívüli Izlandnak sikerült 2022-ben elérnie.

  • Izland az egyik legfiatalabb népességű európai ország, a munkaerőpiaci részvétel magas. A munkavállalók jelentős része magasan képzett (41 százalék diplomás), a munkahelyek pedig döntően a szolgáltató szektorban (turizmus, pénzügy, egészségügy) vannak.
  • A potenciális munkaerő-tartalék alacsony Magyarországon európai összehasonlításban, csak Máltán és Lengyelországban vannak kisebb arányban a munkanélküliek, az alulfoglalkoztatottak, a dolgozni szándékozó, de munkát aktívan nem kereső, vagy a rendelkezésre állás kritériumát nem teljesítő inaktívak.

Alulnézet: Czomba szerint a munkaerőpiacon kihívást jelentenek a demográfiai változások is, 2030-ig várhatóan 300 ezerrel fővel fogyatkozik a munkaképes korú lakosság. Problémát jelent továbbá, hogy a magyar munkaerő földrajzi mobilitása hagyományosan alacsony, amit az államtitkár szerint a megfelelő térségekbe irányított beruházásokkal lehet ellensúlyozni.

  • Az átmenetileg külföldön dolgozók száma viszont a pandémiát követően ismét emelkedni kezdett, a foglalkoztatási statisztika részét képező adat az elmúlt negyedévekben már meghaladta a 100 ezer főt. Ám ez a szint még csak közelíti a koronavírus-járvány előtt tapasztaltat.
  • Magyarországra is egyre több külföldi munkavállaló érkezik mindeközben, már mintegy 81 ezer, zömmel ukrán, de egyre nagyobb arányban ázsiai országokból származó vendégmunkás dolgozik.

Mi várható? Az Eurostat előrejelzése szerint 2030-ban 5,66 millióra csökken a 20-64 éves lakosság száma az idei 5,78 milliós értékről. Ha sikerül elérni a 85 százalékos foglalkoztatási rátát e csoportban, akkor 4,81 millió foglalkoztatottra számíthatunk a következő évtized elejére. Tavaly év végén 4,56 millió foglalkoztatottról számolt be a KSH a 20-74 éves korcsoportban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsak szlogennek elég, vagy alapja is van Orbán 500 ezer új dolgozóról szóló tervének?A kormányfő arról beszélt, hogy elsődlegesen belső tartalékokból kellene 500 ezer munkahelyet betölteni a magyar munkaerőpiacon. A tervről Scharle Ágota munkagazdásszal beszélgettünk a G7 Podcastban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyre több az ázsiai vendégmunkás Magyarországon, a kormány szándékával egyezőenMár mintegy 81 ezer külföldi dolgozik az országban, a Fülöp-szigetekről, Mongóliából és Indiából érkező vendégmunkások száma nőtt a legnagyobb mértékben.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat foglalkoztatás munkaerő-tartalék munkaerőpiac toborzási nehézségek Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2024. július 24. 12:40 Adat

Hiába nőnek meglepően a fizetések, nem merjük elkölteni

A jelenlegi helyzet jó példát mutat arra, hogy aligha csak a jövedelmek alakulásán múlik, mennyire visszafogott a háztartások fogyasztása.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.