Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. június 30. 13:04 Adat

Európa-rekorder lesz Magyarország, ha a kormány újabb százezreket tud munkába állítani

85 százalékos foglalkoztatási ráta elérését tűzte ki célul 2030-ig a kormány a 20-64 éves korosztályban, derült ki csütörtökön Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős állampolgár elmondásából. A mutató jelenleg 80 százalékon áll, a vállalatok toborzási nehézségekkel küszködnek, a lakosság pedig fogyatkozik, a szakpolitika tehát komoly kihívások előtt áll.

Tágabb kontextus: Magyarország már most is az egyik legmagasabb foglalkoztatási rátával jellemezhető ország Európában. A vágyott 85 százalékos szintet egyedül az unión kívüli Izlandnak sikerült 2022-ben elérnie.

  • Izland az egyik legfiatalabb népességű európai ország, a munkaerőpiaci részvétel magas. A munkavállalók jelentős része magasan képzett (41 százalék diplomás), a munkahelyek pedig döntően a szolgáltató szektorban (turizmus, pénzügy, egészségügy) vannak.
  • A potenciális munkaerő-tartalék alacsony Magyarországon európai összehasonlításban, csak Máltán és Lengyelországban vannak kisebb arányban a munkanélküliek, az alulfoglalkoztatottak, a dolgozni szándékozó, de munkát aktívan nem kereső, vagy a rendelkezésre állás kritériumát nem teljesítő inaktívak.

Alulnézet: Czomba szerint a munkaerőpiacon kihívást jelentenek a demográfiai változások is, 2030-ig várhatóan 300 ezerrel fővel fogyatkozik a munkaképes korú lakosság. Problémát jelent továbbá, hogy a magyar munkaerő földrajzi mobilitása hagyományosan alacsony, amit az államtitkár szerint a megfelelő térségekbe irányított beruházásokkal lehet ellensúlyozni.

  • Az átmenetileg külföldön dolgozók száma viszont a pandémiát követően ismét emelkedni kezdett, a foglalkoztatási statisztika részét képező adat az elmúlt negyedévekben már meghaladta a 100 ezer főt. Ám ez a szint még csak közelíti a koronavírus-járvány előtt tapasztaltat.
  • Magyarországra is egyre több külföldi munkavállaló érkezik mindeközben, már mintegy 81 ezer, zömmel ukrán, de egyre nagyobb arányban ázsiai országokból származó vendégmunkás dolgozik.

Mi várható? Az Eurostat előrejelzése szerint 2030-ban 5,66 millióra csökken a 20-64 éves lakosság száma az idei 5,78 milliós értékről. Ha sikerül elérni a 85 százalékos foglalkoztatási rátát e csoportban, akkor 4,81 millió foglalkoztatottra számíthatunk a következő évtized elejére. Tavaly év végén 4,56 millió foglalkoztatottról számolt be a KSH a 20-74 éves korcsoportban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsak szlogennek elég, vagy alapja is van Orbán 500 ezer új dolgozóról szóló tervének?A kormányfő arról beszélt, hogy elsődlegesen belső tartalékokból kellene 500 ezer munkahelyet betölteni a magyar munkaerőpiacon. A tervről Scharle Ágota munkagazdásszal beszélgettünk a G7 Podcastban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyre több az ázsiai vendégmunkás Magyarországon, a kormány szándékával egyezőenMár mintegy 81 ezer külföldi dolgozik az országban, a Fülöp-szigetekről, Mongóliából és Indiából érkező vendégmunkások száma nőtt a legnagyobb mértékben.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat foglalkoztatás munkaerő-tartalék munkaerőpiac toborzási nehézségek Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.