Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2024. június 19. 13:51 Adat

Háromszázezer dolgozó hiányozhat addigra, ameddig a kormány szerint plusz 500 ezernek kéne munkába állnia

Háromszázezer dolgozó hiányára számíthatunk 2030-ra a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) előrejelzése szerint. Kérdés, hogy a magyar munkaerőpiacon az elmúlt tíz évben megszokottá vált toborzási nehézségek, és a munkaerő-tartalék mozgósítására, illetve a vendégmunkások fogadására vonatkozó törekvések mellett mit jelent ez a prognózis.

Előzmények: 280-290 ezer munkavállaló hiányozhatott az országból 2018-ban a Portfolio szakmai szervezetek becsléseit összegző cikke szerint – az MGYOSZ több, mint 200 ezer főre tette ekkoriban a munkaerőpiacról hiányzó létszámot, egy évvel korábban 100 és 200 ezer közötti értéket valószínűsített. A Központi Statisztikai Hivatal 2018-ban mintegy 80 ezer üres álláshelyet tartott nyilván.

Számokban: érdemes viszonyításképp az üres álláshelyek számát követni az egységes módszertani háttér miatt. Ennek csökkenése a toborzási nehézségek közelmúltbeli enyhülését mutatja, amit a gazdasági visszaesés is magyarázhat. Az MGYOSZ előrejelzése a járvány előttinél magasabbra téve a munkaerőhiányt arra is utal, hogy 2030-ra az ország kilábal a közelmúlt válságaiból.

  • Visszatérő szám a munkaerőpiacon a háromszázezer, a potenciális munkaerő-tartalék száma is nagyjából ennyi évek óta. Továbbá Orbán Viktor prognózisa szerint tíz év múlva körülbelül ekkora mértékben nőhet a foglalkoztatottak száma, noha a 15-74 évesek számát nézve hasonló mértékű csökkenés várható ezen az időtávon.

Mi várható? 2030-ra csaknem félmillió új munkavállalóra lesz szükség a Gazdaságfejlesztési Minisztérium tavalyi számítása szerint, ami szintén arra enged következtetni, hogy a mostani, 4,7 millió körüli foglalkoztatott révén aligha lehet majd kielégíteni a munkaerőigényt. Ráadásul a demográfiai trendek miatt ennek a számnak a fenntartása is jókora kihívás.

  • Hat év múlva tehát a kormány szerint félmillió új dolgozóra lesz szükség, miközben az előrejelzések szerint 300 ezer ember hiányozhat majd ekkor a munkaerőpiacról.
  • Elsősorban magyar munkavállalókkal csillapítaná a kormány a toborzási nehézségeket, ám a munkaerő-tartalék érdemi bevonását a célzott intézkedések ellenére sem sikerült eddig elérni, és a népesség csökkenése miatt az utánpótlás is szűkül. Mindezek következtében az előrejelzett munkaerőhiány valószínűleg csak vendégmunkásokkal lesz enyhíthető.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk2008-hoz hasonló a visszaesés, még sincs tömeges leépítés - hogy lehet ez?A 2008-as válság kezdetén háromszor annyian vesztették el a munkájukat, mint az elmúlt évben. De csak látszólag paradox a helyzet a magyar munkaerőpiacon.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSok vendégmunkást kell behívnia a kormánynak, hogy teljesülhessen Orbán céljaHa nem lesz háború, 10 év múlva ötmillióan dolgoznak majd Magyarországon a kormányfő szerint. A népességfogyás és a feszes munkaerőpiac mellett ez nem lesz könnyű.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat munkaerő-tartalék munkaerőhiány munkaerőpiac toborzás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. július 18. 14:13 Adat

Pörgetjük a légkondikat, azok pedig rekordokat döntve zabálják az áramot

Kedden 144,5 gigawattóra áramot használtunk, aminél nyáron csak egyszer, 2021 júniusában mértek magasabb fogyasztást. Akkor is hőhullám volt.

Jandó Zoltán
2024. július 17. 05:46 Adat

Sosem volt még ilyen durva hőhullám Magyarországon

Volt már az előzőnél melegebb hét Magyarországon, de csak egyszer, 2007-ben, akkor pedig tíz nap után enyhült a kánikula. A mostani hőhullám hosszúsága és intenzítása is rekordot dönthet.

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 12:47 Adat, Élet

Sokkal jobban drágulnak most az albérletek, mint az eladó lakások

Nagyon mennek fel az albérleti díjak, pedig még ki sem hirdették a felvételi ponthatárokat.

Fontos

Váczi István
2024. július 19. 14:47 Világ

Sokkal drágábban épülhet új atomerőmű Csehországban, mint Pakson

A dél-koreai KHNP építheti meg Csehország új atomerőművét a jelenleg is működő Dukovany atomerőmű telephelyén; 43 százalékkal lehet drágább, mint Paks 2.

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.