Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2024. június 18. 16:30 Tech, Vállalat

Közép-kelet-európai versenytársak szorítják ki a magyar tőkét a magyar e-kereskedelemből

A Wallis Csoport és a Trueway magántőkealap-kezelő eladta a magyar családi tulajdonból indult Foxpost csomagautomata hálózatot. A vevő a CVC Capital Partners és az EMMA Capital Group által létrehozott konzorcium, amely az egyik eddigi versenytárs, a Packeta mögött is áll. A vevői konzorcium egyik tagja nem nyugat-európai, nem amerikai, de még csak nem is ázsiai, hanem cseh, és ez már nem az első eset, hogy a magyar e-kereskedelemben közép-kelet-európai befektetők vásárolnak be.

A GKID-Mastercard eTOPLISTA 2023-as adatai szerint a 15 legnagyobb magyarországi e-kereskedő közül már csak öt magyar van, a dobogón pedig egy román és két cseh anyavállalattal rendelkező cég áll (sorrendben az Emag, az Alza és a Kifli). A legnagyobb magyar e-kereskedő az Euronics, amely csak a hetedik helyen van. Régiós multiból az említettek mellett még egy van a listán, a lengyel hátterű Mall.hu, a 15. helyen.

Az Emag a „bezzeg Románia” jelenség egyik első megjelenése volt, amikor két éve egyesült a magyar indulású Extreme Digitallal. Az Alza és a Kifli viszont felvásárlás nélkül hódította meg a magyar piacot, miután villámgyorsan kinőtte Csehországot, és növekedéséhez regionális terjeszkedésre volt szüksége. Közös ezekben a cégekben, hogy nem hagyományos boltokkal is rendelkező óriási multik, hanem innovatív technológiára épített startupok voltak, de mára a magyar piacon előrébb kerültek, mint régi modellben is dolgozó versenytársaik, például a MediaMarkt, az IKEA, a Telekom, a Tesco, a Decathlon vagy az Auchan.

Az e-kereskedelemhez hasonlóan most a hátteret kiszolgáló logisztikában is teret vesztenek a magyarok azzal, hogy a Foxpostot lényegében bekebelezi a cseh hátterű Packeta tulajdonosa. A csomagautomata rendkívül fontos eleme a piacnak, Magyarországon gyorsan bővülnek a hálózatok, mert nagy igény mutatkozik a használatukra.

A GKID Digitális Kereskedelmi Körkép 2024 márciusra vonatkozói adatai szerint a Packetának és a Foxpostnak együtt 2028 csomagautomatája van, és ez így már több, mint a piacot vezető GLS 1701 egysége. A negyedik helyen a román indulású és hátterű Sameday/easybox áll 688 automatával és csak ezután következik a Magyar Posta/MPL 550 egységgel. Az AlzaBox 184 automatával kissé le van maradva, a sort pedig két kisebb szereplő, az EypressOne és a DPD zárja. A Foxpost tulajdonosváltása után az állami posta maradt az egyetlen magyar szereplő.

A magyar jogalkotók, talán látva, hogy mennyire nincs már magyar érdekeltség a magyar e-kereskedelemben, megpróbálják szabályozással helyzetbe hozni a Magyar Posta/MPL-t azzal, hogy újabban minden e-boltot köteleznek az állami cég szolgáltatásának felajánlására. A GKID adatai szerint eddig csak a boltok 39 százalékába tudott bejutni egyáltalán szállítási alternatívaként az állami cég.

Hogy ezek a folyamatok az elmúlt években nem fordítva történtek meg, azaz

nem a magyar alapítású innovatív e-kereskedelmi startupok növik ki hirtelen a hazai piacot és szereznek vezető pozíciókat a környező országokban, az sokak számára elgondolkodtató jelenség kell, hogy legyen.

A Magyarországon működő webáruházaknak még ma is csak az ötöde értékesít külföldön, 4 százalékuk korábban megpróbálta ezt, de felhagyott vele, 39 százalék tervezi a külföldi terjeszkedést, de 35 százalék még a hosszabb távú terveiben sem számol ezzel. Utóbbi adat elég aggasztó, a szereplők több mint harmada ma már egyáltalán nem lát lehetőséget arra, hogy a csehekhez vagy románokhoz hasonló utat járjon be.

Valószínű egyébként, hogy ezzel már el is késtek, korszakhatárhoz érkeztünk. Látszik, hogy az elmúlt években nem sikerült magyar szereplőknek regionális multikká válniuk, így azok, akiket még nem vásárolnak fel a cseh, román vagy lengyel szereplők, egyedül állva sokkal kisebb eséllyel kapcsolódnak majd be a Temu megjelenésével hirtelen globálissá nyíló és most már öldöklővé váló versenybe.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLetarolja a hazai e-kereskedelmi piacot a TemuA kínai e-kereskedő Temu ugyan még csak pár hónapja jelent meg a hazai piacon, de az agresszív hirdetési politikára és árazásra alapuló stratégiájával máris a hazai e-kereskedelmi piac fontos szereplőjévé vált.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElmegy a piac a magyar e-kereskedők mellettVége annak az egyszerű korszaknak, amikor a Kínából nagyban megvett árut kettes szorzóval itthon simán el lehet adni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKiröhögték a versenytársai, ma már a fél ország az ő automatáit használjaA Foxpost társalapítója szerint csoda, hogy túlélték a kezdeti időszakot, az utóbbi években viszont rendre megduplázta csomagautomatái számát a piacvezető cég.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Vállalat Csehország csomagautomata e-kereskedelem Foxpost Packeta regionális terjeszkedés Románia Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Vermes Nikolett
2024. szeptember 1. 04:50 Élet, Tech

Kapzsi fiatalokat, hiszékeny időseket és céges profikat is csőbe húznak az online csalók

Egyre kifinomultabban és gyorsabban dolgoznak az online pénzügyi csalók; ha túl jó egy ajánlat ahhoz, hogy igaz legyen, akkor az átverés.

Torontáli Zoltán
2024. augusztus 30. 05:10 Közélet, Tech

Nyolc eltékozolt év után vége a személyi igazolványhoz járó e-aláírásnak

Túl bonyolult volt igényelni, nem segítették a terjedését, értelmetlenné is vált, és most más jön helyette.

Torontáli Zoltán
2024. augusztus 24. 05:26 Élet, Tech

Új korszak kezdődhet a cukorbetegség kezelésében az okos inzulinnal

Egyre komolyabb esélye van, hogy a cukorbeteg úgy érezhesse, szinte meggyógyult; a remények szerint meg lehet majd úszni a kezelést heti egyetlen tűszúrással.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. szeptember 26. 17:21 Adat

A jól keresők már megtakarítanak, a rosszul keresők még alig tértek magukhoz az inflációs sokkból

A magyar társadalom legjobban kereső ötödének reáljövedelme több mint 20 százalékkal nőtt 2021 elejéhez képest, miközben a legrosszabbul kereső 40 százaléké csak valamivel több, mint 10 százalékkal.

Hajdu Miklós
2024. szeptember 26. 12:42 Vállalat

A német és az olasz kormány is halasztaná a belsőégésű motorok tiltását, az egyik legnagyobb gyártó szerint ez szürreális ötlet

Az autógyártók mellé állt két európai kormány is a környezetvédelmi normák lazításának ügyében, Carlos Tavares, a Stellantis-csoport vezetője szerint viszont ismert volt a határidő, és most eljött a verseny ideje.

Jandó Zoltán
2024. szeptember 26. 04:51 Adat, Vállalat

Kubatov Gábor elbüszkélkedett azzal, hogyan fojtogatja a rengeteg pénz a magyar focit

A Ferencváros ma már annyit fizet játékosainak, hogy a focistáknak anyagi szempontból az öt legfontosabb európai liga közé tartozó francia élvonal sem vonzó.