Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2018. június 8. 12:15 Világ

Trump Kim Dzsongunhoz lohol ahelyett, hogy végigülné a G7-csúcsot

Donald Trump lendülete a meghökkentő és váratlan külpolitikai lépésekben nem csökken. A Kim Dzsongunnal való, nemrég még halogatott találkozója hirtelen annyira fontos lett, hogy a G7-csúcsról is hamarabb távozik az amerikai elnök. A ma és holnap zajló quebec-i találkozón a világ vezető gazdaságai, illetve egyúttal az Egyesült Államok legközelebbi szövetségesei vesznek részt.

A legfontosabb témát a nemrég kivetett amerikai importvámok, az iráni atommegállapodás és a párizsi klímaegyezmény szintén amerikai oldalról történő felmondása jelentik. Ehhez képest holnap délelőttől az USA-t Everett Eissenstat, az elnök nemzetközi gazdasági ügyekért felelő helyettes asszisztense fogja csak képviselni.

A találkozótól nem várnak sokat, sőt Emmanuel Macron francia elnök Angela Merkel német kancellárt követve már azt is bejelentette, hogy nem fogja aláírni a csúcsot hagyományosan lezáró közös nyilatkozatot, ha nincs előrelépés a fent említett vitás kérdésekben.

Éles feszültség van a kanadai miniszterelnök, Justin Trudeau és Donald Trump között is, ugyanis Kanada az Egyesült Államok legnagyobb acélbeszállítója, így az acélipari importvámok érzékenyen érintik a két ország gazdasági kapcsolatát. Trump “méltatlankodónak” nevezte Trudeau-t, felidézve, hogy Kanada már régóta vámokkal védi a tejiparát.

Theresa May ugyanakkor továbbra is óvatosságra inti az unió vezetőit az amerikai védővámokra adott megtorló válaszok miatt. A brit miniszterelnök a nyilatkozataiban védelmébe is vette Donald Trumpot, akinek a G7-es csúcsról való korai távozását nem tartja elfogadhatatlannak, abban bízik ugyanis, hogy pozitív irányt vesznek az Észak-Koreai tárgyalások. Emlékeztetett, hogy Trump részvétele a múltkori találkozón, ahol az internetes terrorista propaganda elleni fellépésben állapodtak meg, rendkívül eredményes volt, mivel azt végül amerikai cégek közreműködésével sikerült megfékezni. Kérdés, hogy May meglepően barátságos gesztusait Trump iránt*Theresa May nem csatlakozott az európai vezetőkhöz az amerikai védővámok elleni kiállásban sem, pedig azok a 31 ezer főt foglalkoztató brit acélipart is érintik. vajon tényleg egy Brexit utáni különmegállapodás reménye ösztönzi, ahogy azt az ellenzéke gondolja.

Az amerikai elnök mindeközben már azon töri a fejét, hogy Kim Dzsongunt a Fehér Házba invitálja, ha jól sikerül a szingapúri találkozójuk június 12-én. Trump Észak-Koreával kapcsolatos politikája sem mentes a fordulatoktól, míg korábban még maximális nyomás alatt akarta tartani a nukleáris kísérleteket végző országot, újabban már “barátságos egyeztetések” útján próbálja elérni a nukleáris fegyverzet leszerelését.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerint Kim Dzsongun személyesen biztosította arról, hogy megkezdik a nukleáris leszerelést, igaz, az még nem biztos, hogy ez alatt ugyanazt érti az USA és a kelet-ázsiai ország.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Donald Trump G7 kereskedelmi háború kim dzsongun védővám Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2024. május 7. 05:38 Közélet, Világ

A románok fogyasztanak, a magyarok beruháznak, de ki lesz ettől gazdagabb hosszú távon?

Románia fogyasztásorientált gazdasági stratégiával hagyta le egy főre eső GDP-ben Magyarországot. A magyar gazdaságpolitika viszont még inkább a beruházásokra fókuszálna.

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Fontos

Váczi István
2024. május 7. 16:33 Élet

Elkezdődött a G7 új korszaka

Újult erővel, több és frissebb cikkel térünk vissza.

Torontáli Zoltán
2024. május 7. 14:03 Tech, Vállalat

Elmegy a piac a magyar e-kereskedők mellett

Vége annak az egyszerű korszaknak, amikor a Kínából nagyban megvett árut kettes szorzóval itthon simán el lehet adni.

Jandó Zoltán
2024. május 7. 11:08 Adat, Közélet

Magyar egészségügy 2024: inkasszó, eszközhiány, 100 milliárdos adósság

A magyar tulajdonban lévő egészségügyi beszállító cégek lehetnek a kórházi adósságállomány folyamatos növekedésének vesztesei. Több vállalat is elhagyhatja a piacot.